Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ovulatie app

Sneller zwanger met een ovulatie app

Wanneer ben je het meest vruchtbaar? Met een ovulatie app kun je zien wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. De beste ovulatie apps hebben we voor je op een rijtje gezet.

Advertentie

Je ovulatie berekenen

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je meest vruchtbare periode is rondom je ovulatie of eisprong. Dit is het moment dat er een eitje loskomt uit één van je eierstokken. Vrouwen zijn gemiddeld slechts 1 tot 2 dagen vruchtbaar per maand. Spermacellen blijven wel 3 tot 5 dagen in leven. Dus als je vlak voor het moment van je eisprong seks hebt, is de kans om zwanger te raken het grootst. Daarvoor moet je wel eerst weten wanneer je ovulatie precies is. Dit kun je (ongeveer) berekenen aan de hand van een handige ovulatie app of een ovulatiekalender:

2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Ben je pas gestopt met hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil of het spiraaltje? Dan kan het een tijdje, soms zelfs een jaar, duren voor je weer een normale, regelmatige cyclus hebt.

Wanneer is mijn ovulatie?

De ovulatie vindt één keer per menstruatiecyclus plaats. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 23 tot 35 dagen. Bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen, vindt de ovulatie doorgaans plaats op de 14e dag. Op deze manier kun je berekenen wanneer jouw ovulatie precies is. Is je cyclus een dag langer, dan is je ovulatie ook één dag later. Dit geldt alleen als je een regelmatige cyclus hebt. En dan nog is deze manier meestal niet erg betrouwbaar. Wanneer de ovulatie precies is verschilt namelijk per vrouw en hangt af van allerlei factoren, zoals stress en vermoeidheid.

Een stuk betrouwbaarder is een ovulatietest. Zodra je dichter bij de ovulatie komt, stijgt je oestrogeenspiegel. Deze hormonen zorgen voor het vrijkomen van het Luteïniserend Hormoon (LH). De zogeheten LH-piek zorgt dat het eitje loskomt uit de eierstok. Met een ovulatietest kun je het LH-gehalte in je urine meten. Dit is de meest betrouwbare manier om te testen of je vruchtbaar bent. Zeker als je een onregelmatige cyclus hebt is dit de enige manier om echt met zekerheid te zeggen wanneer je vruchtbaar bent. Dat wil niet zeggen dat een ovulatie app niet nuttig is. Door je cyclus te volgen kun je al vrij goed inschatten wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Advertentie

Hoe werkt een ovulatie app?

Een ovulatie app kan helpen om je ovulatie te berekenen. Het is een goedkope manier om de natuur een handje te helpen, want een ovulatietest is weliswaar zeer nauwkeurig er hangt wel een prijskaartje aan. Zeker als je voor langere tijd elke dag een ovulatietest gebruikt.

Er zijn twee soorten ovulatie apps. In sommige apps hou je alleen zeer nauwkeurig je menstruaties bij, aan de hand daarvan berekent de ovulatie app wanneer je eisprong ongeveer moet zijn. Deze apps heten ook wel menstruatie apps of period trackers. Ze helpen je om je menstruatiecyclus beter te leren kennen. Dan zijn er nog de ovulatie apps die werken met temperatuurmetingen. Deze zijn een stuk betrouwbaarder. In sommige apps kun je ook gegevens over je vaginale afscheiding bijhouden. De samenstelling van het baarmoederhalsslijm kan namelijk iets zeggen over het moment van je ovulatie. Dit heet ook wel de Billings Ovulatiemethode (BOM).

Je ovulatie berekenen met temperatuur

Je kunt je vruchtbare dagen ook bepalen met temperatuurmetingen. Tijdens de eisprong is je lichaamstemperatuur namelijk iets hoger dan anders. In de ovulatie app hou je elke dag precies je temperatuur bij. Op die manier herkent hij op een gegeven moment wanneer je ovulatie eraan zit te komen. Je kunt het beste iedere dag op een vast tijdstip temperaturen. Doe dit altijd ’s ochtends als je net wakker bent, dan is je lichaam nog niet opgewarmd door bijvoorbeeld bewegen. Als je dit consistent doet is het een vrij betrouwbare methode. Naast apps zijn er ook speciale cycluscomputers, zoals de Lady-Comp. Deze werken op dezelfde manier, maar zijn betrouwbaarder.

De beste ovulatie apps

Er zijn veel ovulatie apps verkrijgbaar. De meeste van deze apps kun je ook gebruiken om je menstruatiecyclus in de gaten te houden. Zo weet je precies wanneer je ongesteld moet worden. Als anticonceptie zijn ze absoluut niet geschikt. Deze apps kunnen je een indicatie geven van je vruchtbare dagen, maar 100% betrouwbaar zijn ze niet. De keuze aan ovulatie trackers is enorm. Ons advies: probeer er een aantal uit en kies degene die jij het fijnst vindt werken. De beste ovulatie apps hebben we hier op een rijtje gezet:

 • Fertility Friend: Volg je vruchtbaarheid op basis van kenmerken als temperatuur, vaginale afscheiding en symptomen. Je kan je gegevens bekijken in allerlei handige grafieken. Met een betaald lidmaatschap krijg je toegang tot extra functies. Deze app gaat al lang mee en is daardoor een van de meest betrouwbare. (Apple / Android)
 • FertiReady: Tijdens een fertiliteitstraject worden afspraken regelmatig online gedaan. Deze app zorgt ervoor dat patiënten ook op emotioneel gebied goed begeleid worden. Door verschillende artikelen, video’s, opdrachten en vragen zorgt de app ervoor dat je zowel fysiek als mentaal goed voorbereid bent als je het traject start. (Apple / Android)
 • Sneller Zwanger app: Een goede gezondheid en leefstijl zijn dan essentieel; al voor de zwangerschap. De app geeft de toekomstige ouders belangrijke en leuke informatie en weetjes over leefstijl en zwanger worden. Ook kan er via de app een afspraak gemaakt worden voor een kinderwensspreekuur waar de arts of verloskundige medische en leefstijlinformatie geeft.
 • Glow: Mooie gratis app met een stylish design. Registreert tijd, stemming, symptomen, geslacht en medicijngebruik. Ook helpt de app bij vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF of IUI. In 2014 winnaar van de Webby Award voor beste Health & Fitness app. (Apple / Android)
 • Flo Period & Ovulation Tracker: Een vrij nieuwe app waarmee je serieus alles kan monitoren. Naast je cyclus kun je bijvoorbeeld ook je slaap, voeding en fitness tracken. Ziet er mooi uit en werkt ook met Google Fit en Fitbit. (Apple / Android)
 • Natural Cycles: Deze betaalde app is volledig gericht op temperatuurmeting. Elke ochtend meet je je temperatuur onder je tong. Deze zet je in de app en die geeft je een rode of een groene dag, afhankelijk van je vruchtbaarheid. Deze app is wetenschappelijk getest. (Apple / Android)
 • Cyclus Kalender: De gratis Cyclus Kalender is een makkelijke app om je cyclus bij te houden. In deze overzichtelijke kalender kun je alles registreren: symptomen, humeur, gemeenschap, gewicht, temperatuur, notities en je medicijnen. (Apple / Android)
 • Period Tracker: Uitgebreide app met mooie illustraties. Je kan naast je menstruatiecyclus, ook temperatuur, afscheiding en symptomen invullen. (Apple)
 • Period Tracker Lite: Een simpele versie van de Period Tracker app. Ziet er eenvoudig en grappig uit. (Apple)
 • Clue: Deze app gebruikt een speciaal algoritme om je vruchtbare dagen te berekenen. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe slimmer hij wordt. (Apple / Android)
 • Womanlog Calendar: Een duidelijke menstruatie- en vruchtbaarheidskalender waarin je per dag alle gegevens kunt bekijken. (Apple / Android)
 • Mijn Biologische Klok: Een Nederlandse app gemaakt door Predictor (van de zwangerschapstesten). (Apple / Android)

De meeste ovulatie apps zijn in het Nederlands verkrijgbaar en zijn vaak ook nog gratis. Heb jij wel eens een ovulatie app gebruikt? Wij horen graag je ervaringen en zijn benieuwd wat jouw favoriete app is. Laat het weten in een reactie.

Ben je zwanger? Download dan de Zwanger & Baby app en volg de groei en ontwikkeling van je baby.

Bronnen: Gezondheidsplein, Webwijzer

Video: Zo ziet de ovulatie er in de baarmoeder uit
Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu