Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7 veelgestelde vragen over hulp bij zwanger worden

Snel zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als het na een tijdje niet lukt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hier 7 vragen én antwoorden over hulp bij zwanger worden.

Is je gewicht van invloed op je vruchtbaarheid?

Overgewicht kan de vruchtbaarheid inderdaad verminderen. Om te bepalen of je overgewicht hebt, kun je je Body Mass Index (BMI) berekenen. Deel je gewicht (in kilo’s) door het kwadraat van je lengte (in meters). Weeg je 75 kilo en ben je 1.70 meter lang? Dan is je BMI (75: 2,89 (1,70 in het kwadraat)= 25,9. Wil je je vruchtbaarheid verhogen, zorg er dan voor dat je BMI tussen de 19 en 25 ligt. Overgewicht bij vrouwen vermindert de kans op een eisprong, overgewicht bij mannen zorgt voor een lagere zaadcelkwaliteit.

Advertentie

Lees ook: Dit kun je als vrouw doen om de kans op een (gezonde) zwangerschap te bevorderen

Wat houdt IUI in?

Bij Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) wordt het zaad bewerkt, waardoor de concentratie goede zaadcellen toeneemt. Dat zaad wordt vervolgens ingebracht in de baarmoeder. Het zaad heeft op die manier minder hindernissen, waardoor de kans op een zwangerschap toeneemt. Het is vaak de stap vóór ivf. De behandeling is minder ingrijpend dan ivf. Lees hier alles over IUI.

Hoe ziet een ivf-behandeling eruit?

ivf bestaat uit een aantal stappen: de natuurlijke cyclus van de vrouw wordt stilgelegd en kunstmatig nagebootst met medicijnen. Daarna moet er dagelijks een hormoon worden geïnjecteerd dat de groei van de eiblaasjes stimuleert. Als die groot genoeg zijn, wordt het hormoon hCG toegediend, waarna de eisprong optreedt. Een paar uur voor die eisprong wordt in het ziekenhuis een punctie gedaan, waarbij de eicellen met een naald worden opgezogen uit de eierstokken.

Vervolgens worden uit het sperma de krachtigste zaadcellen gehaald, die de eicellen op eigen kracht moeten bevruchten. Als dat is gelukt, worden één of twee embryo’s in de baarmoeder geplaatst. Daarna krijgt de vrouw weer medicijnen, die het slijmvlies van de baarmoeder moeten klaarmaken voor innesteling. En dan is het afwachten. Lees hier alles over ivf.

Leestip: Vruchtbaarheid man: factoren die invloed hebben op de zaadkwaliteit

Wat gebeurt er bij ICSI?

ICSI (Intra-Cytoplasmatische Sperma-Injectie) is een oplossing voor mannen met zwak en weinig beweeglijk zaad. De zaadcel wordt rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd. Dat betekent dus ook dat de vrouw het hele ivf-proces moet ondergaan om eicellen te verkrijgen. Alles over ICSI.

Wat doen hormonen voor de vruchtbaarheid?

Zwanger worden is één groot hormonenspel: eerst om de eicel te laten groeien, daarna voor de eisprong en ten slotte voor de innesteling. Daarom zijn hormonen onmisbaar bij vruchtbaarheidsbehandeling Door toegediende hormonen kunnen vrouwen die bijvoorbeeld niet ovuleren, toch een eisprong krijgen. Bij ivf zorgen de hormonen ervoor dat er veel extra eitjes rijpen.

Wat houdt ‘zwak zaad’ in? En is er iets aan te doen?

Zwak zaad is vaak een combinatie van te weinig zaadcellen, die ook niet beweeglijk genoeg zijn en waarvan de vorm afwijkt. Van ongeveer de helft van alle stellen met vruchtbaarheidsproblemen heeft de man zwak zaad. Een gezonde levensstijl kan de kwaliteit positief beïnvloeden. Roken en overgewicht zijn grote spelbrekers. Een fertiliteitsbehandeling kan de oplossing zijn. Als het zaad van redelijke kwaliteit is, kan IUI een oplossing zijn, anders wordt het ICSI of ivf.

Hoeveel impact heeft zo’n vruchtbaarheidsbehandeling op je leven?

De spanning van de behandelingen trekt een wissel op je relatie. Het is vaak lastig om erover te praten met je omgeving, vrijen is geen uiting meer van liefde, maar een ‘noodzakelijk kwaad’. Vanaf het moment dat je het dokterstraject instapt, wordt het zwanger worden een medische aangelegenheid. Lees ook: wat als zwanger worden een obsessie wordt. 

Hoe langer je bezig bent, hoe intensiever de behandelingen worden. Omdat het stapsgewijs gaat, groei je mee in dat proces en ongemerkt verleg je misschien ook je grenzen. Daarom is het goed om af en toe even op adem te komen en dan te bekijken of je inderdaad de volgende stap aankunt en wilt zetten. Daarbij kun je ook professionele hulp krijgen.

Hulp bij zwanger worden: homeopathie

Wil je graag zwanger worden, dan grijp je vaak elke kans aan om die wens te vervullen. Over de werking van homeopathische middelen op de vruchtbaarheid bestaan verschillende meningen. Wil je het proberen? Meld dit dan in elk geval bij je arts, om te voorkomen dat homeopathische middelen bijvoorbeeld slecht samengaan met bepaalde medicijnen.

Meer weten over hulp bij zwanger worden? Lees hier alles over vruchtbaarheidsbehandelingen.

Bronnen: Thuisarts, St. Antionius Ziekenhuis, Freya, UMCG