
Wanneer innestelingsbloeding en wat zijn de symptomen?
Je verwacht het misschien niet, maar als je een lichte bloeding hebt, kan dat alsnog betekenen dat je zwanger bent. Het kan namelijk om een innestelingsbloeding gaan. Wat is dat precies, wat zijn de symptomen van zo’n bloeding en wanneer krijg je zo’n innestelingsbloeding?
Wat is een innestelingsbloeding?
Om te begrijpen wat een innestelingsbloeding is, is het handig om te weten wat er tijdens de innesteling eigenlijk gebeurt. Als er een eitje is bevrucht, gaat die zich meteen delen. Tijdens die deling verplaatst hij zich: hij reist in een kleine week van je eileider naar je baarmoeder om daar een plekje te vinden om verder te groeien. Als de bevruchte eicel in je baarmoeder is aangekomen, hecht hij zich in het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van je baarmoederwand. Dat is de innesteling. Hierna begint het embryo het zwangerschapshormoon (hCG) aan te maken. Vanaf dit moment ben je echt zwanger en kun je dit (meestal) ook zien op een zwangerschapstest.
Wanneer nestelt een eitje in?
Wanneer het eitje precies innestelt, verschilt per persoon, maar meestal is dat tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Heel uitzonderlijk is een late innestelingsbloeding na twaalf dagen en is dan bruin van kleur. Veel vrouwen merken niets van de innesteling, anderen voelen lichte krampen, alsof ze bijna ongesteld worden. Ook kun je last krijgen van licht bloedverlies: dan is er sprake van een innestelingsbloeding. Die wordt vaak veroorzaakt doordat er tijdens het innestelen in het baarmoederslijmvlies een klein bloedvaatje wordt geraakt. Daardoor verlies je tijdens de innestelingsbloeding slijm, vaak roze, of heb je last van wat bruin bloedverlies. Je ziet bijna nooit stolsels (bloedpropjes). Andere vrouwen verliezen een paar druppeltjes bloed.
Handig: met deze tool kun je je vruchtbare dagen berekenen.
Ongesteld of innestelingsbloeding?
Hoe weet je nu of je een innestelingsbloeding hebt of toch gewoon ongesteld bent geworden? Wat is het verschil? En hoe ziet een innestelingsbloeding eruit? Allereerst kun je aan de timing afleiden of het om een innestelingsbloeding of menstruatie gaat. Een eitje nestelt tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting in. Gemiddeld betekent dat dat je vijf dagen voor je menstruatie een innestelingsbloeding kunt krijgen. Een innestelingsbloeding komt dus rond menstruatie, maar is vaak wel iets eerder. Dat is natuurlijk lastiger na te gaan wanneer je een onregelmatige cyclus hebt.
Daarbij verlies je bij een innestelingsbloeding minder bloed dan bij een mentruatie. Je kunt een innestelingsbloeding herkennen aan lichter bloedverlies: vaak verlies je alleen wat roze of rood gekleurd slijm of heb je last van wat licht bruin bloedverlies. Een innestelingsbloeding ziet er soms dus uit als een klein beetje gekleurde afscheiding. Dit kan gebeuren nadat je wat lichte kramp in je buik hebt gevoeld. Veel vrouwen omschrijven die kramp als een menstruatie die niet lijkt door te zetten: het zeurt in je buik.
Hoelang duurt een innestelingsbloeding? Ook daarin verschilt een innestelingsbloeding met een menstruatie: een innestelingsbloeding houdt vaak maar maximaal twee dagen aan, maar bij de meeste vrouwen blijft het zelfs bij een paar uur of een enkele keer wat bloed- of slijmverlies. Een erg lange innestelingsbloeding zal dus niet voorkomen.
Heb je last van kortdurend bloedverlies zoals bij een innestelingsbloeding? Gebruik dan een inlegkruisje of maandverband. Daarin zie je beter hoeveel bloed je verliest.
Lees meer: Zwangerschapssymptomen: waar moet je op letten?
Krijgt iedere vrouw innestelingsbloeding?
Nee, sterker nog: de meeste vrouwen krijgen geen innestelingsbloeding. Zo’n twintig tot dertig procent van de zwangere vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. Misschien zie je de bloeding zelfs over het hoofd omdat het zo weinig is.
Meer weten? Hoe kun je zeker weten of je zwanger bent?
Innestelingsbloeding of menstruatie?
Misschien twijfel je nog steeds of je een innestelingsbloeding hebt of dat je toch ongesteld bent geworden. In onderstaande tabel hebben we de verschillen voor je op een rijtje gezet.
Innestelingsbloeding | Ongesteld | |
Wanneer | 5-12 dagen na je eisprong | 12-16 dagen na je eisprong |
Hoeveelheid | Paar druppels tot zeer licht vloeiend | Altijd vloeiend, licht tot hevig |
Kleur | Lichtrood, lichtroze of lichtbruin | Vooral helder rood, met bruin/roze aan het begin en/of eind van de menstruatie |
Duur | Paar uur tot een paar dagen | 3-8 dagen |
Verloop | Wordt alleen minder | Na licht begin wordt het zwaarder en daarna weer minder |
Pijn | Pijnloos of lichte kramp. | Krampen kunnen langer duren en kunnen hevig zijn |
Andere oorzaken bloedverlies
Als je goed bijhoudt wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was, en je weet precies wanneer je seks hebt gehad én de bloeding treedt ongeveer zeven dagen na de gemeenschap op, dan is de kans groter dat het om een innestelingsbloeding gaat. Maar er zijn nog een aantal andere redenen voor bloedverlies:
- Een (innestelingsbloeding 3 dagen na) eisprong
- Doorbraakbloeding bij pilgebruik
- Te vroege menstruatie
- De overgang
- Een miskraam
- Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Aandoeningen of ziektes
Maak je je zorgen of heb je last van aanhoudende bloedingen, waarbij je steeds een klein beetje bloed verliest? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Wanneer testen?
Hoeveel dagen na innestelingsbloeding kun je testen? Als je licht bloedverlies hebt rond het moment dat je ongesteld zou moeten worden, kan het verwarrend zijn of je nu wel of niet zwanger bent. Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest na innestelingsbloeding doen of afwachten hoe de bloeding zich ontwikkelt. Het kan namelijk ook zo zijn dat je menstruatie uitblijft, dan kun je sowieso een test doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, de NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Vanaf dat moment is een zwangerschapstest betrouwbaar.
Houd er wel rekening mee dat het bij een innestelingsbloeding nog niet te meten is of je echt zwanger bent. Op het moment dat de bevruchte eicel innestelt, begint hij namelijk pas met het aanmaken van het zwangerschapshormoon hCG en dat is het hormoon waarop de zwangerschapstest reageert. Het kan daarom dus zijn dat je een negatieve test ziet, omdat er nog te weinig van het hCG-hormoon in je urine aanwezig is. Er zijn wel vroege zwangerschapstesten die iets gevoeliger zijn en al voor de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden kunnen worden gebruikt. Die kun je bij deze termijn natuurlijk wel proberen, maar houd je ook daarbij aan de testtermijn: als je te vroeg test, is de uitslag ook met dit soort testen niet betrouwbaar.
Blijkt uit de test dat je niet zwanger bent? Wacht dan even af hoe de bloeding zich verder ontwikkelt. Komt de menstruatie niet verder op gang? Doe dan na een paar dagen opnieuw een zwangerschapstest.
Lees meer: Zwanger en toch ongesteld, kan dit?
Hevige innestelingsbloeding
Sommige vrouwen (een heel klein deel) krijgen te maken met een hevige(re) innestelingsbloeding. Zij verliezen een paar druppels helderrood bloed of meer of verliezen bij een (heftige) innestelingsbloeding stolsels, vaak klein. Krijg je last van bloedverlies en denk je dat het geen menstruatie is? Of verlies je tijdens de innestelingsbloeding (erg) veel bloed? Neem dan contact op met je huisarts of de verloskundige. Die kan nagaan of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het bevruchte eitje niet ingenesteld in je baarmoederwand, maar in de eileider gebleven, hoewel het daar geen ruimte heeft om te groeien. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is gevaarlijk voor jou, daarom is het belangrijk bij de volgende klachten altijd hulp te zoeken:
- Pijn aan één kant van je buik
- Bloedverlies
- Uitstralende pijn naar de schouder of bovenbenen
- Misselijkheid/braken
- Loze aandrang (gevoel hebben ontlasting te krijgen, maar dit lukt niet)
- Neiging tot flauwvallen
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bloed verliest, omdat een beginnende zwangerschap is misgelopen: het eitje is niet goed ingenesteld en daardoor krijg je een vroege miskraam. De meeste vrouwen merken hier niet veel van: rond deze termijn kan het lijken op een normale menstruatie.
Krijg je veel eerder dan verwacht last van bloedverlies en vertrouw je het niet, omdat je denkt dat het geen normale, vroege menstruatie is? Neem dan altijd contact op met je huisarts, die kan onderzoeken of er een andere reden voor het bloedverlies is.
Bron: Het Groene Kruis, Karlijn Janssen