groot gezin

Voordelen van een groot gezin (en de nadelen)

Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen één of twee kinderen. Droom jij van een huis vol? Vier, vijf of misschien zelfs zes? Dat heeft veel voordelen (maar ook nadelen).

Groot gezin

We zijn eraan gewend geraakt dat de meeste gezinnen één of twee kinderen hebben. Sommige mensen krijgen bij de derde al de vraag of het ‘een ongelukje’ was. Een gezin met drie kinderen is in Nederland namelijk al bovengemiddeld groot. Maar misschien droom jij wel van een elftal en lijkt een volle bak je beregezellig. Dit zijn de voor- en nadelen van een groot gezin. Welke voor jou het zwaarst wegen, en of je toe bent aan nog een kind, is uiteraard heel persoonlijk.

1. Steeds makkelijker

Weet je nog hoe spannend je eerste zwangerschap en kraamtijd waren? Bij een tweede kind gaat het meestal een stuk makkelijker. Hoe meer kinderen, hoe meer ervaring. Bij de derde ben je onderhand een expert in het verzorgen van baby’s. Heeft je kind een kwaaltje, dan weet je direct wat je moet doen. Dat betekent minder stress en meer tijd om van je baby te genieten.

2. Veel gezelligheid

Een groot gezin zorgt voor veel gezelligheid in huis. En je hoeft je nooit te vervelen. Jouw eigen kinderen nemen ook weer vriendjes en vriendinnetjes mee en er gebeurt altijd wel iets leuks, geks, spannends of onverwachts. Jij zit de komende twintig jaar niet om entertainment verlegen.

3. Altijd een babysitter

Je hoeft niet bang te zijn dat je nooit meer uit eten kunt. Als je oudste kinderen groot genoeg zijn, kunnen ze prima op de jongere kinderen passen. Zo heb je altijd een babysitter bij de hand.

4. Nooit een leeg nest

Als je oudste kinderen het huis uitgaan, blijven er ook nog een paar gezellig bij je. Zo kun je langzaam wennen aan een steeds leger nest. En misschien komen er alweer kleinkinderen over de vloer als jouw jongste eindelijk uitvliegt. Zo krijgt het lege-nestsyndroom geen kans.

5. Doorgeven

Je hebt eindeloos plezier van spullen die je voor je kinderen koopt. De wieg, de box, autostoeltjes, kleding en speelgoed: heel veel kun je steeds weer doorgeven aan de volgende.

6. Samen spelen

Geloof het of niet: als de kinderen eenmaal wat groter zijn, hebben ouders van een groot gezin soms méér tijd voor zichzelf dan die met één kind. De broers en zusjes vermaken én helpen elkaar. Er is altijd wel iemand om mee te spelen of een oudere broer die de veters van de kleintjes kan strikken.

7. Véél kleinkinderen

Veel kinderen betekent meestal ook veel kleinkinderen. Als je het al gezellig vindt met zijn vijven, zessen of zevenen, bedenk je dan eens hoe de tafel er later uitziet met Kerst. Voor je het weet ben je met z’n twintigen.

8. Zorg voor later

Een groot voordeel van zoveel kinderen is dat ze later samen om je kunnen denken als jij oud bent. Eventuele zorg kunnen ze verdelen en er is altijd wel iemand die in het weekend even op bezoek komt. Vooral als er ook nog kleinkinderen zijn werkt de gezelligheid je leven lang door.

Nadelen van een groot gezin

Voor de meeste mensen zullen de kosten van een groot gezin het grootste nadeel zijn. Je hebt een ruim huis en een grote auto nodig en iedereen moet eten, sporten, nieuwe schoenen, mee op vakantie… Bij het Nibud kun je berekenen hoeveel geld je ongeveer kwijt bent voor een kind. Bedenk van tevoren goed hoe je zo’n groot gezin financieel gaat aanpakken.

Behalve veel geld, kost een groot gezin ook tijd. Zeker als je meerdere jonge kinderen hebt kan dat een hele uitdaging zijn. Ze moeten allemaal gevoerd, gewassen, aangekleed en naar school gebracht worden. Zodra ze ouder worden kun je de taken in huis verdelen. Dat betekent iets meer ruimte voor jezelf. Maar nog steeds geldt: hoe meer kinderen je hebt, hoe meer je moet plannen.

Wel of niet een groot gezin?

Of je een groot gezin wilt is natuurlijk helemaal aan jou. En het moet je ook nog gegeven zijn. Is het je grootste wens, dan vallen nadelen met betrekking tot geld en vervoer in het niet. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen vinden, maar maak keuzes waar je zelf achter staat. Of je toe bent aan nog een kind, hangt helemaal af van jou en je partner.