ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie

Als een eisprong uitblijft, kun je kiezen voor ovulatie-inductie om een zwangerschap te stimuleren. Het uitblijven van een eisprong is één van de belangrijkste oorzaken van ongewenste kinderloosheid. Ovulatiestimulatie (ovulatie-inductie) is de makkelijkste vorm van vruchtbaarheidsbehandeling.

Opwekken van de eisprong

Vrouwen die problemen hebben met hun eisprong (bijvoorbeeld een zeer onregelmatige cyclus of een cyclus langer dan zes weken), kunnen baat hebben bij ovulatie-inductie. Maar ook vrouwen ouder dan 35 jaar hebben baat bij deze behandeling.

Advertentie

Bij deze behandeling wordt de eisprong opgewekt. Dit gebeurt met hormonen. De bedoeling is om één eitje tot ontwikkeling te brengen dat vervolgens vrijkomt (ovulatie of eisprong), zodat het bevrucht kan worden (door geslachtsgemeenschap) een je zwanger wordt.

Hoe werkt ovulatie-inductie?

Bij ovulatiestimulatie slik je het medicijn Clomifene Citrate. Dit medicijn in tabletvorm stimuleert de productie van verschillende hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ovulatie. Injecties met een ander middel kunnen ook worden gegeven om de rijping van de eicellen te stimuleren. Meestal wordt zo’n injectie 36-40 uur voor het hebben van seks of IUI toegediend. Er kunnen ook andere medicijnen voorgeschreven worden, maar Clomifene wordt het meest gebruikt.

Tijdens de behandeling wordt in het ziekenhuis regelmatig met echo’s nagegaan of je eierstokken niet te veel eicellen produceren. De www van te veel eicellen, OHHS genaamd, kan een bijwerking zijn van de behandeling. Overstimulatie is niet goed voor je gezondheid.

Je mag het medicijn clomifene niet langer slikken dan drie maanden, omdat er op lange termijn risico’s ontstaan. Een arts kan het middel voor zes maanden voorschrijven, maar dan moet je wel na drie maanden een maand stoppen.

Slagingskans ovulatie-inductie

De slagingskans van de behandeling is afhankelijk van individuele omstandigheden. 80% van de vrouwen met een onregelmatige of uitblijvende menstruatie heeft een eisprong na de behandeling. Na een behandeling van drie maanden raakt 50% zwanger.

De meeste vrouwen worden zwanger tijdens de eerste drie maanden, weinig zwangerschappen vinden plaats na zes maanden. Het lijkt dat hoe langer je het medicijn gebruikt, hoe minder kans je hebt op een bevruchting.