Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind wil niet knuffelen

Is het normaal als je kind niet wil knuffelen, en hoe ga je daarmee om?

Aangeraakt en geknuffeld worden: naast eten en drinken is het een van de eerste levensbehoeften van kinderen. Zo blijkt dat couveusekindjes die veel aangeraakt worden, beter groeien. Toch is niet ieder kind een even grote knuffelaar.

Advertentie

Wat als je kind niet wil knuffelen?

Kinderpsycholoog Tischa Neve: “Aanraking geeft een kind zelfvertrouwen, het gevoel dat het er mag zijn. Als een kind niet van aanraking houdt, kán dat een signaal zijn dat er iets aan de hand is, zoals hechtingsproblemen of een stoornis in het autistische spectrum. Maar meestal is er niets om je zorgen over te maken en heeft de mate waarin een kind behoefte heeft aan fysiek contact te maken met zijn karakter: het ene kind is gewoon knuffeliger dan het andere.

Niet verplichten

Als een kind zich op andere gebieden goed ontwikkelt, als hij volgens zijn leeftijdsnorm praat, beweegt, speelt en contact maakt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Verplicht je kind nergens toe, maak er geen punt van als ze jullie niet terugknuffelt. Hoe meer je de nadruk legt op het ‘niet willen knuffelen’, hoe meer weerstand zij voor fysiek contact kan gaan voelen. Geniet van de momenten dat je peuter/kleuter wel nabijheid zoekt, als hij op schoot zit bij het voorlezen bijvoorbeeld. Als hij opa en oma niet wil zoenen bij het afscheid, kan hij ze ook uitzwaaien.

Waak er wel voor om aanrakingen te vermijden. Juist bij kinderen die niet graag knuffelen is het belangrijk om hun tastzin te blijven stimuleren. Hieronder staan wat tips:

2-3 jaar: stevig aanraken

Bij voorzichtige kinderen die niet zo van aanraking houden, zijn ouders vaak geneigd ze zo zacht of zo min mogelijk aan te raken. Voor deze kinderen is het tegendeel echter prettiger. Bij alle dagelijkse handelingen waarbij sowieso aanraking komt kijken, kun je je kind proberen juist wat steviger aan te raken.

Advertentie

Tijdens het haren wasssen bijvoorbeeld, of bij het afdrogen. Wikkel je kindje lekker stevig in zijn badcape en pak hem wat steviger vast als hij bij je op schoot klimt. Zo voelt hij je duidelijker en went hij aan aanrakingen. Hou daarbij uiteraard steeds in de gaten of je kind er goed op reageert.

Tip! Fijne badcapes voor peuters shop je via deze link.

Kinderfysiotherapeut

Als je ondanks alles toch het ‘niet helemaal pluis-gevoel’ hebt, dan is dit de juiste leeftijd om eens wat advies in te winnen van een kinderfysiotherapeut. Deze zal eerst telefonisch met je doornemen of jouw kind baat bij zijn therapie heeft en of het überhaupt nodig is. Als dat zo is, zal de fysiotherapeut bijvoorbeeld met je kind teruggaan naar fases die hij wellicht in zijn tastzinontwikkeling heeft overgeslagen, zoals rollen en kruipen.

3-4 jaar: ravotten in de speeltuin

Dit is de leeftijd dat veel kinderen het leuk vinden om te stoeien; ook een vorm van aanraken. Tikkertje, kietelen, ravotten in de speeltuin, kruipen, klimmen, rennen en graven, het zijn allemaal activiteiten die de tastzin ontwikkelen. Ook helpen met eten klaarmaken in de keuken hoort daarbij.

Advertentie

Misschien kan je kind beter knuffelen met een eigen poes, konijn of cavia dan met mensen: dan kan een huisdier een idee zijn.

Spontaan knuffelen

Je kunt je kind nu ook verbaal laten merken hoe lief je hem vindt. Begin er niet steeds over. Vragen als ‘geef me nou eens een knuffel’ of ‘waarom knuffel je me nooit?’ zullen je kind alleen maar afkeriger maken.

Prijs je kind ook niet overdreven als het je wel eens spontaan knuffelt. Probeer signalen op te pikken, ontdek wat je kind qua aanrakingen wél prettig vindt.

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier