Peuterspeelzaal

Naar de peuterspeelzaal

Je kind mag naar de peuterspeelzaal als hij 2 à 2,5 jaar is. Daar kan hij per week een aantal dagdelen terecht. Voor kinderen die nooit naar een kinderdagverblijf of oppas gaan, is leuk én een goede opstap naar de basisschool.

Waarom naar de peuterspeelzaal?

Er zijn verschillende redenen om je kind naar een peuterspeelzaal te brengen. Misschien heb je thuis te weinig speelruimte of wonen er geen speelkameraadjes in de buurt. Het kan ook lekker zijn om gewoon een paar uur voor jezelf te hebben. Daarnaast is de peuterspeelzaal een goede voorbereiding voor de basisschool. In een groep van maximaal 15 kinderen leren de peuters om samen te spelen, te delen en om te gaan met andere leeftijdsgenoten. Er zijn gediplomeerde leidsters aanwezig (2 per groep) die actief bezig zijn met de peuters.

Vanaf welke leeftijd?

Het verschilt per gemeente vanaf welke leeftijd je kind welkom is op de peuterspeelzaal. Maar meestal is dat ca. 2 tot 2,5 jaar totdat ze 4 jaar zijn. Als je peuter belangstelling heeft voor andere kinderen, is hij in principe in staat om een dagdeel (ochtend of middag) van huis te zijn.

Hoe vaak per week?

Om te wennen beginnen kinderen vaak met twee dagdelen in de week, oftewel; twee ochtenden of twee middagen. Tegen de tijd dat je kind bijna 4 jaar is, is het raadzaam om het op te bouwen tot hele dagen. Zo wennen kinderen alvast enigszins aan het ritme van school.

Wat leert je kind?

Op de peuterspeelzaal leert je kind een aantal belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken met andere kindjes, elkaar troosten, netjes op zijn beurt wachten en eerlijk delen. Bovendien gaat hij het normaal vinden om kleine opdrachten uit te voeren en regels spelenderwijs na te leven. Deze vaardigheden maken de overgang naar de kleuterschool straks een stuk soepeler.

Activiteiten

Op de peuterspeelzaal ligt de nadruk op het spelen met andere kinderen. Maar tegenwoordig zijn veel peuterspeelzalen tevens voorscholen. De ontwikkeling van de taal en motoriek van het kind is daar extra belangrijk. Door middel van kinderliedjes zingen, creatieve activiteiten en handvaardigheid (verven, kleien, tekenen) wordt er op een speelse manier gestimuleerd om een goede opstap te geven voor de basisschool.

Er wordt volgens een pedagogisch beleidsplan gewerkt, welke kun je altijd opvragen is bij de peuterspeelzaal van je keuze. Er wordt vaak met thema’s gewerkt (net als op basisscholen), denk aan jaargetijden en feestdagen. Er wordt bij binnenkomst ook in de kring gepraat en gezongen. Halverwege het dagdeel gaan de peuters samen aan tafel om fruit te eten.

Verschil met kinderdagverblijf

De peuterspeelzaal is niet hetzelfde als een kinderdagverblijf. Het is niet als een opvang of crèche bedoeld, maar echt als een voorschool en de gelegenheid om als kind sociale vaardigheden met andere kinderen op te doen. Voor ouders die overdag werken, is de peuterspeelzaal lastiger te combineren aangezien het maar om een ochtend of middag gaat. In de schoolvakanties en tijdens de feestdagen is de peuterspeelzaal gesloten. Ook dan zul je dus voor alternatieve opvang moeten zorgen. Iets om rekening mee te houden als je je oriënteert op mogelijkheden van kinderopvang.

Eerste keer

Je kind komt in een groepje van ongeveer vijftien kinderen. De eerste keren blijf je erbij. Daarna kan hij alleen en wordt de duur van het verblijf langzaam opgebouwd. Je kind begint met een half uurtje totdat hij een hele ochtend (of middag) alleen kan zijn op de peuterspeelzaal. Grote kans dat je het in het begin spannend vindt als jullie hem achterlaten. Misschien komen er wel (dikke) tranen. Dat is heel normaal. Voor je peuter is het wennen om dingen zelfstandig te doen. Meestal zijn de tranen snel weer gedroogd als hij betrokken wordt bij het kringgesprek of een spelletje.