Voor oudersOuderschap

Nieuwe miskraam is te voorspellen met geavanceerde 3D-echo

Nieuwe miskraam is te voorspellen met geavanceerde 3D-echo Getty Images
Getty Images
Leestijd 3 minuten •
Lees verder onder de advertentie

De ontwikkeling van een embryo in de eerste tien weken van een zwangerschap die eindigt in een miskraam gaat anders dan bij een gezonde zwangerschap. Dat toont onderzoek van het Erasmus MC aan. Ze ontdekten dit met geavanceerde 3D-echo's en virtual reality (VR). Met deze techniek kunnen ze de kans op een miskraam voorspellen, en ouders tijdens die eerste weken mogelijk geruststellen als de groei goed gaat.

De onderzoekers hopen de geavanceerde echo's binnenkort aan te bieden aan zwangeren die herhaalde miskramen, twee of meer, hebben gehad. 'We kunnen ons voorstellen dat het voor hen fijn is om te zien dat een volgende zwangerschap goed verloopt', vertelt onderzoeker Carsten Pietersma, promovendus en echoscopist.

Luisteren: Onze podcastserie Miskraammonologen

Lees verder onder de advertentie

Geruststelling voor stellen met herhaalde miskramen

De technieken waar de onderzoekers gebruik van maakten, zijn duur en vergen veel kennis en geavanceerde apparatuur en zijn daardoor niet beschikbaar voor reguliere verloskundigenpraktijken. Maar ze verwachten binnen een jaar een speciale VR-kamer in het Erasmus MC te hebben gebouwd, waar stellen die meerdere miskramen achter de rug hebben, terecht kunnen.

Zie ook: Kans op miskraam: de risicofactoren

Kromming van het embryo

De wetenschappers volgden tussen 2010 en 2018 644 vrouwen die zwanger waren. In totaal ging het om 611 doorgaande zwangerschappen en 33 zwangerschappen die eindigden in een miskraam. Met geavanceerde beeldvormingstechnologie maakten ze 3D-hologrammen van het embryo.

Lees verder onder de advertentie

Zo kregen ze een sterk vergroot beeld en konden ze heel nauwkeurig de ontwikkeling zien van de armen en benen, de vorm en de lengte van de hersenen en de kromming van het lichaam. Ook gebruikten ze virtualrealitytechnieken om onder meer de afstand tussen de kruin van het hoofd en de onderkant van de billen te bepalen.

Lees ook: Miskraam verwerken, dit kan helpen

Groei kan normaal verlopen

'Bij embryo's die eindigden in een miskraam, verliepen deze ontwikkelingsstadia langzamer', zegt onderzoeker Carsten Pietersma, promovendus en echoscopist. 'Dat betekent dat de ontwikkeling van een embryo het verloop van een zwangerschap kan voorspellen.'

Lees verder onder de advertentie

'Betrouwbare manieren om miskramen te voorspellen, hadden we tot nu toe nog niet', zegt gynaecoloog Melek Rousian, die de studie leidde. 'Als een embryo achterloopt, zie je dat niet altijd in de groei en dus ook niet op de gewone echo's die je bij de verloskundige krijgt. De groei van een embryo dat eindigt in een miskraam kan helemaal normaal verlopen. Maar aan de achterblijvende ontwikkeling kun je dus zien dat er een kans bestaat dat de zwangerschap uitmondt in een miskraam.' Hoe groot die kans is, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen.

Miskraam niet altijd te voorkomen

'Waarom de ene zwangerschap eindigt in een miskraam en de andere niet, weten we vaak niet', vervolgt Pietersma. 'De oorzaak is meestal genetisch. We kunnen miskramen niet altijd voorkomen, dat is ook niet het doel van dit onderzoek. Wel zouden we met deze nieuwe techniek het risico van een nieuwe miskraam kunnen aangeven én misschien in een vroeg stadium van een zwangerschap geruststelling kunnen bieden.'

Bron: Erasmus MC

Lees verder onder de advertentie