Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby met oorbellen

Oorbellen baby: laten schieten vanaf wanneer?

Of je een baby oorbellen moet geven, is nog altijd een discussiepunt. Net als de juiste leeftijd om gaatjes in de oren van je kind te laten schieten. De ene moeder kan niet wachten, de ander wil dat haar kind er later zelf over beslist. Wat is het beste? En hoe gaat dat: gaatjes schieten?

Advertentie

Baby oorbellen geven: ja of nee?

Gaatjes kunnen al snel na de geboorte worden geprikt. In Nederland is er geen minimumleeftijd bepaald voor gaatjes in de oren bij een kind gaatjes. Vaak hanteren juweliers hier wél een leeftijdsgrens voor. Zo kan het zijn dat voor oorbellen je baby 3 maanden of ouder moet zijn. Veel juweliers prikken helemaal geen gaatjes bij baby’s, maar pas vanaf vijf of zes jaar. Zij vinden dat een kind hier zelf over moet kunnen beslissen. Dit is ook de mening van veel ouders.

Een afweging van ouders die juist gaatjes willen laten prikken bij hun baby, is dat een baby er nog niet bang voor is en er daardoor niet tegenop ziet. Dat betekent overigens niet dat baby’s er minder van voelen, het schieten zelf doet even pijn. Ook is niet wetenschappelijk aangetoond dat oorgaatjes sneller genezen bij een baby of kind. Om te beslissen of je je baby oorbellen wilt geven, is het goed om je hier eerst over te informeren.

Zijn oorbellen bij baby gevaarlijk?

Hoe schattig die kleine knopjes er misschien ook uitzien, er zitten ook risico’s aan. Dit zijn redenen waarom oorbellen bij baby’s en kleine kinderen gevaarlijk kunnen zijn:

  • Een gaatje in het oor is een open wondje. Er is altijd een kans dat dit gaat ontsteken (zweren). Meestal geneest dit goed, maar het doet wel zeer. Als de ontsteking zich uitbreidt en je baby of kind ook koorts krijgt, moet je even langs de huisarts.
  • Als baby’s wat ouder worden, kunnen ze de oorbellen uit hun oren trekken, in hun mond stoppen en doorslikken. De scherpe punten en randjes kunnen gevaarlijk zijn voor de ingewanden. Ga altijd naar de huisarts als je kind een oorbel heeft ingeslikt.
  • Bij het spelen en stoeien kunnen de oorbellen blijven haken en uitscheuren, of het oor beschadigen als je kind erop valt.

Dat het prikken van gaatjes even (flink) pijn doet is een open deur, maar ook de dagen erna kan het verzorgen van de gaatjes pijnlijk zijn.

Advertentie

Gaatjes schieten: hoe gaat dat?

Als je hebt besloten dat je gaatjes wilt laten prikken bij je kind, ga je naar de juwelier. Je hoeft hiervoor meestal geen afspraak te maken. Zo gaat het gaatjes schieten in z’n werk:

  1. De medewerker ontsmet het oor van je kind.
  2. Hij zet met een jodiumstift een stipje op de oorlel waar het gaatje moet komen. Zo ziet hij of de gaatjes bij beide oren op dezelfde hoogte komen.
  3. Met een speciaal apparaat wordt een steriele oorbel in het oor geprikt of geschoten. Dit is in een seconde gebeurd.

Soms kunnen beide oren tegelijkertijd geprikt worden, als er twee medewerkers beschikbaar zijn. Dan is je kind in één keer klaar.

Verzorging oorbellen baby

De eerste baby oorbellen (ook wel zweerknopjes genoemd) worden nieuw uit een steriele verpakking gehaald en zijn gemaakt van chirurgisch staal, om de kans op een infectie te verkleinen. Thuis moet je de gaatjes minimaal zes weken lang goed blijven ontsmetten. Je krijgt hiervoor een desinfectiemiddel mee, dat je één of twee keer per dag op de oorlellen moet druppelen. Dit prikt een beetje. Tijdens het druppelen draai je voorzichtig aan de oorbel. Zo wordt het desinfectiemiddel goed verdeeld en voorkom je dat de oorbel vast gaat zitten aan de huid. Het draaien kan even pijn doen. Was altijd eerst je handen voordat je de oorlellen van je kind aanraakt of de gaatjes verzorgt.

Waarom 6 weken zweerknopjes?

De eerste zes weken houdt je kind de zweerknopjes 24 uur per dag in. Zo voorkom je dat de gaatjes dichtgroeien en verklein je de kans op een ontsteking. Na zes weken zijn de gaatjes genezen en kun je de zweerknopjes vervangen door andere oorknopjes.

Advertentie

Hoe snel groeien gaatjes in de oren dicht bij een kind?

Haal je de zweerknopjes er eerder uit, dan is de kans groot dat de gaatjes weer dichtgroeien. Ook na zes weken kun je – als je niet wilt dat de gaatjes weer dichtgroeien – het beste minimaal een aantal dagen per week je kind of baby oorbellen laten dragen. Het verschilt per kind of de gaatjes weer dichtgroeien en hoe snel dit gaat. Bij sommige kinderen zijn ze binnen een week weer dicht, andere kinderen houden de gaatjes voor altijd.

Welke oorbellen kind of baby?

Ook bij het kiezen van de soort oorbellen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten:

  • Koop oorbellen van nikkelvrij, hypoallergeen edelmetaal, zoals goud of zilver. De kans op een allergie of ontsteking is dan het kleinst.
  • Kies kleine knopjes, die niet makkelijk ergens achter kunnen blijven haken.
  • Er zijn speciale kinderoorbellen te koop met een afgerond dopje dat je op de steker vastdraait. Zo heeft je kind er geen last van bij het slapengaan én het dopje kan minder makkelijk losgaan.
  • Is de steker te lang, waardoor hij in de huid achter het oor van je kind prikt? Ga ermee naar de juwelier, die kan er met een tangetje een stuk afknippen.

Dit kost gaatjes prikken

De prijs voor het prikken van gaatjes varieert flink per juwelier. Vaak betaal je voor de zweerknopjes die je uitkiest en is het prikken zelf gratis. Of je betaalt een vast bedrag voor het prikken inclusief zweerknopjes. Reken op een bedrag tussen de 25 en 40 euro voor beide oren, inclusief oorknopjes.

Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu