Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Diasteem: spleetje tussen tanden kind

Sommige kinderen hebben een spleetje tussen hun tanden. Dit heet een diasteem. Wat zijn de oorzaken van dat spleetje? En als je kind van dat spleetje af wil, wat zou je er dan aan kunnen laten doen?

In samenwerking met expert

Samantha Sastroredjo

Tandarts

Tip: Spleetje of niet, tandenpoetsen kun je beter niet overslaan. Hier vind je tandenborstels voor het hele gezin

Advertentie

Wat is een diasteem?

Een diasteem is een spleetje tussen de tanden. Dit spleetje kan op elke plek in het gebit van je kind ontstaan, maar het is het vooral zichtbaar als het spleetje tussen de twee voortanden in de bovenkaak zit. In de meeste gevallen sluit het spleetje tussen de voortanden van je kind vanzelf als hij zijn melktanden gewisseld heeft. Als het spleetje ook nog in de puberteit te zien is, kun je ervan uitgaan dat het spleetje niet meer vanzelf weg zal gaan.

De oorzaken

Een spleetje tussen de tanden van je kind kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door erfelijkheid of het gedrag van je kind.

 • Op duim of speen zuigen: je legt misschien eerder de link met scheve tanden, maar duimen of zuigen op een speen kan ook voor een spleetje tussen de tanden zorgen. Lees ook: Stoppen met de speen: 10 tips
 • Tongpersen. Sommige kinderen hebben de gewoonte om hun tong tegen de tanden te duwen. Dat kan bij het slikken zijn, maar ook als hij zit te spelen. Hierdoor wordt er onnodig druk op de voortanden uitgeoefend en kan er een spleetje ontstaan.
 • Ruimteoverschot: de tanden en kiezen zijn te klein en passen niet goed in de kaakboog. Er blijft dan ruimte tussen de tanden en kiezen over. Dit kan genetisch bepaald zijn.
 • Ontbrekende tanden: als er tanden of kiezen missen bij je kind, kan dit zorgen voor een spleetje tussen de tanden. Tip: Dit kun je doen als je kind zijn tand verliest
 • Lipbandje: het lipbandje is de verbinding tussen het tandvlees en de bovenlip. Als het lipbandje bij jouw kind te dicht bij de boventanden zit of zelfs ertussen, kan dit een spleetje veroorzaken. Lees ook: Een kort tongriempje: doorknippen of niet?
 • Open mond gewoonte: als je kind een verminderde spierspanning van de mond en lipspieren heeft, staat zijn mond vaak open. Hierdoor krijgen de tanden te weinig tegendruk van de lippen en kan een spleetje ontstaan.

Wat kun je tegen een spleetje tussen tanden laten doen?

Wil je je kind laten behandelen aan het spleetje tussen zijn tanden? Maak dan eerst een afspraak bij een tandarts om te controleren wat de oorzaak hiervan is. Als er sprake is van een verkeerde mondgewoonte, bijvoorbeeld als je kind zijn tong tegen zijn voortanden duwt bij het doorslikken, is het belangrijk dat hij dat gedrag eerst afleert. Pas daarna kan een behandeling zin hebben.

 1. Beugel
  De meest bekende oplossing is een beugel. De beste leeftijd om te beginnen met een beugelbehandeling is afhankelijk van hoe ver jouw kind is met tanden wisselen, maar ook de ernst van zijn problemen. Jouw tandarts kan dit goed inschatten en jullie op tijd doorverwijzen naar een orthodontist. Welke beugel jouw kind nodig heeft, hangt af van de problemen en/of afwijkingen aan zijn gebit. Gemiddeld duurt een beugelbehandeling zo’n twee à drie jaar, maar langer of korter kan ook. Lees meer: Dit kost een beugel voor je kind
 2. Opvullen van ruimte met composiet
  Het spleetje kan ook worden opgevuld met kunststof dat voor een deel uit hars bestaat, dit heet composiet. De tandarts maakt eerst de voortanden van je kind goed schoon en droog. Vervolgens wordt er een zuur opgebracht die voor een ruw tandoppervlak zorgt. Hierna wordt het oppervlak behandeld met een hechtingsmiddel, waardoor het composiet zich goed aan de tand kan hechten. De tandarts brengt het composiet in de goede vorm aan en gebruikt ultraviolet licht om het uit te harden. Deze behandeling wordt bij voorkeur uitgevoerd als een beugelbehandeling alleen niet voldoende is geweest om het spleetje te sluiten.
 3. Composiet facings
  Bij deze behandeling worden meerdere dunne lagen over elkaar op de voortanden aangebracht. Door de laagjes kunnen de tanden er wat boller uitzien en dit kan wat onnatuurlijk overkomen. Houd er rekening mee dat composiet een poreuze stof is. Dit betekent dat het niet voor altijd goed blijft zitten en eens in de zoveel tijd opnieuw aangebracht moet worden. Ook kan composiet makkelijk verkleuren door bijvoorbeeld eten en drinken wat je gebit kan aantasten. Deze behandeling wordt vooral bij volwassenen uitgevoerd. Als dit bij een kind toch nodig is, dan is dit vaak omdat de vorm en grootte van de tanden te klein is.

Lees hier alles over het melkgebit van je kind.

Wat is de beste oplossing?

Wat de beste behandeling voor jouw kind is, verschilt per kind. Elk gebit is nu eenmaal anders. Je kunt dit het beste met de tandarts bespreken. De tandarts kijkt naar de oorzaak van de diasteem en of de ruimte meer of minder is dan drie millimeter. Vervolgens bepaalt hij in overleg met jullie wat de beste behandelmethode is. Bij een spleetje tussen de voortanden is een beugelbehandeling vaak de eerste keus en beste oplossing.

Advertentie

Spleetje tussen tanden: lelijk of schoonheidskenmerk?

De één vindt een spleetje tussen z’n tanden lelijk en de ander omarmt het juist en is er trots op. Als je kind er geen probleem mee heeft en er ook geen hinder van ondervindt, dan is het de vraag of je er iets aan moet laten doen. Natuurlijk kun je dit alsnog met je tandarts bespreken. Het is bijvoorbeeld goed om te overleggen of de rest van je kinds gebit geen schade zal ondervinden door de open ruimte.

Als je kind zich onzeker voelt over het spleetje tussen zijn tanden, of er om gepest wordt, is het goed om het gesprek met je kind aan te gaan. Merk je bijvoorbeeld dat je kind niet meer breeduit lacht, of dat hij zich schaamt om op de foto te gaan? Vraag dan of hij zich schaamt voor zijn spleetje en laat hem weten dat er wel iets aan kan worden gedaan. Door met je kind de mogelijkheden te bespreken, weet hij dat er iets aan het spleetje tussen zijn tanden gedaan kan worden en kunnen jullie samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Bronnen: Tandartsen Hoge Hond

Lees meer: Deze 7 tips helpen een onzeker kind

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Samantha Sastroredjo

Tandarts

Samantha is in 2011 afgestudeerd als tandarts aan de Universiteit van Amsterdam met als keuzevak Medisch-Tandheelkundige Interactie en Restauratieve Tandheelkunde. Bij dit vak is er extra aandacht voor de algemene gezondheid, ziektes en medicatie in combinatie met volledig herstel van de functie en esthetiek van het gebit.

Na haar studie heeft zij zich verder toegespitst op de esthetische tandheelkunde (bijvoorbeeld facings, onzichtbare beugels, injectables en tanden bleken) en voeding en mondgezondheid. Samantha is sinds 2016 mede-eigenaar van Tandartsen Hoge Hond in Deventer. Dit is een praktijk voor algemene tandheelkunde, waar zij veel gezinnen ziet en helpt de gezondheid van hun gebit te verbeteren en gezond te houden. Daarnaast is er een samenwerking geweest met een plaatselijk verzorgingstehuis voor de mondzorg van de ouderen.

Voor meer informatie: kijk op: Tandartsen Hoge Hond en voor achtergrond:
Facebook
LinkedIn