Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Slaapkamer delen

Samen op één kamer: een goed idee of niet? En wat als je klein behuisd bent en geen andere keuze hebt?

Advertentie

Samen op één kamer

Samen op één kamer betekent samen delen en rekening houden met een ander, want als de een er een troep van maakt, heeft de ander daar last van. Een mooie voorbereiding op de basisschool, want daar moeten kinderen leren delen met soms wel 30 anderen.

Liever apart

Vanwege de nachtelijke huiluurtjes of voedingen is het niet aan te raden een baby samen met een ouder kind op een kamer te laten slapen. Hetzelfde geldt als een van je kinderen meer zorg nodig heeft dan de ander (door bijvoorbeeld een autistische stoornis, chronische ziekte of een handicap).

Liggen de leeftijden ver uit elkaar (bijvoorbeeld 8 en 2 jaar)? Dan is het misschien ook geen goed idee. Je hebt kans dat de oudste de jongste dan te veel gaat bemoederen.

Vraag je kinderen ook hoe ze het slapen op één kamer ervaren. Als het niet erg botert, zullen ze dat waarschijnlijk allebei aangeven. Houd ze in elk geval niet krampachtig bij elkaar in de hoop dat ze de beste vrienden worden: er is niets mis met een beetje afstand (als je de ruimte hebt).

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Een eigen plek

Heb je niet voor elk kind een aparte kamer, maar gun je ze wel wat meer privacy, dan kun je een afscheiding maken met een kamerscherm of een gordijn. Door de kamer in tweeën te delen geef je je kinderen een eigen plek en kunnen ze hun eigen smaak ontwikkelen. Daar kun je ook voor zorgen met een hoogslaper, waaronder je kind zijn eigen speelgoed kan opbergen.

Elkaar wakker houden

De meeste kinderen kletsen heus niet tot in de vroege uurtjes met elkaar. Zeker met een strak basisschoolritme lukt dat niet, want dan hebben kinderen hun slaap hard nodig. Meestal duurt het hooguit een kwartiertje.

Door ervoor te zorgen dat de avond rustig eindigt, voorkom je mogelijke avonddrukte. Dus geen drukke tv-programma’s of andere schermen en geen moeilijke, diepgaande gesprekken. Laat de dag langzaam overgaan in rust.

Sekse

Meestal geldt: hoe minder verschillen er tussen kinderen zijn, hoe beter het gaat. Dus vaak is het beter om jongens met jongens en meisjes met meisjes op een kamer te laten slapen.

Advertentie

Tegelijk of apart naar bed

Bij een klein leeftijdsverschil maakt het niet zo veel uit, maar voor oudere kinderen werkt het goed als ze de privileges ervaren van ‘de oudste’ zijn. Kinderen ontwikkelen al heel vroeg een rechtvaardigheidsgevoel en vinden het niet eerlijk als hun jongere broertje even laat naar bed mag. Laat de oudste dus wat later gaan, al is het maar 10 minuten, of laat hem nog even lezen. Oudere kinderen hebben trouwens ook minder slaap nodig dan jongere, dus je voorkomt zo ook dat de oudste ’s ochtends om 5 uur al naast je bed staat.

Onafscheidelijk

Sommige kinderen krijgen zo’n hechte band, dat ze alleen kunnen slapen zolang ze de ademhaling van de ander horen. Dit kun je wat verminderen door ze vaker uit logeren te sturen. Let er bij heel hechte slaapkamerduo’s ook op dat het oudste kind de jongste niet te veel gaat bemoederen.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting