Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tieners en peuters

Mieke heeft drie tieners en een peuter: ‘Sam en Tijn werden boos toen we het vertelden’

Tieners en peuters, dat is nogal een combi. Mieke (48, coördinator vrijwilligersnetwerk) is moeder van Sam (20), Tijn (18), Roos (14) en Fien (3). Ze is getrouwd met David (45, onderzoeker en piloot in opleiding). Peuter Fien kwam ‘als verrassing’.

Advertentie

Perplex

‘We wilden heel graag een vierde kind, maar dat lukte niet. Na een paar vroege miskramen liet ik het los, hoewel ik diep vanbinnen de hoop nooit helemaal heb opgegeven. Ik zette de kinderwagen in tranen op Marktplaats.

Rond m’n 42ste kon ik de knop wat meer omzetten. Het was goed zo. Maar toen was ik 44 en ineens overtijd. In m’n eentje deed ik een test – ik had nog ergens een verdwaald exemplaar gevonden. Die was positief; ik schrok me rot.

Die avond heb ik het, toen de kinderen op hun kamers waren, in een nerveuze lachbui aan David verteld. Hij was helemaal perplex. Pas na een paar dagen kwam bij ons beiden de blijdschap.

Lees ook: Zwanger op latere leeftijd, de voor- en nadelen

Dikke pret of drama

We hebben het de kinderen verteld tijdens onze vakantie in Zeeland, ik was toen zeven weken zwanger. “Jongens, nu we hier toch bij elkaar zijn…” begon David de mededeling. Die inleiding is nog steeds een gimmick binnen ons gezin om de meest onbenullige mededelingen te doen.

Advertentie

Roos vond het fantastisch. “Ik heb altijd al een jonger broertje of zusje gewild,” riep ze. Maar ze dacht óók dat we een grapje maakten. Sam en Tijn werden boos. Sam vond het onverantwoord op mijn leeftijd en vroeg zich af of hij wel een band zou krijgen met een broertje of zusje dat zo veel jonger was.

Vanaf het moment dat Fien geboren werd, verdween die boosheid. Inmiddels is Roos 14 en een megapuber. Tussen haar en Fien is het of dikke pret of drama.

Lees ook: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Wijze peuter

Fien is veel wijzer voor haar leeftijd dan mijn oudste kinderen als peuter waren. Ze is voortdurend omringd door volwassenen en dat merk je in gesprekken. Aan tafel eist ze zo nu en dan ook echt even de aandacht op. “Nu wil ik wat vertellen!” roept ze dan, gevolgd door iets als: “Weet je wat ik laatst had?” En wat ze dan vertelt, zorgt altijd voor een lach op ieders gezicht.

Ze is echt een verrijking voor ons gezin, we hebben zo veel plezier met haar. Ik had het grote leeftijdsverschil, met de wetenschap van nu, niet anders gewild. David en ik genieten er nu allebei bewuster van. Met de oudste drie hadden we het veel drukker. Nu nemen we rustig een halfuur de tijd om Fien lekker in bad te doen.

Advertentie

Lees ook: Meer rust met mindful ouderschap: tips en tricks van een expert

Bruidsmeisje

Het gezegde ‘kleine kinderen, kleine zorgen; grote kinderen, grote zorgen’ gaat bij ons zeker op, ook al hebben we mazzel met onze rustige pubers. Roos heeft het heel moeilijk gehad met de lockdown, met het niet naar school kunnen. Daar heeft ze uiteindelijk hulp van een psycholoog voor gehad.

Het is heel moeilijk je kind zo down te zien. Dat zijn problemen van een heel andere orde dan een baby die een periode wat slechter slaapt. Er zal een periode zijn waarin Fien de enige is die nog thuis woont. Nog even en dan gaat Sam al, hij gaat deze zomer trouwen. Fien mag dan bruidsmeisje zijn. Hoe bijzonder is dat?’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Hester Zitvast, Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier