Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
voorwerp-in-neus

Voorwerp in neus of oor

Het overkomt de beste ouder wel eens: let je twee tellen niet op, stopt je kind snel iets in zijn neus of oor. Vroeg of laat kom je er achter en blijkt het voorwerp veel te diep te zitten. Wat moet je nu doen?

Advertentie

Vanaf een jaar of twee, de peuterleeftijd, kunnen kinderen van alles in hun neus en oren stoppen. Denk bijvoorbeeld aan kraaltjes, knopen, muntjes, pinda’s, de schoentjes van Barbie of propjes karton. Soms zie je het gebeuren, maar vaak ook niet. Dan krijgt je kind ineens een loopneus, of juist een verstopte neus (vaak aan één kant). Ook kan je ineens geel of groenig snot zien en het kan vies ruiken. En je kind kan ook zelf aangeven dat er iets is door ineens veel te gaan neuspeuteren.

Wat kun je zelf proberen?

Laat je kind met kracht zijn neus snuiten. Vaak komt het voorwerp er dan wel weer uit. Vraag voor de zekerheid van te voren wel even aan je kind of hij het concept ‘snuiten’ begrijpt. Sommige kinderen halen eerst hun neus hard op voordat ze gaan snuiten en dan ben je verder van huis. Geen paniek als het niet lukt. Dan moet het voorwerp er op een andere manier uitgehaald worden. Denk niet: het komt er vanzelf wel uit. Voorwerpen in de neus kunnen ontsteken en soms zelfs gevaarlijk zijn voor de luchtwegen.

Wat moet je vooral niet doen

Ga niet zelf met een pincet aan de slag om te proberen het kraaltje of ander voorwerp te verwijderen. Je hebt grote kans dat je het dan alleen maar verder duwt of zelfs dingen beschadigd. Zelfs als je kind beide neusgaten heeft dicht gepropt met iets, hoef je niet direct naar de eerste hulp. Als hij gewoon door zijn mond kan ademhalen, is er geen reden tot paniek. Neem eerst contact op met je huisarts. Qua oren: ga niet met wattenstokjes lopen friemelen. In verhouding tot de gehoorgang van een kind zijn dat vrij grote dingen. Het zal je daarom zeker niet lukken om iets op deze manier uit de gehoorgang te krijgen.

Wat als het voorwerp in neus of oor vastzit?

Lukt het je niet zelf om het voorwerp uit de neus of oren van je kind te halen? Doe dan het volgende:

Advertentie

Voorwerp in het oor

  • Bel de huisarts of huisartsenpost.
  • Bel ook de huisarts of huisartsenpost als er een insect in het oor zit en er niet uitkomt nadat je hebt gedruppeld met lauw water.

Voorwerp in de neus

  • Laat je kind snuiten en hou daarbij het niet verstopte neusgat dicht. Als beide neusgaten dichtzitten, geef dan de opdracht zo hard mogelijk te snuiten. Vraag je kind door zijn mond te ademen en niet meer door zijn neus, omdat het voorwerp dan nog verder ophoog kan schieten.
  • Lukt het je niet? Bel dan de huisarts of huisartsenpost.

Behandeling huisarts/ziekenhuis

Ook als je denkt dat er misschien nog een deel van het voorwerp inzit (doordat je kind blijft klagen over pijn of een bloedneus heeft) kan je beter even bij de huisarts langs gaan. Bij twijfel: ga voor de zekerheid. Een arts kan met een eenvoudige oorspiegel gemakkelijk een voorwerp in de neus of gehoorgang zien zitten. Vaak geeft hij eerst een paar neusdruppels, waardoor de zwelling in de neus afneemt. Als het nodig is, kan hij ook verdovingsdruppels geven zodat het niet of minder pijnlijk is voor je kind. Met een klein tangetje of een zuigertje kan je hij het kraaltje of ander voorwerp verwijderen. Heel soms lukt dit niet, dan moet je naar de KNO-arts (keel-, neus- en oorarts). Met een klein instrument kan hij het voorwerp er wel uitkrijgen.

Bron: Rode Kruis

Advertentie
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting