Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De bevruchting (conceptie): eicel en zaadcel

Noem het gerust een magisch moment, als van miljoenen zaadcellen de allersnelste de eicel weet binnen te komen. Alles over het ontstaan van je baby: de bevruchting.

In samenwerking met expert

Simone Broer

Gynaecoloog

Bevruchting of conceptie

Een zwangerschap begint bij de bevruchting (ook wel conceptie genoemd): van de miljoenen spermacellen die vrijkomen bij een zaadlozing dringt eentje de eicel binnen. Deze twee cellen smelten samen tot één nieuwe cel, die zich vervolgens in de baarmoeder nestelt. Daar verandert de cel van een embryo in een foetus en die wordt uiteindelijk een baby.

Advertentie

Bevruchting na eisprong

Je kunt alleen zwanger (bevrucht) raken tijdens de vruchtbare periode van je cyclus. De meest vruchtbare dagen zijn die rond de eisprong (ovulatie), het moment dat er een eitje vrijkomt uit één van beide eierstokken. Dat gebeurt maar één keer per menstruatiecyclus. Die eicel komt in de eileider terecht en daar kan de zaadcel hem bereiken: je raakt bevrucht. Het eitje is maar twaalf uur lang echt vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid snel af, tot de eicel afsterft. Zaadcellen kunnen gemiddeld drie dagen overleven in de baarmoederhals. Daarom heb je de meeste kans op bevruchting als je in de drie dagen vóór je eisprong seks hebt. Je kunt je vruchtbare dagen berekenen aan de hand een ovulatiekalender.

Ook handig: Hier koop je betrouwbare ovulatietesten

Bevruchting
Illustratie van de bevruchting en de weg van de eicel naar de baarmoeder.

Bevruchting voelen: kan dat?

De bevruchting voelen: kan dat? Het antwoord is nee, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.

Advertentie
2 class="pddc-heading">Uitgerekende datum berekenen

In onze zwangerschapskalender vind je alles over je zwangerschap van week tot week. Lees over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk zijn.

Race tegen de klok

Als je seks hebt komen tijdens de zaadlozing (ejaculatie) miljoenen zaadcellen in je vagina terecht. En dat terwijl er meestal maar één eicel vrijkomt. Er begint dus een grote race tegen de klok. De sterkste en snelste zaadcellen zwemmen via de baarmoedermond door de baarmoeder richting de eileiders, waar eentje de eicel uiteindelijk kan bevruchten.

Hoe lang de zaadcellen overleven in de baarmoederhals is afhankelijk van de kwaliteit van het sperma. Een stuk korter of langer dan de genoemde drie dagen kan ook. Sommige zaadcellen blijven – in de meest optimale omstandigheden – wel zes dagen in leven. Check deze doe-het-zelf-tips om de kwaliteit van sperma te verbeteren.

De weg naar de eicel

Het wordt spermacellen niet makkelijk gemaakt om snel bij de eileiders te komen. Allereerst moeten ze langs de slijmprop die de baarmoedermond afsluit. Die is het grootste deel van je cyclus zo taai en dik dat zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen. Tijdens de dagen van de eisprong wordt het slijm dunner en kunnen ze er makkelijker langs. Vrouwen die hun cyclus goed kennen kunnen dit merken aan de gladde, transparante vaginale afscheiding.

Advertentie

Veel zaadcellen sterven vervolgens in de baarmoeder, alleen de allersterkste overleven de reis. Deze zaadcellen doen er 12 tot 24 uur over om de eileiders te bereiken, hoewel de snelste er al binnen een uur kunnen zijn. Maar een paar duizend zaadcellen komen in de eileiders terecht. Zaadcellen die al in de buurt zijn op het moment van de eisprong hebben de meeste kans om de eicel te bevruchten.

Bevruchting eicel

Maar een paar honderd zaadcellen komen in de buurt van de eicel. Ze zwemmen eromheen en proberen hem te bevruchten. Daarvoor scheiden ze stofjes uit die ze helpen door de beschermende wand van de eicel te dringen. Zodra het kopje door de wand steekt, verliest de zaadcel zijn staart. Ook sluit de wand van de eicel zich direct, zodat andere zaadcellen niet meer naar binnen kunnen. Beide cellen smelten samen tot een bevruchte eicel, de zygote. De zygote bevat alle genetische informatie van jou en je partner. Het geslacht en alle uiterlijke kenmerken liggen nu vast.

Meer lezen: Kun je het geslacht van je baby beïnvloeden?

Innesteling van de eicel

Na de bevruchting verplaatst de zygote zich naar de baarmoeder, terwijl de ontwikkeling tot embryo al begint. Het baarmoederslijmvlies is inmiddels dik geworden: klaar voor de innesteling. Wanneer dit gebeurt verschilt per vrouw, maar meestal zet het embryo zich vijf tot acht dagen na de eisprong vast in het baarmoederslijmvlies. Vanaf dat moment ben je echt zwanger. Je lichaam begint het zwangerschapshormoon hCG aan te maken en misschien merk je de eerste zwangerschapssymptomen al.

Dat de conceptie is gelukt wil niet altijd zeggen dat je zwanger bent. Soms gaat er tijdens de innesteling iets mis en wordt de bevruchte eicel afgestoten. Hoeveel kans er is op een miskraam? Dit zijn de cijfers en risicofactoren. 

Direct na bevruchting symptomen?

Sommige vrouwen menen dat ze direct na de bevruchting al zwangerschapssymptomen ervoeren, maar bij de meeste vrouwen duurt dit even. In elk geval een paar weken.

Pas na de innesteling begint je lichaam met het maken van zwangerschapshormoon (hCG), dit stijgt steeds harder vanaf het moment dat je niet ongesteld bent geworden. Sommige vrouwen voelen dit al heel snel, andere vrouwen pas bij een hogere waarde dus pas als ongeveer 6-7 weken zwanger zijn.

Bevruchting berekenen?

Wil je terugrekenen wanneer je precies zwanger bent geworden? Dat kun je doen aan de hand van je cyclus (als die dus regelmatig is). De meeste vrouwen hebben een eisprong op dag veertien van hun cyclus en zijn ook vruchtbaar op dag twaalf en dertien. Het is lastig om precies na te gaan wanneer je bent bevrucht, omdat het zomaar een dag kan schelen wanneer je ovuleerde.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG

Video: animatie van de bevruchting

Video: Zo ziet een bevruchting er in de baarmoeder uit.

Simone Broer

Gynaecoloog

Simone Broer is gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Ze houdt zich vooral bezig met vruchtbaarheid en ziektes en aandoeningen die je vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals hormoonstoornissen, cystes of verklevingen. Simone heeft veel onderzoek gedaan naar het meten van vrouwelijke vruchtbaarheid.

Zwangerbox partnerpagina Teva (sudocrem en Inoli badolie) 2022

Teva (Sudocrem)

Bekijk de website