Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Stoppen met anticonceptie om zwanger te worden

Als je zwanger wilt worden, is stoppen met anticonceptie meestal de eerste stap. Maar hoe zit het eigenlijk met je cyclus als je net bent gestopt met de pil of na het verwijderen van een spiraaltje?

We hebben alle belangrijke informatie over stoppen met verschillende voorbehoedsmiddelen en zwanger worden voor je op een rij gezet.

Advertentie

Mag ik meteen zwanger worden na stoppen met anticonceptie?

Je kunt gerust proberen om direct na het stoppen met anticonceptie zwanger te worden. Dit is niet schadelijk voor de zwangerschap of je ongeboren baby. Als je nog geen menstruatie hebt gehad, is het alleen lastiger te bepalen wanneer de conceptie precies heeft plaatsgevonden en wanneer je bent uitgerekend. Je zwangerschapstermijn wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarom adviseren artsen om na het stoppen met anticonceptie een of twee menstruaties af te wachten, zodat je beter kunt bepalen hoe lang je zwanger bent.

Foliumzuur slikken

Zodra je stopt met anticonceptie, is het verstandig om foliumzuur te gaan slikken. Je kunt nu tenslotte elk moment zwanger raken. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kind en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een schisis.

Stoppen met de pil

In de pil zitten hormonen die er (onder andere) voor zorgen dat er geen eicel vrijkomt, waardoor je niet zwanger kunt worden. Je wordt wel ongesteld, maar dat is een zogenaamde onttrekkingsbloeding: het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Als je stopt met de pil, kan het even duren voordat  je weer een eisprong (ovulatie) hebt en je weer echt menstrueert. Pas dan ben je weer vruchtbaar. Bij sommige vrouwen is hun normale cyclus al na vier weken weer op gang, maar het kan ook een jaar duren, zeker als je jarenlang de pil hebt geslikt.

Als het langer dan een jaar duurt voordat je weer een regelmatige cyclus hebt, neem dan contact op met de huisarts. Hij kan eventueel medicijnen voorschrijven om de eisprong te stimuleren.

Stoppen met de prikpil

Als je de prikpil gebruikt, krijg je elke twaalf weken een hormooninjectie van de huisarts. Daar kun je op elk gewenst mee stoppen, maar dan zijn de hormonen nog niet meteen uit je lijf. Het kan na de laatste prikpil soms wel een jaar duren voordat je natuurlijke cyclus helemaal is hersteld, langer dan bij de gewone pil dus. Houd daar dus rekening mee als je zwanger wilt worden. Of stop al eerder met de prikpil en gebruik condooms tot je zeker weet dat je zwanger wilt worden.

Stoppen met de anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister plak je drie weken lang wekelijks op je huid. De pleister geeft hormonen af die via je huid in je bloed komen. Net als bij de pil zorgen de hormonen er onder meer voor dat je geen eisprong krijgt. Na drie weken las je een stopweek in en word je ongesteld. Zodra je stopt met de anticonceptiepleister, kun je in principe zwanger worden. Net als bij de pil kan het ook een paar weken of maanden duren. Het advies is om te wachten tot je weer een menstruatie hebt gehad, zodat je je natuurlijke cyclus en je zwangerschapsduur kunt berekenen.

Stoppen met een spiraaltje

Er zijn koperspiraaltjes en hormoonspiraaltjes. Door de afgifte van koper of hormonen vermindert een spiraaltje de werking van zaadcellen en wordt innesteling van een eventueel toch bevruchte eicel tegengehouden. Je hebt wel een eisprong, maar de meeste vrouwen met een hormoonspiraal worden niet of nauwelijks meer ongesteld, omdat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd. Je hebt dan ook geen onttrekkingsbloeding.

Je kunt een spiraaltje alleen door de huisarts laten verwijderen. Soms is het nodig om vooraf een echo te maken om de plaats van het spiraaltje in je baarmoeder vast te stellen. Zodra de spiraal eruit is, ben je meteen weer vruchtbaar: de cyclus wordt immers niet aangetast.

Stoppen met een hormoonstaafje

Een hormoonstaafje wordt aangebracht in je bovenarm en geeft drie jaar lang continu een lage dosis hormonen af, waardoor je niet zwanger wordt. Je kunt het staafje alleen door de huisarts laten verwijderen. Omdat het staafje andere hormonen afgeeft dan de pil, is de herstelperiode van je cyclus korter en ben je binnen enkele weken weer vruchtbaar.

Stoppen met condooms en pessarium

Het condoom en het pessarium zijn beide barrièremethoden: ze vormen alleen tijdens de seks een barrière om zwanger te worden. Gebruik je ze niet, dan kun je dus meteen zwanger raken. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa’s. Dat kan nog iets zijn om rekening mee te houden als je wilt stoppen met condooms.

Stoppen met de anticonceptiering

De anticonceptiering breng je in in je vagina, waarna hij drie weken lang hormonen afgeeft die een eisprong voorkomen. In de vierde week haal je de ring eruit en word je ongesteld. Als je de ring niet meer inbrengt, kan het, net als bij de pil, wel een aantal maanden duren voordat je weer een eisprong hebt. Zodra je cyclus is hersteld, kun je zwanger worden.

Ontwenningsverschijnselen

Als je een anticonceptiemiddel gebruikt dat de cyclus beïnvloedt, kun je na het stoppen wat lichamelijke ongemakken krijgen die lijken op zwangerschapssymptomen: hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, misselijkheid, puistjes of schommelingen in gewicht. Deze kwaaltjes worden veroorzaakt doordat je hormoonhuishouding tijdelijk uit balans is. Zodra je lijf weer gewend is om zelf je hormonen te reguleren, verdwijnen de klachten. Tenzij je dan al zwanger bent, natuurlijk!

Op welke dagen ben ik vruchtbaar?

Als je bent gestopt met anticonceptie, kun je in principe zwanger worden vanaf het moment dat je weer een eisprong hebt. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit twee weken voor de volgende menstruatie. Heb je een cyclus van precies achtentwintig dagen, dan is je eisprong dus ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Twee dagen vóór je eisprong en op de dag zelf ben je het meest vruchtbaar.

Wanneer heb ik de meeste kans om zwanger te worden?

Wil je graag zwanger worden? Het klinkt een beetje zakelijk, maar dan kun je de week voor je eisprong het beste om de dag vrijen en rond en op de dag van je eisprong dagelijks. Vaker vrijen vergroot de kans op een bevruchting niet, maar je wilt natuurlijk ook niet nét de eisprong missen. Zaadcellen kunnen tot vier dagen overleven in de baarmoeder, terwijl ze wachten op de eicel. Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je zelf berekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn, en ook online zijn daar verschillende rekenprogramma’s voor te vinden. Je kunt ook een ovulatietest doen om te zien of je vruchtbaar bent.

Wil je juist weten welk soort anticonceptie je het beste kunt gebruiken ná je zwangerschap? Dat lees je hier.

Bron: Centrum Jeugd en GezinVerloskundigenpraktijk Breedstraat