Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Welke spullen heb je nodig voor zindelijk worden?

Het kan even duren voordat je kind zindelijk wordt. Vaak geeft hij zelf wel aan wanneer hij er aan toe is. Wat heb je allemaal nodig als je kind zindelijk aan het worden is?

Noodzakelijk voor zindelijk worden

Het potje

Er zijn allerlei verschillende soorten potjes te koop. Terwijl sommige ouders kiezen voor een simpel, functioneel potje, kiezen andere ouders voor een potje die er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens muziek speelt terwijl hun kindje op het potje zit. Plaspotjes in allerlei vormen, zoals een walvis of lieveheersbeestje, shop je via deze link.

Advertentie

Om je peuter enthousiast te krijgen, kunnen jullie samen een potje gaan kopen. Tegenwoordig heb je ook opvouwbare toiletbrillen. Deze toiletbrillen kun je, als je op reis gaat, meenemen zodat je peuter niet op de wc-bril hoeft te zitten. De opvouwbare toiletbril plaats je gemakkelijk over de wc-bril heen.

Ook voor thuis heb je een wc-bril verkleiner die je makkelijk op de gewone wc-bril zet. En er zijn ook dubbele wc-brillen, de wc-bril voor volwassenen en de kleinere voor kinderen zitten dan aan elkaar vast en kunnen eenvoudig los van elkaar worden gebruikt.

Lees ook: 17 handige items & slimme tips om je peuter binnen no time zindelijk te krijgen

Trainingsbroekjes

Trainingsbroekjes geven je kind wat onafhankelijkheid. Je peuter kan zelf het broekje aan- en uittrekken. Wanneer hij in zijn broekje heeft geplast, voelt dit natuurlijk niet fijn. Vaak zorgt dit ervoor dat ze liever op het potje gaan zitten. Vlot verschonen is wel slim, omdat het anders kan gaan irriteren bij de billetjes.

Handig om te hebben

Krukje

Krukjes zijn handig om op de wc te klimmen als je kind daar nog niet groot genoeg voor is. En het is meteen ook praktisch om zelf de handjes te kunnen wassen

Matrasbescherming

Een matrasbeschermer of een onderlegger kunnen ervoor zorgen dat het bed van je kindje droog blijft als het soms toch nog misgaat in de eerste periode zonder luier.

Beloningssysteem

Belonen werkt altijd goed bij kinderen. Als je kindje op het potje heeft geplast, kan je je kindje belonen met een sticker. Wanneer er een aantal stickers zijn verzameld, kan je ervoor kiezen om je kindje een cadeautje te geven.

Je kunt ook met je kind afspreken dat wanneer hij helemaal zindelijk is, jullie bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin gaan. Verder kan je nog met je kind naar de stad gaan om ondergoed te kopen, dit motiveert kinderen vaak om sneller zindelijk te worden.

Billendoekjes

Soms is het voor peuters moeilijk om hun billetjes af te vegen met gewoon toiletpapier. Billendoekjes kunnen een goede vervanging zijn voor toiletpapier.

Leuk om te hebben

Boeken en filmpjes

Kinderen houden van verhaaltjes en filmpjes. Om je kindje te stimuleren kan je ervoor kiezen om zindelijkheid boeken of dvd’s te kopen. Je kindje kan, terwijl hij op het potje zit, zelf het boekje gaan lezen. Ook kunnen jullie samen naar de dvd kijken en liedjes zingen terwijl je kindje op het potje zit.

Wc-stickers

Tegenwoordig zijn er ook verschillende wc-stickers te koop. De stickers moet je in de wc-pot plakken, op deze manier is het voor veel jongetjes ‘leuk’ om naar de wc te gaan.

Plaspoppen

Met plaspoppen kun je tijdens het zindelijk worden een rollenspel spelen. Op deze manier stimuleer je je peuter om op het potje te gaan plassen.

Video: Zindelijk maken doe je zo: