Wat is NOD?
Wat betekent NOD? De afkorting NOD staat voor Niet Ongesteldheids Dag. Je NOD is dus de dag waarop je volgens je cyclus ongesteld zou moeten worden. Gebeurt dit niet, dan kan dat een zwangerschapsverschijnsel zijn. Als je een regelmatige cyclus hebt, is de NOD de eerste dag dat je overtijd bent.
Lees ook: Overtijd, maar niet zwanger? Dit kan de oorzaak zijn
Wie gebruiken de term NOD?
NOD is geen officiële term in de medische wereld. Je zult een verloskundige, gynaecoloog of fertiliteitsarts er niet snel over horen. In de verloskunde wordt wel gesproken van amenorroe: dit is het uitblijven van de menstruatie. De amenorroeduur is de periode vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en hiermee wordt aangegeven hoe lang je zwanger bent. De term NOD wordt vooral gebruikt door vrouwen die graag zwanger willen worden. Je ziet de NOD vaak voorbijkomen op forums waar vrouwen het met elkaar hebben over hun kinderwens.
Wanneer zwangerschapstest doen?
Veel zwangerschapstesten zijn pas betrouwbaar wanneer je NOD is aangebroken. Als je zwanger bent, maakt je lichaam op de NOD genoeg van het zwangerschapshormoon hCG aan. Dit is het zwangerschapshormoon dat de zwangerschapstest meet en dat bepaalt of de test positief is. Je kunt ook testen vóór NOD. Wil je je Niet Ongesteldheidsdag niet afwachten, koop dan een zogenaamde vroege zwangerschapstest. Deze is betrouwbaar vanaf vier tot zes dagen voor je NOD. Kijk hiervoor goed op de verpakking en houd in je achterhoofd dat een test pas echt betrouwbaar is als je genoeg hCG in je urine hebt om het te kunnen meten.
Cyclus en NOD berekenen
Om je NOD te berekenen, is het belangrijk dat je een regelmatige cyclus hebt en dat je goed weet hoe je menstruatiecyclus verloopt. De duur van de cyclus verschilt per vrouw. Bij de één zitten er bijvoorbeeld 27 dagen tussen de eerste dag van de menstruatie en de volgende menstruatie. Bij de ander is dit 20 dagen, of 36. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, duurt je cyclus altijd evenveel dagen. In dat geval kun je je NOD voorspellen en weet je dus ook wanneer je een zwangerschapstest kunt doen. Ook kun je op die manier berekenen wanneer je een eisprong hebt en wat je vruchtbare dagen zijn.
Om de duur van je cyclus te bepalen, te weten op welke dag je ongesteld wordt en dus je NOD te berekenen, moet je weten hoe lang je cyclus duurt en of je een regelmatige cyclus hebt. Zo kom je daar achter:
Noteer een paar maanden achter elkaar op welke dag je voor het eerst ongesteld bent (je ongesteldheidsdag) en hoeveel dagen de menstruatie duurt.
De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus. Tel het aantal dagen tot en met de laatste dag vóór je weer ongesteld wordt. Dit aantal dagen is de duur van je cyclus. Gemiddeld is de lengte van een menstruatiecyclus 28 dagen.
Bekijk een aantal maanden of de lengte van jouw menstruatiecyclus gelijk is. Het kan best af en toe een dag schelen, maar bij veel vrouwen is de cyclus min of meer regelmatig. Heb je drie maanden op rij een cyclus van 28 dagen gehad? Dan kun je ervan uitgaan dat dat de duur van jouw cyclus is.
NOD berekenen. Als je gedurende je cyclus zwanger bent geraakt, is je NOD de dag waarop je volgens je cyclus weer ongesteld zou moeten worden. Dit is dus de eerste dag na het aantal dagen dat je cyclus duurt.
Je kunt je menstruatiecyclus bijhouden in je agenda, maar er zijn ook apps die hier speciaal voor gemaakt zijn. Deze apps zijn meestal bedoeld om de dag van je ovulatie te berekenen, maar ze geven vaak ook aan op welke dag je ongesteld wordt. Je kunt ze dan ook gebruiken om je NOD te bepalen.
Vruchtbare dagen berekenen
Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Elke maand zijn dat immers maar een paar dagen, namelijk de dagen rond je eisprong (ovulatie). Je kunt met een online tool of app (een online ovulatietest, zoals die van Ouders van Nu) je ovulatie berekenen.
Voorbeeld NOD berekenen
Stel: je hebt drie maanden je cyclus bijgehouden en je weet nu dat je cyclus 27 dagen duurt. Op 3 juli word je ongesteld en begin je met het tellen van 27 dagen. Op 29 juli is de laatste dag van je cyclus. Dat betekent dat je op 30 juli opnieuw ongesteld wordt, ténzij je rondom je eisprong zwanger bent geraakt. Dan word je op 30 juli niet ongesteld en is dat dus je niet-ongesteldheidsdag, oftewel je NOD.
NOD bij een onregelmatige cyclus
Als je een onregelmatige cyclus hebt, weet je niet precies op welke dag je ongesteld moet worden. Je NOD berekenen is dan ook lastig. Bij zo'n twintig procent van de vrouwen is de cyclus niet regelmatig. Als je je cyclus lange tijd bijhoudt, kun je soms toch een patroon ontdekken en je Niet Ongesteldheids Dag beter voorspellen. Waterdicht is dat niet. Heb je een onregelmatige cyclus en probeer je al een tijd zwanger te worden? Maak dan een afspraak bij de huisarts voor advies.
Wanneer zwangerschapstest doen bij onregelmatige cyclus?
Heb je een onregelmatige cyclus en weet je dus niet wanneer je NOD is? Dan is het ook lastiger te bepalen wanneer je een zwangerschapstest kunt doen. Je kunt wel de gemiddelde duur van je cyclus over de afgelopen drie maanden berekenen. Dan heb je een beetje een richtlijn van wat je NOD ongeveer is. Op die dag kun je een zwangerschapstest doen. Is de test negatief, maar ben je een paar dagen later nog niet ongesteld? Doe dan opnieuw een zwangerschapstest.
Zwangerschapsverschijnselen vóór NOD
Hoe merk je dat je zwanger bent? Je kunt al wat vroege zwangerschapssymptomen voor NOD hebben. Het lastige is dat dit ook tekenen kunnen zijn van een naderende menstruatie. En als je voortdurend let op wat je voelt, kun je gaan twijfelen of het normale verschijnselen zijn (gewoon moe door een drukke week) of tekenen dat er een NOD aankomt. De kunst is om er niet té veel mee bezig te zijn.
Dit zijn zwangerschapsverschijnselen die je al vóór je NOD kunt merken:
Gevoelige of gezwollen borsten
Zodra je zwanger bent en je lichaam zwangerschapshormonen gaat aanmaken, kunnen je borsten veranderen. De melkklieren worden actief en je borsten groeien. Veel vrouwen voelen al voor hun NOD dat hun borsten gevoeliger zijn, soms ook wat opgezwollen en de tepels kunnen gevoelig zijn. Dit kan één tot twee weken na de bevruchting al voorkomen.Vermoeidheid
Alle ontwikkelingen in een (net) zwanger lichaam kosten een hoop energie. Al een week na de eisprong, ongeveer een week vóór je NOD dus, kun je meer vermoeidheid voelen.Misselijk of buikpijn
Maar weinig vrouwen zijn al misselijk voor NOD. Je kunt het al vroeg merken als je erg gevoelig reageert op het zwangerschapshormoon hCG, maar zwangerschapsmisselijkheid begint meestal pas zo'n twee weken na de conceptie. Buikpijn en bloedverlies voor NOD komt wel regelmatig voor. Dit kan komen door de innesteling, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je menstruatie eraan komt.
Meer symptomen die je al vroeg in je zwangerschap en misschien ook al voor je NOD kunt ervaren:
Lees hier meer over vroege zwangerschapssymptomen herkennen
Hoe voel je dat je zwanger bent aan je buik?
Sommige vrouwen voelen al vóór hun Niet Ongesteldheids Dag aan hun buik dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn. Ze hebben last van een opgeblazen gevoel, een zeurende buikpijn of lichte kramp. Maar veel vrouwen merken niets van een prille zwangerschap. Bovendien kan het 'gerommel' in je buik ook betekenen dat je ongesteld gaat worden. Het blijft dus gissen tot je NOD en de uitslag van je zwangerschapstest.
Tip: vanaf deze dag kun je een vroege zwangerschapstest doen
Ongesteld voor NOD
Je hebt je NOD precies in je hoofd, en ineens merk je al wat bloedverlies… Het kan zijn dat je eerder dan normaal ongesteld wordt, maar het kan ook het begin van een zwangerschap betekenen. Als een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, kan daarbij een beetje bloed vrijkomen. Dit noem je een innestelingsbloeding. Een innestelingsbloeding is licht bloedverlies, dat sneller weer stopt dan een menstruatie. Je kunt het even afwachten. Stopt het bloedverlies weer, dan kun je alsnog een zwangerschapstest doen op je NOD.
Afscheiding voor NOD
Voor je NOD kun je ook wat meer afscheiding hebben dan normaal. Als er een bevruchting heeft plaatsgevonden, kan de hoeveelheid afscheiding toenemen. Roze afscheiding voor NOD of bruine afscheiding voor NOD kan betekenen dat je een innestelingsbloeding hebt. Ook deze verschijnselen hoeven niet te betekenen dat je zwanger bent. Zekerheid heb je pas op of na je NOD, dus als je overtijd bent en een positieve zwangerschapstest hebt.
Negatieve zwangerschapstest op NOD
Doe je op NOD een zwangerschapstest en is de uitslag negatief. Dan ben je waarschijnlijk niet zwanger. Toch kunnen er ook andere oorzaken zijn dat de test negatief is. Dit zijn de oorzaken van een negatieve test op NOD:
Je bent niet zwanger
Je kunt overtijd zijn, en toch niet zwanger. Ook bij een regelmatige cyclus kan het voorkomen dat je op een andere dag ongesteld wordt dan verwacht. Je cyclus kan door allerlei factoren worden beïnvloed. Als je ziek bent geweest, veel stress hebt gehad of bijvoorbeeld een jetlag hebt, kun je later ongesteld worden dan normaal. Je NOD kan dan dus ook later komen dan verwacht. Blijft je menstruatie uit, doe dan na een paar dagen opnieuw een zwangerschapstest.Je bent wel zwanger, maar hebt nog niet genoeg hCG aangemaakt
Sommige vrouwen hebben pas een paar dagen na hun NOD voor het eerst een positieve zwangerschapstest, doordat de hCG-waarde in hun lichaam eerder nog te laag was. Blijft je menstruatie uit, doe dan een paar dagen later nog eens een test.Je hebt de test verkeerd uitgevoerd
Het uitvoeren van een zwangerschapstest komt best precies en de instructies kunnen per test verschillen. Lees ze altijd goed door, bijvoorbeeld hoe lang je de test in de urine moet houden. Bij verkeerd gebruik, maar ook als de test niet goed werkt, kun je een valse uitslag krijgen. Doe dan de volgende dag opnieuw een test.
Ben je zwanger? Kijk in onze zwangerschapskalender om te zien wat je ongeveer te wachten staat.
Positieve zwangerschapstest op NOD
Doe je een zwangerschapstest op je NOD en is de uitslag positief, dan ben je zwanger. Je kunt dan op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk die bij jou past (of misschien had je je al georiënteerd) en laten weten dat je zwanger bent. Heb je een duidelijke voorkeur voor een bepaalde praktijk, wacht dan niet te lang met het maken van een intake-afspraak. Het kan anders zijn dat er geen plek meer is.
Breng ook je huisarts op de hoogte van je zwangerschap. Doe dit meteen als je medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen brengen risico's met zich mee tijdens de zwangerschap of hebben mogelijk een schadelijk effect op de ongeboren baby. Zomaar stoppen met medicatie is ook niet verstandig. Je huisarts kan je hierbij adviseren.
Verdiep je verder in wat je niet mag eten als je zwanger bent, drink geen alcohol en rook niet (mee). Slik je nog geen foliumzuur? Begin daar dan mee. Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby, zoals een open rug of schisis.
Wist je dat het ook zinvol kan zijn voor mannen om foliumzuur te slikken? Lees er hier meer over.
DPO (Days Past Ovulation)
DPO, of "Days Past Ovulation," is een term die vaak gebruikt wordt in de context van zwangerschap en vruchtbaarheid. Het verwijst naar de dagen die zijn verstreken sinds de ovulatie plaatsvond. Voor veel vrouwen die proberen zwanger te raken, is het een cruciale periode, omdat deze dagen indicatief kunnen zijn voor het moment van bevruchting en het begin van een zwangerschap.
In deze tijd zijn vrouwen vaak goed afgestemd op hun lichaam en letten ze op vroege symptomen van zwangerschap zoals vermoeidheid, misselijkheid, of gevoelige borsten, die soms al rond 7-10 DPO kunnen optreden.
Zwangerschapstests worden op zijn vroegst rond 10-14 DPO aanbevolen voor een betrouwbare uitslag, aangezien tegen die tijd het hormoon hCG voldoende is gestegen om door tests gedetecteerd te worden. Het kan een spannende, maar ook zenuwslopende tijd zijn voor zij die hopen op een positieve uitslag.
Praat erover mee
Heb jij een vraag over je NOD? Op het forum van Ouders van Nu wordt ook actief over NOD gesproken. Wil je over dit onderwerp ervaringen en gedachtes uitwisselen? In de categorie 'zwanger proberen te worden' kun je in contact komen met andere (wens)ouders en ervaringsdeskundigen.