Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zoenend koppel in huis tegen een deur willen stoppen met anticonceptie

Stoppen met anticonceptie om zwanger te worden

Als je zwanger wilt worden, is stoppen met anticonceptie meestal de eerste stap. Maar hoe zit het eigenlijk met je cyclus als je net bent gestopt met de pil of na het verwijderen van een spiraaltje?

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

We hebben alle belangrijke informatie over stoppen met verschillende voorbehoedsmiddelen en zwanger worden voor je op een rij gezet.

Advertentie

Mag ik meteen zwanger worden na stoppen met anticonceptie?

Je kunt gerust proberen om direct na het stoppen met anticonceptie zwanger te worden. Dit is niet schadelijk voor de zwangerschap of je ongeboren baby. Als je nog geen menstruatie hebt gehad, is het alleen lastiger te bepalen wanneer de conceptie precies heeft plaatsgevonden en wanneer je bent uitgerekend. Je zwangerschapstermijn wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Foliumzuur slikken

Zodra je stopt met anticonceptie, is het verstandig om foliumzuur te gaan slikken. Je kunt nu tenslotte elk moment zwanger raken. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kind en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een schisis. Om zeker te weten dat het foliumzuurgehalte in je bloed hoog genoeg is, kun je het beste al een maand foliumzuur slikken voordat je zwanger wordt.

Lees ook: Foliumzuur slikken: waarom is het nodig en op welk moment moet je starten?

Stoppen met anticonceptie pil

In de pil zitten hormonen die er (onder andere) voor zorgen dat er geen eicel vrijkomt, waardoor je niet zwanger kunt worden. Je wordt wel ongesteld, maar dat is een zogenaamde onttrekkingsbloeding: het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Als je stopt met de pil, kan het even duren voordat je weer een eisprong (ovulatie) hebt en je weer echt menstrueert. Pas dan ben je weer vruchtbaar. Bij sommige vrouwen is hun normale cyclus al na vier weken weer op gang, maar het kan ook wat langer duren voordat de cyclus weer op gang komt.

Een normale cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen, gerekend vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de dag voor de volgende menstruatie. Duurt het langer dan drie maanden voordat je weer een regelmatige cyclus hebt, neem dan contact op met je huisarts.

Advertentie

Lees ook: Stoppen met de pil om zwanger te worden

Stoppen met de prikpil

Als je de prikpil gebruikt, krijg je elke twaalf weken een hormooninjectie van de huisarts. Daar kun je op elk gewenst moment mee stoppen, maar dan zijn de hormonen nog niet meteen uit je lijf. Het kan na de laatste prikpil lang duren voordat je natuurlijke cyclus helemaal is hersteld. Houd daar dus rekening mee als je zwanger wilt worden. Of stop al eerder met de prikpil en gebruik condooms tot je zeker weet dat je zwanger wilt worden. Ben je na een half jaar nog niet ongesteld, dan is het advies om naar de huisarts te gaan.

Stoppen met de anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister plak je drie weken lang wekelijks op je huid. De pleister geeft hormonen af die via je huid in je bloed komen. Net als bij de pil zorgen de hormonen er onder meer voor dat je geen eisprong krijgt. Na drie weken las je een stopweek in en word je ongesteld. Zodra je stopt met de anticonceptiepleister, kun je in principe zwanger worden. Net als bij de pil kan het ook een paar weken duren.

Stoppen met een spiraaltje

Er zijn koperspiraaltjes en hormoonspiraaltjes. Door de spiraal wordt de opbouw van het baarmoederslijmweefsel tegengehouden, net als de innesteling van een bevruchte eicel. De koperspiraal maakt ook de zaadcellen inactief. De mirenaspiraal maakt de zaadcellen niet inactief, maar vormt een slijmprop in de baarmoederhals waardoor het voor de zaadcellen moeilijker wordt om de baarmoeder binnen te dringen. Je hebt wel een eisprong, maar de meeste vrouwen met een hormoonspiraal worden niet of nauwelijks meer ongesteld, omdat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd. Je hebt dan ook geen onttrekkingsbloeding.

Je kunt een spiraaltje alleen door de huisarts laten verwijderen. Zodra de spiraal eruit is, ben je meteen weer vruchtbaar: de cyclus wordt immers niet aangetast.

Advertentie

Stoppen met een hormoonstaafje

Een hormoonstaafje wordt aangebracht in je bovenarm en geeft drie jaar lang continu een lage dosis hormonen af, waardoor je niet zwanger wordt. Je kunt het staafje alleen door de huisarts laten verwijderen. Na het verwijderen ben je binnen enkele weken weer vruchtbaar.

Stoppen met condooms en pessarium

Het condoom en het pessarium zijn beide barrièremethoden: ze vormen alleen tijdens de seks een barrière om zwanger te worden. Gebruik je ze niet, dan kun je dus meteen zwanger raken. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa’s. Dat kan nog iets zijn om rekening mee te houden als je wilt stoppen met condooms.

Stoppen met de anticonceptiering

De anticonceptiering breng je in, in je vagina, waarna hij drie weken lang hormonen afgeeft die een eisprong voorkomen. In de vierde week haal je de ring eruit en word je ongesteld. Als je de ring niet meer inbrengt, kan het, net als bij de pil, wel een aantal weken duren voordat je weer een eisprong hebt. Zodra je cyclus is hersteld, kun je zwanger worden.

Ontwenningsverschijnselen

Als je een anticonceptiemiddel gebruikt dat de cyclus beïnvloedt, kun je na het stoppen wat lichamelijke ongemakken krijgen die lijken op zwangerschapssymptomen: hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, misselijkheid, puistjes of schommelingen in gewicht. Deze kwaaltjes worden veroorzaakt doordat je hormoonhuishouding verandert. Zodra je lijf weer gewend is aan de hormonale cyclus, verdwijnen de klachten. Tenzij je dan al zwanger bent, natuurlijk!

Op welke dagen ben ik vruchtbaar?

Als je bent gestopt met anticonceptie, kun je in principe zwanger worden vanaf het moment dat je weer een eisprong hebt. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit twee weken voor de volgende menstruatie. Om te weten wanneer je ongeveer vruchtbaar bent, bepaal je eerst je cyclusduur. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en duurt tot de dag voor je volgende menstruatie. Veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden, ben je vruchtbaar: rond die tijd vindt je eisprong plaats.

Tip: Menstruatiecyclus: zo bereken je wanneer je ongeveer een eisprong hebt en wat je meest vruchtbare dagen zijn.

Wanneer heb ik de meeste kans om zwanger te worden?

Je kunt niet exact van tevoren weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Wil je graag zwanger worden? Dan kun je in de week voor je eisprong het beste om de twee of drie dagen vrijen. Elke dag hoeft niet, maar het mag natuurlijk wel. Goede seks, waar jij en je partner allebei van genieten, vergroot de kans dat je zwanger raakt. Dat dus liever dan veel ‘moetjes’ waar jullie geen lol aan beleven. Zaadcellen kunnen tot drie dagen overleven in de baarmoeder. Als je regelmatig seks hebt voor je eisprong, heb je een goede kans dat er een zaadcel in de buurt is als de eicel vrijkomt.

Handig: Bestel je zwangerschapstesten snel en gemakkelijk online

Wil je juist weten welk soort anticonceptie je het beste kunt gebruiken ná je zwangerschap? Dat lees je hier.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Centrum Jeugd en GezinVerloskundigenpraktijk Breedstraat

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen

Zwangerbox partnerpagina Bon bébé 2022

Bon bébé

Bekijk de website