Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Welke spullen heb je nodig voor zindelijk worden?

Het kan even duren voordat je kind zindelijk wordt. Vaak geeft hij zelf wel aan wanneer hij er aan toe is. Wat heb je allemaal nodig als je kind zindelijk aan het worden is?

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Spullen die je nodig hebt voor zindelijk worden

Het potje

Er zijn allerlei verschillende soorten potjes te koop. Je kunt natuurlijk kiezen voor een simpel, functioneel potje, maar er zijn ook veel potjes te koop die er leuk uitzien of potjes die een muziekje afspelen zodra er wordt geplast. Plaspotjes in allerlei vormen, zoals een walvis of lieveheersbeestje, shop je via deze link.

Advertentie

Om je peuter enthousiast te krijgen, kunnen jullie samen een potje gaan kopen. Tegenwoordig heb je ook opvouwbare toiletbrillen. Deze toiletbrillen kun je, als je op reis gaat, meenemen zodat je peuter niet op de wc-bril hoeft te zitten. De opvouwbare toiletbril plaats je gemakkelijk over de wc-bril heen.

Ook voor thuis heb je een wc-bril verkleiner die je makkelijk op de gewone wc-bril zet. En er zijn ook dubbele wc-brillen, de wc-bril voor volwassenen en de kleinere voor kinderen zitten dan aan elkaar vast en kunnen eenvoudig los van elkaar worden gebruikt.

Lees ook: 17 handige items & slimme tips om je peuter binnen no time zindelijk te krijgen

Trainingsbroekjes

Trainingsbroekjes kunnen je kind wat onafhankelijkheid geven. Je peuter kan het broekje zelf aan- en uittrekken. Wanneer hij in zijn broekje heeft geplast, voelt dit natuurlijk niet fijn. Vaak zorgt dit ervoor dat hij liever op het potje gaat zitten. Vlot verschonen is wel slim, omdat het anders kan gaan irriteren bij de billen.

Krukje

Krukjes zijn handig om op de wc te klimmen als je kind daar nog niet groot genoeg voor is. Bovendien is het meteen ook praktisch, zo kan hij op de kruk meteen zelf z’n handen wassen.

Advertentie

Matrasbescherming

Een matrasbeschermer of een onderlegger kunnen ervoor zorgen dat het bed van je kind droog blijft als het soms toch nog misgaat in de eerste periode zonder luier.

Beloningssysteem

Belonen werkt goed bij de meeste kinderen. Als je kind op het potje heeft geplast, kan je je kind belonen met een sticker. Wanneer er een aantal stickers zijn verzameld, kan je ervoor kiezen om je peuter een cadeautje te geven.

Je kunt ook met je kind afspreken dat wanneer hij helemaal zindelijk is jullie bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin gaan. Verder kan je met je kind naar de stad gaan om leuk ondergoed te kopen, dit motiveert kinderen vaak om sneller zindelijk te worden.

Billendoekjes

Voor peuters kan het best moeilijk zijn om zelf hun billen af te vegen met gewoon toiletpapier. Billendoekjes kunnen een goede vervanging zijn voor toiletpapier.

Advertentie

Leuk om te hebben

Boeken en filmpjes

Kinderen houden van verhaaltjes en filmpjes. Om je kind te stimuleren kan je ervoor kiezen om zindelijkheid boeken of dvd’s te kopen. Je peuter kan, terwijl hij op het potje zit, zelf het boekje gaan lezen. Ook kunnen jullie samen naar de dvd kijken en liedjes zingen terwijl je kind op het potje zit.

Wc-stickers

Tegenwoordig zijn er ook verschillende wc-stickers te koop. De stickers moet je in de wc-pot plakken, op deze manier is het voor veel jongetjes ‘leuk’ om naar de wc te gaan.

Plaspoppen

Met plaspoppen kun je tijdens het zindelijk worden een rollenspel spelen. Op deze manier stimuleer je je peuter om op het potje te gaan plassen.

Video: Zindelijk maken doe je zo:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

  1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
  2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
  3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Redactioneel – Offer – Zwangerschapskalender

Ben jij al klaar voor de komst van je baby?

Van ledikantje tot babyfoon
Shop nu