Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
overtijd maar negatieve test

Overtijd, maar toch een negatieve test

Als je ongesteld had moeten worden, maar je menstruatie uitblijft, ben je overtijd. Om zeker te weten of je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Maar wat als daaruit blijkt dat je niet zwanger bent? Hoe kun je niet ongesteld worden én niet zwanger zijn?

In samenwerking met expert

Hans Duvekot

Gynaecoloog-perinatoloog

Wanneer ben je overtijd?

Je bent overtijd op het moment dat je niet ongesteld bent op de dag dat je het zou verwachten. Sommige vrouwen noemen dit de Niet Ongesteldheidsdag (NOD). Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar verschilt per vrouw. Meestal duurt een menstruatiecyclus tussen de 21 en 35 dagen. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus. Als je op die dag niet ongesteld wordt en de volgende dag ook nog niet, dan ben je één dag overtijd. Ben je de dag daarna nog steeds niet ongesteld, dan ben je twee dagen overtijd, enzovoort.

Advertentie

Als je menstruatie al een paar dagen uitblijft en je hebt seks gehad, denk je misschien dat je zwanger bent. Maar een zwangerschap is niet de enige oorzaak waardoor je (tijdelijk) niet ongesteld wordt. Denk bijvoorbeeld aan een stevige verkoudheid, griep of stress.

Lees meer: Zo weet je of je zwanger bent

Oorzaken overtijd zijn of niet ongesteld worden

De meeste oorzaken die je cyclus kunnen beïnvloeden zijn onschuldig, maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Overtijd, maar toch een negatieve test? Dat kan komen door:

 1. Hormonale schommelingen:vooral jonge vrouwen kunnen in de eerste jaren van hun menstruatie last hebben van hormonale schommelingen. Die schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een onregelmatige menstruatie hebt of dat je helemaal niet ongesteld wordt. Het kan ook zijn dat je altijd een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.
 2. Anticonceptie: de pil, de prikpil en een spiraaltje kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Direct na het stoppen met anticonceptie komt je cyclus meestal weer op gang. Alleen bij gebruik van de prikpil kan dit langer duren, soms tot een jaar. Als dat niet zo is, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts.
 3. Stress: je hormoonhuishouding kan in de war raken door langdurige stress. Om je lichaam in een hogere staat van paraatheid te brengen, maak je het stresshormoon cortisol aan. Andere lichaamsprocessen komen daardoor op een lager pitje, waardoor je menstruatie kan uitblijven. Het gevolg: je bent overtijd. Als je last hebt van hevige stress kan het wel maanden duren voordat je hormonen weer in balans zijn.
 4. Afvallen en ondergewicht: als je in korte tijd veel afvalt of als je een eetstoornis hebt, zoals anorexia, kan je menstruatie uitblijven omdat er geen eisprong plaatsvindt. Dat kan gebeuren bij ondergewicht. Je lichaam heeft namelijk genoeg energie en vetten nodig voor een zwangerschap.
 5. Overgewicht: ook overgewicht verstoort je hormoonhuishouding, waardoor je menstruatie kan uitblijven. Zodra je weer een gezond gewicht hebt, word je weer ongesteld.
 6. Medicijnen: sommige medicijnen hebben invloed op je hormoonhuishouding. Antidepressiva en antipsychotica kunnen ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt.
 7. De overgang: als je in de overgang bent, wordt je menstruatie onregelmatig en uiteindelijk blijft het helemaal weg. Er vindt geen eisprong meer plaats, waardoor je niet meer ongesteld wordt.
 8. Ziekte: de één is er gevoeliger voor dan de ander, maar griep of koorts kan al genoeg zijn om de cyclus te verstoren. Als je een (ernstige) ziekte hebt, kan dit ook invloed hebben op je menstruatiecyclus.
 9. PCOS: als je last hebt van PCOS, gaat dat in veel gevallen gepaard met een cyclusstoornis. PCOS is een veel voorkomende en vervelende aandoening. De eisprong vindt niet of onregelmatig plaats, waardoor de kans op een zwangerschap verminderd is. Hier lees je meer over PCOS en zwanger worden.
 10. Topsport: net als ondergewicht en stress verstoort extreme lichaamsbeweging, zoals topsport, ook de hormoonhuishouding.
 11. Verstoord dag-en-nachtritme:werk je afwisselend in dag- en nachtdiensten? Of heb je regelmatig een jetlag? Een verstoord dag-en-nachtritme gooit je biologische klok in de war en dat kan je menstruatiecyclus beïnvloeden.

Medische oorzaak overtijd zijn

Vermoed je dat er een medische oorzaak is voor het uitblijven van je menstruatie? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. De arts kan je onderzoeken en eventueel doorverwijzen om te controleren of je bijvoorbeeld een schildklierstoornis hebt of diabetes.

Advertentie

Lees meer: De oorzaken van een verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw

Vroege zwangerschapstest

Als je vermoedt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Op basis daarvan is de test positief (zwanger) of negatief (niet zwanger). Na de innesteling van de bevruchte eicel maakt je lichaam hCG aan. Een vroege zwangerschapstest kan al een heel kleine hoeveelheid van dit hormoon in je urine ontdekken. De hormoonspiegel voor hCG wordt uitgedrukt in International Units per liter: IU/L. Een ‘gewone’ zwangerschapstest meet een hCG-waarde vanaf 25 IU/L. Een vroege zwangerschapstest kan al tussen de 12,5 en 40 IU/L meten.

Betrouwbaarheid vroege zwangerschapstest

De meeste vroege zwangerschapstesten kun je vier dagen vóór de dag dat je eigenlijk ongesteld moet worden doen. Er zijn ook testen die je al zes dagen vóór je eerste menstruatiedag kunt doen. De test is betrouwbaar, maar het betekent niet automatisch dat de uitslag van de test klopt. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat een embryo zich innestelt en je lichaam hCG aanmaakt.

Overtijd maar negatieve test

Als je te vroeg test, kan het zijn dat je nog niet genoeg hCG aanmaakt, waardoor de test negatief is. Dit kan ook het geval zijn op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Ook al ben je wel zwanger! Dit zou kunnen komen doordat:

Advertentie
 • De test niet gevoelig genoeg is om te gebruiken voor vroeg testen.
 • Je geen ochtendurine hebt gebruikt. Dan was de hCG-concentratie in je urine niet hoog genoeg.
 • Je te veel water hebt gedronken voor het gebruik van de test. Dan is het hormoon te veel verdund in je urine.

Houd er ook rekening mee dat een heel prille zwangerschap ook nog mis kan gaan. Misschien geeft de vroege test aan dat je zwanger bent, en word je even later alsnog ongesteld. Dat kan een enorme teleurstelling zijn.

Is de test negatief, maar denk je echt dat je zwanger bent? Doe dan de test een paar dagen later nog eens. Hier lees je meer over de eerste zwangerschapsverschijnselen.

Lees meer: Negatieve zwangerschapstest, maar toch zwanger?

Geen menstruatie, maar niet zwanger

Als je één of meerdere dagen overtijd bent, betekent dat niet automatisch dat je zwanger bent. Blijft je menstruatie uit, dan is dit meestal onschuldig. Word je langere tijd niet ongesteld, maar ben je ook niet zwanger? Maak dan een afspraak met je huisarts om te kijken wat de precieze oorzaak is.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Isis Kraamzorg

Hans Duvekot

Gynaecoloog-perinatoloog

Sinds 1992 is Hans Duvekot gynaecoloog. Na de medische studie in Rotterdam te hebben doorlopen, specialiseerde hij zich tot gynaecoloog in Maastricht. Na meer dan tien jaar als algemeen gynaecoloog in het voormalige St. Clara Ziekenhuis in Rotterdam te hebben gewerkt, werd hij in 2003 gynaecoloog-perinatoloog op de afdeling verloskunde van het Erasmus MC in Rotterdam.

Daar houdt hij zich vooral bezig met zorg voor en onderzoek naar zwangere vrouwen die een gecompliceerde zwangerschap meemaken. Tijdens de laatste corona epidemie waren dat onder meer zwangere vrouwen die door deze ziekte langdurig moesten worden beademd.

Naast dit werk zet hij zich in voor het ontwikkelen van richtlijnen op het gebied van verloskunde voor zorgprofessionals. In dat kader worden nu stappen gezet om dat soort richtlijnen in Europees verband te gaan ontwikkelen. Een spannende ontwikkeling die de verloskundige zorg in Europa hopelijk meer gaat harmoniseren.

Meer informatie vind je op de website www.erasmusmc.nl en voor achtergrond:
LinkedIn

Redactioneel – Offer- Schoenen

Schoenen

Dutchy kinder gymschoenen
Shop nu