Innestelingsbloeding: wat is het en wat zijn de symptomen?

Heb je een eisprong gehad en is de eicel bevrucht, dan vindt na een paar dagen de innesteling plaats. Gaat dit goed, dan ben je officieel zwanger. Tijdens deze innesteling kan er een innestelingsbloeding ontstaan. Wat is het en hoe herken je zo’n bloeding?

Wat is de innesteling?

De bevruchting vindt plaats in de eileiders. Heb je een eisprong gehad en wordt een eicel bevrucht, dan gaat dit klompje cellen op weg naar de baarmoeder. De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand. Hierna begint het embryo het zwangerschapshormoon (hCG) aan te maken. Vanaf dit moment ben je echt zwanger en kun je dit (meestal) ook zien op een zwangerschapstest.

Wat is een innestelingsbloeding

Na de bevruchting duurt het ongeveer 5 tot 7 dagen voordat de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt. Eenmaal in de baarmoeder zal de embryo zich proberen te hechten aan de baarmoederwand, zodat het daar verder kan groeien. Tijdens deze innesteling kan er een bloedvaatje worden geraakt, waardoor je een bloeding krijgt. Dit wordt een innestelingsbloeding genoemd.

Komt het vaak voor?

Een innestelingsbloeding komt in ongeveer 20 procent van de zwangerschappen voor. Het komt dus vaker niet dan wel voor. Bij een innestelingsbloeding verlies je een beetje bloed, net als bij een beginnende menstruatie, alleen het moment in de maand is niet logisch. Het kan daardoor ook verward worden met bloedverlies door een eisprong, een te vroege menstruatie of een doorbraakbloeding als je de pil (nog) gebruikt. Meestal gaat het om een kleine hoeveelheid bloed. De kleur van het bloed is meestal rood of oud bruin.

Wat zijn de symptomen?

Naast het innestelingsbloed zelf, zijn er geen duidelijke symptomen waaraan je kunt afleiden dat je een innestelingsbloeding hebt gehad. Sommige vrouwen geven aan krampen in de buik te voelen bij een innestelingsbloeding. Na innesteling van het eitje komt het hormoon hCG vrij. Met het vrijkomen van dit hormoon gaat een flink aantal zwangerschapssymptomen gepaard, zoals stemmingswisselingen en misselijkheid. Als deze symptomen samengaan met een bloeding, kan er sprake zijn van een innestelingsbloeding.

Wel of geen innestelingsbloeding?

Als je goed bijhoudt wanneer je eerste dag van je laatste menstruatie was, en je weet precies wanneer de gemeenschap heeft plaatsgevonden én de bloeding treedt ongeveer 7 dagen na de gemeenschap op, dan is de kans groter dat het om een innestelingsbloeding gaat.

Tussentijds bloedverlies kan ook voorkomen bij:

Bereken hier je vruchtbare dagen.

Dokter

Maak je je zorgen of heb je last van aanhoudende bloedingen? Neem dan contact op met je huisarts.

Video: In deze video leg Karlijn Janssen uit hoe je een innestelingsbloeding kunt herkennen

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment werkt ze bij Geboortecentrum Amsterdam. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website