Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kaaskiezen

Heeft je kind last van gevoelige kiezen, eet hij slecht of doet tandenpoetsen pijn? Misschien heeft hij kaaskiezen. Tandarts Ronald Bijl legt uit wat dat zijn.

Wat zijn kaaskiezen?

Kaaskiezen zijn kiezen met plekken waarvan het glazuur minder hard is. Deze kiezen zijn in aanleg zwakker en zachter. Soms breken er stukjes kies af en er komen makkelijker gaatjes in. Ongeveer 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen heeft kaaskiezen in het melkgebit en 10 tot 15 procent in het blijvend gebit.

Advertentie

Oorzaak kaaskiezen

Kaaskiezen ontstaan al op het moment waarop de kiezen worden gevormd. In het geval van het melkgebit gaat het dan om de tweede helft van de zwangerschap tot het eerste levensjaar. Bij het blijvende gebit ontstaan deze kiezen in de eerste vier levensjaren van het kind. De verkleuring zit er dus al als de kies doorbreekt.

Het is niet helemaal duidelijk waardoor ze ontstaan.  Mogelijk door een combinatie van factoren als ziekte, koorts en medicijngebruik. Ook vervuiling en voeding zouden kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan.

Wat te doen bij kaaskiezen?

Je kunt er helaas niets aan doen. Probeer deze kiezen extra goed schoon te houden. Ga twee keer per jaar met je kind naar de tandarts. De tandarts kan deze kiezen dan goed in de gaten houden.

Bronnen: Tandheelkundig Centrum Crombag Valkenburg, NVM-mondhygiënisten

Ronald Bijl

Tandarts

Ronald Bijl is tandarts bij Tandartspraktijk Opmaat in Almere en vader van twee zonen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (angstige) kinderen en het kindergebit.