Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voor wie (snel) zwanger wil worden, de beste tips

Direct naar:

Als je eenmaal hebt besloten dat je zwanger wilt worden, hoop je misschien dat het zo snel mogelijk lukt. Maar hoe kun je de kans op zwangerschap vergroten? Wat is het beste standje om zwanger te worden? En helpt blijven liggen na vrijen echt om sneller zwanger te worden? Snel zwanger worden: tips die misschien net dat verschil maken.

In samenwerking met expert

Inge Custers

Gynaecoloog

1. Zwangerschap bevorderen door gezond te leven

Allereerst is het belangrijk dat je gezond bent. Probeer stress te vermijden (stress heeft een negatieve invloed op je hormoonhuishouding) en streef zoveel mogelijk naar een gezond gewicht. Een gezond gewicht betekent in de regel een BMI (body mass index) tussen de 19 en 25. Zowel ondergewicht als overgewicht kunnen je kans op een zwangerschap verkleinen, onder andere omdat dit van invloed is op de regelmaat van je eisprong. Een gezond gewicht bereik je voor 80% met gezonde voeding en voor 20% door voldoende lichaamsbeweging. Dit levert je ook profijt op omdat je fit je zwangerschap in gaat.

Advertentie

2. Vruchtbaarste dagen

Je hebt de grootste kans om zwanger te worden als je seks hebt op de dagen voorafgaand aan de eisprong. Zaadcellen kunnen wel tot drie dagen overleven in je lichaam, wachtend op een eicel, maar in het algemeen geldt dat hoe vaker je seks hebt, des te groter je kans op een zwangerschap. Seks hebben buiten de vruchtbare dagen om is niet van negatieve invloed op de kwaliteit van het zaad.

Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong twee weken voor de volgende menstruatie plaats. Heb je een cyclus van precies 28 dagen, dan is je eisprong dus ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Omdat zaad zo lang overleeft in je lichaam, is het niet per se nodig om exact het moment van je eisprong te bepalen met bijvoorbeeld kalenders en ovulatietesten. Sterker nog: dit soort methoden leggen vaak een enorme druk op jullie seksleven, omdat er een prestatie wordt verwacht op een bepaald moment. Veel stellen gaan naar dit moment toeleven, wat ervoor zorgt dat ze juist minder vaak seks hebben in plaats van vaker.

Wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van ovulatietesten heeft dus ook niet aangetoond dat het je kans op een zwangerschap vergroot.

Naderende eisprong zien aan je afscheiding

Je afscheiding geeft een goede indicatie van je vruchtbare periode. De samenstelling en helderheid van het baarmoederhalsslijm (afscheiding) verandert namelijk als de eisprong nadert. De gewone witte afscheiding wordt helder en glanzend en wordt slijmerig, dradig en dun. Dat is gunstig voor de zaadcellen, die daardoor makkelijker de baarmoeder kunnen bereiken. Deze verandering begint drie tot vier dagen voor de eisprong en daarna wordt je afscheiding meteen weer wit. Vrouwen merken dat vaak heel goed als ze naar het toilet gaan. Wanneer je tijdens deze dagen regelmatig seks hebt, zit je sowieso goed. Meer timing heeft een stel met een kinderwens eigenlijk niet nodig.

3. Eet gezond en gevarieerd

Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Het Voedingscentrum adviseert om daarbij de Schijf van Vijf aan te houden, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Probeer producten met toegevoegde suikers zoveel mogelijk te laten staan. Niet alleen koekjes en snoepjes bevatten veel toegevoegde suikers, ook veel vruchtensappen en frisdrank zijn suikerbommen. Te veel suiker is van direct negatieve invloed op je gewicht.

Hier lees je wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.

Groente en fruit

Eet genoeg groente en fruit eet en varieer volop. Wissel ook af tussen vis, (biologisch) vlees, peulvruchten, eieren en noten.

IJzer

Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Zo verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, vlees en vegetarische producten met toegevoegd ijzer. In groente en fruit zit veel vitamine C, dat ervoor zorgt dat je lichaam het ijzer gemakkelijker opneemt.

Vis

Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis zoals Atlantische zalm, makreel en sardines. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Let op: sommige vis kun je beter niet eten omdat daar schadelijke middelen inzitten. Lees meer over wat je wel en niet kunt eten voor en tijdens je zwangerschap.

Vitaminen & mineralen

De voornaamste vitaminen zijn vitamine A, B, C, D en E. De meeste vitamines krijg je dagelijks binnen door gezond en gevarieerd te eten, maar je kunt er ook voor kiezen om speciale multivitaminetabletten voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens te slikken. Daarin zit bovendien ook foliumzuur, dat je moet gaan slikken zodra je zwanger wilt worden. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kind en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip.

Cafeïne

(Te veel) cafeïne en aspartaam (zoetstof in light producten) kun je beter vermijden als je zwanger wilt worden. Als je veel cafeïne binnenkrijgt, bijvoorbeeld via koffie, cola of energiedrankjes, duurt het langer om zwanger te worden en heb je bovendien een grotere kans op een miskraam.

4. Invloed van roken, alcohol en drugs

Roken en gebruik van alcohol en drugs vermindert je vruchtbaarheid, maar het is ook erg schadelijk voor het ongeboren kind; het vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte, vruchtdood en een ontwikkelingsachterstand.
Vrouwen die roken zijn ruim dertig procent minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF is de slagingskans zelfs vijftig procent kleiner bij (mee)rokende vrouwen.

Ook bij mannen

Ook bij mannen vermindert roken, alcohol en drugs de vruchtbaarheid. Nieuw aangemaakte zaadcellen zijn kwetsbaar; een avond stevig doorzakken kan een hele lading nieuw gemaakte zaadcellen dood laten gaan. Het zal dan even duren voordat het aantal zaadcellen weer op peil is.

Lees meer: te veel cafeïne is niet goed als je (pril) zwanger bent. Hoeveel cafeïne mag je drinken? 

5. Kans op zwangerschap vergroten

Als je zwanger wilt worden, zou je in de week voor je eisprong bijvoorbeeld om de dag seks kunnen hebben en rond en op de dag van je eisprong dagelijks. Je partner hoeft geen sperma te ‘sparen’.. Zaadcellen kunnen wel tot drie dagen overleven in het lichaam van de vrouw, in afwachting van de eicel. Twee à drie keer per week seks is dus goed, maar vaker mag ook.

Hier drie gouden tips voor vruchtbare seks:

 1. Een fijn seksleven
  Het kan best een uitdaging zijn om je seksleven leuk te houden als je al wat langer probeert zwanger te worden. De ingrediënten plezier, lekker, fijn en intiem kunnen gaandeweg steeds meer vervangen worden door frustratie en verdriet, omdat er weer een maand voorbij is gegaan.Blijf met je partner in gesprek, vraag elkaar actief met enige regelmaat hoe het gaat en geef ruimte voor verdriet. Vaak doen stellen enorme aannames over wat de andere partner denkt of voelt, en klopt dat maar deels. Om de seks leuk en fijn te houden en dus te zorgen dat je het regelmatig doet, is aandacht voor jezelf en elkaar essentieel.

  Plan avondjes voor jullie samen, ga lekker (uit-)eten of naar de bioscoop, of maak het thuis gezellig met een goed gesprek. De kans dat zo’n avond eindigt in een goede vrijpartij is veel groter dan dat je na een drukke werkdag tijd maakt voor een ‘moetje’.

 2. Niet druk maken om standjes
  Misschien heb wel eens gelezen dat je meer kans hebt om zwanger te worden als je bepaalde standjes doet, maar dat is achterhaald. Alle standjes zijn geoorloofd als je graag zwanger wilt worden, mits penetratie goed lukt en voor jullie allebei goed voelt. Lang werd gedacht dat blijven liggen na de seks de kans op een zwangerschap vergroot, maar dat is niet aangetoond. Het is niet aan te raden om je vagina inwendig te reinigen na de seks als je zwanger wilt worden (mocht je überhaupt gewend zijn om dit te doen).
 3. Stress reduceren
  De meeste stellen die zwanger proberen te worden ervaren een zekere mate van stress. Iedere maand is het weer spannend of het gelukt is. Goed bedoelde adviezen van omstanders, zoals: lekker ontspannen, er niet te veel mee bezig zijn en stress vermijden, zijn makkelijker gezegd dan gedaan.Zwanger proberen te worden geeft best veel onzekerheid, omdat niemand je kan vertellen wanneer (en of) het gaat lukken. Wat je kan helpen om stress te reduceren, is goed te zijn voor jezelf, voor je lichaam én je geest. Het is belangrijk om je lichaam rust te gunnen, door onder meer niet te hard te werken, een fijne massage te nemen, te wandelen of aan yoga te doen. Je geest breng je tot rust door te praten met iemand die je vertrouwt. Dit kan een professional zijn of een vriend(in) of familielid, zolang er maar goed naar je wordt geluisterd en je niet ongevraagd wordt overladen wordt met goedbedoelde tips. Daarnaast kan mindfulness of meditatie je hoofd ook tot rust brengen.

Denk je dat je misschien zwanger bent? Lees het artikel Ben ik zwanger? en doe een zwangerschapstest.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De gynaecoloog , Voedingscentrum

Inge Custers

Gynaecoloog

Inge Custers is gynaecoloog en seksuoloog gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde, endocrinologie en seksualiteit. Ze werkt sinds ruim 7 jaar als staflid bij het Centrum Voor Voortplantingsgeneeskunde van het AUMC, lokatie AMC.

Ze begeleidt koppels en vrouwen met onvervulde kinderwens onder andere ten gevolge van hormonale problematiek. Daarnaast is ze lid van het team PGT (pre-implantatie genetisch testen) dat koppels behandeld met kinderwens en een sterk verhoogd risico op erfelijke ziekten bij het nageslacht.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu