Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Innestelingsbloeding: wat is het en wat zijn de symptomen?

Je verwacht het misschien niet, maar als je een lichte bloeding hebt, kan dat betekenen dat je zwanger bent. Je kunt namelijk een innestelingsbloeding hebben. Wat is dat precies en wat zijn de symptomen van zo’n bloeding?

Wat is de innesteling?

Om te begrijpen wat een innestelingsbloeding is, is het handig om te weten wat de innesteling is. Eigenlijk zegt het woord het al: tijdens de innesteling ‘nestelt’ de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Hierna begint het embryo het zwangerschapshormoon (hCG) aan te maken. Vanaf dit moment ben je echt zwanger en kun je dit (meestal) ook zien op een zwangerschapstest. Handig: Die bestel je hier

Advertentie

Lees meer: Zwangerschapssymptomen: waar moet je op letten?

Wanneer is de innesteling?

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, vindt de eisprong op de helft van je cyclus plaats. Dit is ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De innesteling is zo’n negen dagen na je laatste eisprong. Dit is ongeveer vijf dagen voor je verwachte menstruatie. Dit is wel een gemiddelde. De menstruatiecyclus is voor iedere vrouw anders.

Handig: met deze tool kun je je vruchtbare dagen berekenen.

Wat is een innestelingsbloeding?

Als je zwanger wilt worden, schrik je misschien als je opeens bloed in je ondergoed ziet zitten. Toch kan dat bloed één van de eerste zwangerschapssymptomen zijn. Na de bevruchting duurt het ongeveer vijf tot zeven dagen voordat de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt. Eenmaal in de baarmoeder zal het embryo zich proberen te hechten aan de baarmoederwand, zodat het daar verder kan groeien. Tijdens deze innesteling kan er een bloedvaatje worden geraakt, waardoor je een bloeding krijgt. Dit wordt een innestelingsbloeding genoemd.

Lees hier meer over hoe een bevruchting precies tot stand komt.

Kenmerken en symptomen innestelingsbloeding

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Symptomen die kunnen duiden op een innesteling zijn:

  • Lichte krampen. Je denkt misschien dat je menstruatiekrampen hebt, maar de krampen tijdens de innesteling zijn vaak minder heftig. Vaak komen eerst de krampen en daarna licht bloedverlies. Dit kan duiden op een innestelingsbloeding.
  • De kleur van het bloed is verschillend. Dit kan roze/rood zijn tot bruin. Bloedverlies betekent niet altijd dat er iets aan de hand is, lees hier wat de onschuldige oorzaken kunnen zijn.
  • Hoeveelheid bloed. Meestal verlies je niet veel bloed tijdens een innestelingsbloeding. Het kunnen een paar druppels zijn, maar ook een lichte menstruatieachtige bloeding is mogelijk.
  • Een menstruatie duurt langer dan een innestelingsbloeding. Dit kan een paar uur tot een paar dagen duren.

Krijgt iedere vrouw innestelingsbloeding?

Niet alle zwangere vrouwen krijgen een innestelingsbloeding. Zo’n twintig tot dertig procent van de zwangere vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. Misschien zie je de bloeding zelfs over het hoofd omdat het zo weinig is.

Meer weten? Hoe kun je zeker weten of je zwanger bent?

Innestelingsbloeding of ongesteld?

Misschien twijfel je nog steeds of je een innestelingsbloeding hebt of dat je toch ongesteld bent geworden. Onderstaande tabel kan je helpen om de verschillen te herkennen.

Innestelingsbloeding Ongesteld
Wanneer 6-12 dagen na je eisprong 12-16 dagen na je eisprong
Hoeveelheid Paar druppels tot zeer licht vloeiend Altijd vloeiend, licht tot hevig
Kleur Lichtrood, lichtroze of lichtbruin Vooral helder rood, met bruin/roze aan het begin en/of eind van de menstruatie
Duur Paar uur tot een paar dagen 3-8 dagen
Verloop Wordt alleen minder Na licht begin wordt het zwaarder en daarna weer minder
Pijn Pijnloos of lichte kramp. Krampen kunnen langer duren en kunnen hevig zijn

Andere oorzaken bloedverlies

Als je goed bijhoudt wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was, en je weet precies wanneer de gemeenschap heeft plaatsgevonden én de bloeding treedt ongeveer zeven dagen na de gemeenschap op, dan is de kans groter dat het om een innestelingsbloeding gaat. Maar er zijn nog een aantal andere redenen voor bloedverlies:

Maak je je zorgen of heb je last van aanhoudende bloedingen? Neem dan contact op met je huisarts.

Zwangerschapstest

Als je licht bloedverlies hebt rond het moment dat je ongesteld zou moeten worden, kan het verwarrend zijn of je wel of niet zwanger bent. Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen. Hou er wel rekening mee dat het bij de innestelingsbloeding nog niet te meten is of je echt zwanger bent. Blijkt uit de test dat je niet zwanger bent? Wacht dan even af hoe de bloeding zich verder ontwikkelt. Komt de menstruatie niet verder op gang? Doe dan na een paar dagen opnieuw een zwangerschapstest.

Lees meer: Zwanger en toch ongesteld, kan dit?

 

Video: Verloskundige Karlijn Janssen legt uit waar je op moet letten.

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website