Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Stoppen met anticonceptie om zwanger te worden

Als je zwanger wilt worden, is vaak de eerste stap om te stoppen met anticonceptie. Maar hoe zit het eigenlijk met je cyclus als je net bent gestopt met de pil of na het verwijderen van een spiraaltje?

We hebben alle belangrijke informatie over stoppen met verschillende voorbehoedsmiddelen en zwanger worden voor je op een rij gezet.

Advertentie

Mag ik meteen zwanger worden na het stoppen?

Het is niet schadelijk voor jou of je ongeboren kind als je direct na het stoppen met anticonceptie zwanger wordt. Maar als je nog geen menstruatie hebt gehad, is het lastiger te bepalen wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden en wanneer je bent uitgerekend. Je zwangerschapstermijn wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarom adviseren artsen om na het stoppen met anticonceptie een of twee menstruaties af te wachten, zodat je beter kunt bepalen hoever je zwanger bent.

Foliumzuur slikken

Zodra je stopt met anticonceptie, is het verstandig om foliumzuur te gaan slikken. Je kan nu tenslotte elk moment zwanger raken. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kind en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip.

Stoppen met de pil

In de pil zitten hormonen die er (onder andere) voor zorgen dat er geen eicel vrijkomt, waardoor je niet zwanger kunt worden. Je wordt wel ongesteld, maar dat is een zogenaamde onttrekkingsbloeding: het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Als je stopt met de pil, kan het even duren voordat de eisprong (ovulatie) weer plaatsvindt en je weer echt menstrueert. Pas dan ben je weer vruchtbaar. Bij sommige vrouwen is hun normale cyclus al na vier weken weer op gang, maar het kan ook een jaar duren, zeker als je jarenlang de pil hebt geslikt.

Als het langer dan een jaar duurt voordat je weer een regelmatige cyclus hebt, neem dan even contact op met de huisarts. Hij kan dan eventueel medicijnen voorschrijven om de eisprong te stimuleren.

Stoppen met de prikpil

Als je de prikpil gebruikt, krijg je elke twaalf weken een hormooninjectie van de huisarts. Daar kun je op elk gewenst mee stoppen, maar dan zijn de hormonen nog niet meteen uit je lijf. Het kan na de laatste prikpil soms wel een jaar duren voordat je natuurlijke cyclus helemaal is hersteld, langer dan bij de gewone pil dus. Houd daar dus rekening mee als je zwanger wil worden. Of stop al eerder met de prikpil en gebruik condooms totdat je zeker weet dat je zwanger wilt worden.

Stoppen met een spiraaltje

Er bestaan koperspiraaltjes en hormoonspiraaltjes. Door de afgifte van koper of hormonen vermindert een spiraaltje de werking van zaadcellen en wordt innesteling van een eventueel toch bevruchte eicel tegengehouden. Je hebt wel een eisprong, maar de meeste vrouwen met een hormoonspiraal worden niet of nauwelijks meer ongesteld omdat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd. Er vindt dus ook geen onttrekkingsbloeding plaats.

Je kunt een spiraaltje alleen door de huisarts laten verwijderen. Soms is het nodig om vooraf een echo te maken om de plaats van het spiraaltje in je baarmoeder vast te stellen. Zodra de spiraal eruit is, ben je meteen weer vruchtbaar: je normale cyclus wordt immers niet aangetast.

Stoppen met een hormoonstaafje

Een hormoonstaafje wordt aangebracht in je bovenarm en geeft drie jaar lang continu een lage dosis hormonen af waardoor je niet zwanger wordt. Je kunt het staafje alleen door de huisarts laten verwijderen. Omdat het staafje andere hormonen afgeeft dan de pil, is de herstelperiode van je cyclus korter en ben je binnen enkele weken weer vruchtbaar.

Stoppen met condooms en pessarium

Zodra je stopt met het gebruik van deze zogenoemde ‘barrièremethoden’, kun je zwanger worden. Houd er wel rekening mee dat je zonder condoom niet beschermd bent tegen SOA’s.

Stoppen met de NuvaRing

De Nuvaring geeft drie weken lang in de vagina hormonen af die een eisprong voorkomen. In de vierde week haal je de ring eruit en word je ongesteld. Als je de ring niet meer inbrengt, kan het, net als bij de pil, wel een aantal maanden duren voordat je weer een eisprong hebt. Zodra je cyclus is hersteld, kun je zwanger worden.

Ontwenningsverschijnselen

Het kan zijn dat je na het stoppen met anticonceptie die je cyclus beïnvloeden een aantal lichamelijke kwaaltjes ervaart, die lijken op zwangerschapssymptomen: hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, misselijkheid, puistjes of schommelingen in gewicht. Deze kwaaltjes worden veroorzaakt door de disbalans in je hormoonhuishouding. Zodra je lijf weer gewend is om zelf je hormonen te reguleren, zullen deze kwaaltjes verdwijnen. Tenzij je dan al zwanger bent, natuurlijk!

Op welke dagen ben ik vruchtbaar?

Als je bent gestopt met anticonceptie, kun je dus in principe zwanger worden vanaf het moment dat je weer een eisprong hebt. Bij de meeste vrouwen vindt deze twee weken voor de volgende menstruatie plaats. Heb je een cyclus van precies achtentwintig dagen, dan is je eisprong dus ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De periode vlak vóór je eisprong is je vruchtbare periode: de (aankomende) eicel kan dan door een zaadcel van de man bevrucht worden.

Wanneer heb ik de meeste kans om zwanger te worden?

Als je zwanger wil worden, is het aan te raden om in de week voor je eisprong om de dag te vrijen en rond en op de dag van je eisprong dagelijks. Vaker vrijen vergroot niet de kans op een bevruchting, maar je wil natuurlijk ook niet net de eisprong missen. Zaadcellen kunnen wel tot vier dagen overleven in de baarmoeder, in afwachting van de eicel. Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je zelf berekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn en ook online zijn daar verschillende rekenprogramma’s voor te vinden. Je kunt ook een ovulatietest doen om te zien of je vruchtbaar bent.

Bron: Centrum Jeugd en GezinVerloskundigenpraktijk Breedstraat