Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Snel zwanger worden, de beste tips

Als je eenmaal besloten hebt dat je zwanger wil worden, hoop je misschien dat het zo snel mogelijk lukt. Maar hoe kun je de kans op zwangerschap vergroten? Wat is het beste standje om zwanger te worden? En helpt blijven liggen na vrijen echt om sneller zwanger te worden? Snel zwanger worden: tips die misschien net dat verschil maken.

1. Zwangerschap bevorderen door gezond te leven

Allereerst is het belangrijk dat je gezond bent. Probeer stress te vermijden (stress heeft een negatieve invloed op je hormoonhuishouding) en zorg dat je een goed gewicht hebt. Bij een BMI tussen 18,5 en 25 heb je een normale kans op een zwangerschap, maar ben je (veel) te zwaar of te licht, kan het moeilijker zijn om zwanger te worden. Doe ook aan voldoende lichaamsbeweging: van sporten blijf je fit en daar heb je zowel voor als tijdens je zwangerschap veel profijt van.

Advertentie

2. Ken je vruchtbare dagen

Je kunt natuurlijk seks hebben wanneer je wil, maar wil je snel zwanger worden, doe het dan vooral in de periode vóór je eisprong: alleen dan ben je vruchtbaar. Zaadcellen kunnen wel tot 4 dagen overleven in de baarmoeder, in afwachting van de eicel. Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong 2 weken voor de volgende menstruatie plaats. Heb je een cyclus van precies 28 dagen, dan is je eisprong dus ongeveer 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je kunt het zelf bijhouden of een online ovulatiekalender gebruiken om de meest vruchtbare periode te berekenen. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het lastiger om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, dan kun je voor de zekerheid ook een aantal dagen voor en na de vermoedelijke periode nemen.

Ovulatietest

Je kunt ook een ovulatietest gebruiken. Er zijn verschillende soorten en merken verkrijgbaar. Deze testen meten de LH-piek (LH staat voor Luteïniserend Hormoon) in je urine. Onder invloed van een grote hoeveelheid LH treedt de ovulatie op, in het midden van de cyclus. Dus als er veel van dit hormoon in je urine zit, weet je dat je eisprong eraan komt.

Helaas zijn de testen niet voor iedereen bruikbaar. Als je bijvoorbeeld PCOS (een hormoonstoornis) hebt, zal de uitslag vaker ten onrechte positief zijn, omdat PCOS een constant verhoogde LH-spiegel geeft. Ook bij vrouwen boven de veertig en vrouwen die vervroegd in de overgang zijn, kan het testresultaat positief zijn zonder dat er sprake is van een eisprong.

Tip: Je kunt ook online ovulatietesten kopen via deze link.

Eisprong zien aan je afscheiding

Je afscheiding geeft ook een goede indicatie van je vruchtbare periode. De samenstelling en helderheid van het baarmoederhalsslijm (afscheiding) verandert namelijk als de eisprong dichterbij komt. De gewone witte afscheiding wordt helder en glanzend en wordt slijmerig, dradig en dun. Dat is gunstig voor de zaadcellen die daardoor makkelijker de baarmoeder kunnen bereiken. Deze verandering begint 3 tot 4 dagen voor de eisprong en daarna wordt je afscheiding meteen weer normaal. Het is misschien even wennen, maar als je met het slijm tussen je vingers een draad van zo’n 10 centimeter kunt maken, weet je dat je nu vruchtbaar bent en zo kun je de kans op een zwangerschap vergroten.

3. Eet gezond en gevarieerd

Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Het Voedingscentrum adviseert om daarbij de Schijf van Vijf aan te houden, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Groente en fruit

Eet genoeg groente en fruit eet en varieer volop. Wissel ook af tussen vis, (biologisch) vlees, peulvruchten, eieren en noten.

IJzer

Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Zo verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, vlees en vegetarische producten met toegevoegd ijzer. In groente en fruit zit veel vitamine C, dat ervoor zorgt dat je lichaam het ijzer gemakkelijker opneemt.

Vis

Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis zoals Atlantische zalm, makreel en sardines. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Let op: sommige vis kun je beter niet eten omdat daar schadelijke middelen inzitten. Lees meer over wat je wel en niet kunt eten voor en tijdens je zwangerschap.

Vitaminen & mineralen

De voornaamste vitaminen zijn vitamine A, B, C, D en E. De meeste vitamines krijg je dagelijks binnen door gezond en gevarieerd te eten, maar je kunt er ook voor kiezen om speciale multivitaminetabletten voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens te slikken. Daarin zit bovendien ook foliumzuur, dat je moet gaan slikken zodra je zwanger wil worden. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kind en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip.

Cafeïne

(Teveel) cafeïne en aspartaam (in light producten) kun je beter vermijden als je zwanger wil worden. Als je veel cafeïne binnenkrijgt, bijvoorbeeld via koffie, cola of energiedrankjes, duurt het langer om zwanger te worden en heb je bovendien een grotere kans op een miskraam.

4. Rook en drink niet

Roken en alcohol drinken verminderen je vruchtbaarheid in hoge mate. Vrouwen die roken zijn ruim dertig procent minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF is de slagingskans zelfs vijftig procent kleiner bij (mee)rokende vrouwen. Bovendien is roken heel slecht voor de baby: als je rookt tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte en ontwikkelingsproblemen bij je kind.

Alcohol

Hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol: (veel) alcohol beschadigt de eicel en bemoeilijkt daardoor de bevruchting. Bovendien heb je meer kans op een miskraam als je regelmatig drinkt.

Ook bij mannen

Ook bij mannen vermindert roken en drinken de vruchtbaarheid. Alcoholgebruik en roken remmen de aanmaak van zaadcellen en zorgen voor een toename van afwijkende zaadcellen.

5. Kans op zwangerschap vergroten

Als je zwanger wil worden, is het aan te raden om in de week voor je eisprong om de dag te vrijen en rond en op de dag van je eisprong dagelijks. Je partner hoeft geen sperma te ‘sparen’, maar hij moet ook niet te vaak (of te weinig) een zaadlozing hebben. Dat is niet goed voor de zaadkwaliteit. Vaker vrijen vergroot ook niet de kans op een bevruchting, maar je wil natuurlijk ook niet net de eisprong missen. Twee á drie keer per week is dus prima. Zaadcellen kunnen wel tot vier dagen overleven in de baarmoeder, in afwachting van de eicel.

Hier een aantal praktische do’s & don’ts voor vruchtbare seks:

Do’s

  • Zorg dat de penis tijdens het klaarkomen zo diep mogelijk in je vagina zit
  • Houd na terugtrekken van de penis je vagina ‘dicht’ om zo veel mogelijk zaad binnen te houden
  • Blijf na de seks nog een tijdje op je rug liggen, liefst met een kussentje onder je billen, om de zwaartekracht te helpen. Je hoeft niet met je benen in de lucht, blijven liggen is genoeg.

Don’ts

  • Maak je niet druk over het verlies van wat zaad: er is tenslotte maar één zaadje nodig om een eitje te bevruchten
  • Blijf niet langer dan twintig minuten liggen na de seks, daarna is het niet meer effectief
  • Zorg dat seks geen verplichting wordt, al is je kinderwens nog zo groot,  Ga dus niet alleen planmatig te werk, maar zorg dat het prettig blijft om te vrijen.

6. Beste standje om zwanger te worden

Bepaalde standjes kunnen de kans op bevruchting verhogen. Het is belangrijk dat het zaad na de ejaculatie de baarmoeder goed kan bereiken. Daarom kun je als vrouw tijdens de seks beter niet bovenop zitten, dan stroomt een deel van het sperma immers meteen weer terug. Je kunt het beste kiezen voor een van deze twee klassiekers:

Missionarishouding

De missionarishouding geeft de grootste kans op bevruchting. Bij een normale missionarishouding lig je op je rug met je benen wijd, knieën gebogen en je voeten op bed en ligt je partner bovenop. Deze houding is gunstig voor de bevruchting omdat de vagina op deze manier naar beneden gericht is. Hierdoor stroomt het zaad makkelijker de baarmoederhals in. Ook is de penetratie bij dit standje dieper, waardoor het sperma dieper in je baarmoeder terechtkomt.

‘Op z’n hondjes’

Bij dit standje zit de vrouw gebukt op haar knieën of ligt op haar buik. De man penetreert dan van achteren, waardoor het zaad heel diep in je baarmoeder terechtkomt.

7. Hoe lang blijven liggen na seks voor bevruchting

Om te zorgen dat het zaad van je partner goed je baarmoeder kan bereiken, kun je het beste na de seks nog twintig minuten blijven liggen. Eventueel met een handdoek onder je billen. Gezond zaad bereikt ook zonder deze truc je baarmoeder, maar wellicht kun je zo de kans op zwangerschap vergroten.

8. Geniet ervan!

Probeer ook te genieten van de seks. Als je zelf een orgasme krijgt, trekt je baarmoeder samen en wordt het zaad nog verder je baarmoeder ingestuwd. Sowieso is het goed om te proberen om het vooral leuk te houden: seks moet geen verplichting worden. Probeer even te vergeten dat jullie een doel hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je heel graag zwanger wil worden, maar stress (zie tip 1) heeft ook een negatief effect op je vruchtbaarheid. Daarom is eigenlijk de laatste tip het belangrijkst:

9. Relax…

Natuurlijk wil je snel zwanger worden als die wens er eenmaal is, maar geef jezelf en elkaar de tijd. Wees lief voor jezelf, doe leuke dingen met je partner en probeer er niet altijd mee bezig te zijn. Het is natuurlijk geweldig als je snel zwanger wordt, maar het is nog fijner als je straks ook een relaxte moeder bent.

Denk je dat je misschien zwanger bent? Lees het artikel Ben ik zwanger? en doe een zwangerschapstest.

Bronnen: De gynaecoloog , Voedingscentrum