Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vormen van adoptie

Als je ongewenst kinderloos bent, kun je adoptie overwegen. Er zijn verschillende vormen van adoptie.

Advertentie

Gesloten adoptie

Bij gesloten adopteren worden de banden en contacten tussen het kind en de biologische ouders volledig doorgesneden. Gegevens over de biologische ouders worden opgeborgen in een dossier dat zonder hun toestemming niet voor het kind toegankelijk is.

Open adoptie

Bij open adopteren hebben de biologische ouders een actieve rol. Zij hebben een stem bij het bepalen van de keuze van de adoptieouders voor hun kind. Ook na het afronden van de adoptieprocedure is er regelmatig contact met het kind en zijn adoptieouders. Soms nemen de biologische ouders zelfs een deel van de opvoeding van het kind voor hun rekening.

LEES MEER: Gesloten en open adoptie

Buitenlandse (interlandelijke) adoptie

Interlandelijke adopteren is adoptie van een kind uit het buitenland. Hierbij geldt een uitgebreide adoptieprocedure, bestaande uit verschillende stappen. Voordat je een kind uit het buitenland kan adopteren moet eerst het subsidiariteitsbeginsel worden gevolgd, zoals deze in het Haags Adoptieverdrag staat omschreven. Dit betekent dat een kind alleen mag worden geadopteerd door buitenlandse ouders wanneer hij niet bij zijn biologische familie kan opgroeien, en er ook in zijn eigen land geen adoptie- of stabiel pleeggezin kan worden gevonden.

Advertentie

Binnenlandse adoptie

Binnenlandse adoptie is het adopteren van een kind uit Nederland, waaronder stiefouderadoptie. De meeste adoptiekinderen komen uit het buitenland. In Nederland zijn per jaar maar heel weinig kinderen beschikbaar voor adoptie. In veel gevallen gaat het om een stiefouderadoptie.

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu