Voor oudersColumns & rubrieken
Kommer & Kwaal

Kommer & Kwaal: Bonnies kaak stond plots scheef na 30 weken zwangerschap

 
Zwangere vrouw etend in keuken, bij rubriek Kommer&Kwaal over kaakgewrichtsklachten, Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

In de rubriek Kommer & Kwaal willen we graag even aandacht voor vervelende zwangerschapskwalen (hoezo, 'kwaaltjes'?). Deze keer: Bonnie (34). Na 30 weken zwangerschap kan ze ineens haar tanden niet meer op elkaar zetten.

(Medisch) beoordeeld door:
samantha sastroredjo
Samantha Sastroredjo
Tandarts
Lees verder onder de advertentie

'Als ik voor het eerst zwanger ben, voel ik me goed. Ik ben in het begin voornamelijk moe, maar ervaar geen misselijkheid of andere kwaaltjes. Ik maak me zorgen om eventuele stress, en het gevolg daarvan op mijn baby, maar ik blijf gelukkig best relaxed.

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap, zo beperk je het

Een scheve kaak

Als ik 30 weken zwanger ben, word ik wakker en krijg ik plots mijn kiezen niet meer op elkaar. Mijn kaak lijkt een beetje scheef te staan. Ik kijk in de spiegel, maar zie niets aan mezelf. Ik gok dat ik verkeerd heb gelegen, en dat het vast vanzelf wegtrekt. Maar het blijft aanhouden, niet alleen in de dagen erna, maar de rest van de zwangerschap. Ik krijg dus meer dan tien weken mijn kiezen niet meer op elkaar.

Lees verder onder de advertentie

Eten met rechts

Ik heb er gelukkig weinig last van met praten, alleen eten is een tikkie lastiger. Ik eet vooral met de rechterkant van mijn mond, omdat links wat moeizamer gaat. Ik moet toevallig twee weken nadat ik zo wakker word naar de tandarts en die geeft aan het nog nooit eerder gezien te hebben. Tips zijn er dus niet voor mij helaas.

Lees ook: Joyce viel tijdens haar zwangerschap telkens flauw in de trein

Geen zorgen

Als ik het meld aan de verloskundige, geeft ook zij aan dat ze er nog nooit van heeft gehoord. Ik besluit mijn heil te zoeken op het internet, maar ook daar vind ik eigenlijk niets over deze kwaal. Ik houd veel vocht vast, ook in mijn gezicht, en wijd het dan maar daaraan. Erg veel zorgen maak ik me gelukkig niet, en er is niet echt iets dat ik er tegen kan doen, dus ik leg me erbij neer.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Rosemarijn raakte zwanger na vijf maanden relatie: 'We gingen allebei in therapie: apart en samen'

Opnieuw zwanger

Ik blijf verder erg actief in de zwangerschap en voel me goed. Met 40+1 weken ben ik nog aan het sporten, en met 40+2 weken beval ik. Een paar uur later trekt het vocht uit mijn gezicht en krijg ik mijn kiezen weer op elkaar. Alsof de kwaal nooit aanwezig is geweest. Inmiddels ben ik weer zwanger, maar nog geen 30 weken. Ik ben benieuwd of ik weer last van deze kwaal ga krijgen. Echt erg was het gelukkig niet, vooral een beetje vreemd.'

Tandarts Samantha Sastroredjo legt uit hoe kaakgewrichtsklachten tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan

Het is zeldzaam dat vrouwen specifiek klagen over kaakgewrichtsklachten tijdens de zwangerschap. Toch zijn er mogelijke verklaringen waarom deze klachten – zoals pijn, een knappend geluid of een veranderde beweeglijkheid van de kaak – zouden kunnen ontstaan.

Tijdens de zwangerschap stijgt de oestrogeenspiegel in je lichaam. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het vasthouden van vocht en vet, en maakt tegelijkertijd bindweefsel soepeler. Hoewel dit effect vooral merkbaar is in het bekken, waar het helpt om je lichaam voor te bereiden op de bevalling, kan het ook invloed hebben op andere gewrichten, zoals het kaakgewricht.

Daarnaast wordt tijdens de hele zwangerschap het hormoon relaxine aangemaakt. Relaxine helpt om de banden en spieren in het bekken te ontspannen, vooral in het laatste trimester, wanneer de hoeveelheid van dit hormoon nog verder toeneemt. Dit effect kan zich echter ook uitbreiden naar andere gewrichten, zoals die in je polsen, enkels – en mogelijk je kaak.

Hoewel er op dit moment weinig wetenschappelijk bewijs is dat relaxine en oestrogeen direct invloed hebben op het kaakgewricht, lijkt het aannemelijk dat deze hormonale veranderingen ook daar een rol kunnen spelen. Het goede nieuws? Na de bevalling neemt de hoeveelheid relaxine snel weer af naar het niveau van vóór je zwangerschap. Dit zou kunnen verklaren waarom eventuele klachten vaak vanzelf verdwijnen na de geboorte van je baby.

Lees verder onder de advertentie