Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kwaliteit van sperma verbeteren: zo doe je dat

Als je graag zwanger wilt worden, is het goed om gezond te leven. Dat geldt ook voor mannen: levensstijl is van invloed op de kwaliteit van sperma. Deze tips helpen de kwaliteit van sperma verbeteren en dus de zaadkwaliteit te verbeteren.

Kwaliteit van sperma verbeteren

Als je denkt dat een gezonde leefstijl alleen belangrijk is voor de vruchtbaarheid van vrouwen, heb je het mis. Het is minstens zo belangrijk dat de man gezond eet, een gezond gewicht heeft, voldoende beweegt, niet rookt en geen drugs gebruikt.

Advertentie

Zaadcellen ontwikkelen zich in ongeveer drie maanden. Zijn de omstandigheden (ergens) in deze drie maanden ongunstig, dan kan dit invloed hebben op de spermakwaliteit.

Wanneer jij en je partner gaan proberen om zwanger te worden, is het advies om al drie maanden daarvoor je leefstijl aan te passen, om de kans op een (gezonde) zwangerschap zo groot mogelijk te maken en de zaadkwaliteit te verbeteren.

Tip: Dit zijn de factoren die invloed hebben op de zaadkwaliteit

Niet roken

Dat roken ongezond is, hoeven we je niet te vertellen. Roken heeft een grote invloed op de kwaliteit van het sperma. Het volume van de zaadlozing, de hoeveelheid spermacellen, de beweeglijkheid van de spermacellen, de vorm van de spermacellen en het vermogen om een eicel te bevruchten verslechteren erdoor. Dit kan ervoor zorgen dat de kans op een zwangerschap tot wel vijftig procent lager is wanneer de man rookt. Daarnaast zorgt roken voor een grotere kans op erectieproblemen. Dus stoppen met roken zorgt ervoor dat bij mannen de kwaliteit van sperma verbeteren.

Geen alcohol en drugs

Alcohol en drugs hebben net als sigaretten een negatief effect op de kwaliteit van het sperma. Mannen die regelmatig een biertje drinken of drugs gebruiken, maken minder zaadcellen, die minder goed bewegen en vaker een afwijkende vorm hebben. Zodra alcohol en drugs volledig uit het lichaam zijn, neemt de productie van (goede) zaadcellen weer toe. Het duurt alleen wel drie maanden voordat deze zaadcellen volledig uitgerijpt zijn. Daarom is het advies om geen alcohol en drugs te gebruiken als je aan kinderen wilt beginnen.

Lees ook: Dit zijn de 7 meestgestelde vragen over hulp bij zwanger worden

Vermijd strakke broeken en ondergoed

De zaadballen (testikels) hangen buiten het lichaam in de balzak. Dit is niet voor niets zo. De productie van zaad verloopt namelijk optimaal als het in de testikels 35 graden is, 2 graden koeler dan de lichaamstemperatuur. Het is daarom handig om wijde boxershorts en wijde broeken te dragen, zodat de temperatuur in de balzak lager blijft dan lichaamstemperatuur.

Voeding en beweging

De zaadkwaliteit is een afspiegeling van de gezondheid van de man. Als je regelmatig ongezond eet en weinig beweegt, heeft dit een negatieve invloed op de spermakwaliteit. Het kan een reden zijn waarom het langer duurt voordat je partner zwanger wordt. Eet daarom voldoende fruit, verse groenten en vis, en wees matig met vlees. Eet regelmatig noten en gebruik olijfolie als bron van oliën en vetten. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Als je een gezond voedingspatroon hebt, hoef je geen extra vitamines te slikken. Zaadcellen hebben voldoende zink, vitamine C, selenium en foliumzuur nodig om zich goed te ontwikkelen. Krijg je te veel van deze vitamines en mineralen binnen, dan kan dat in sommige gevallen juist voor een verslechtering van de spermakwaliteit zorgen.

Medicijnen en andere middelen

Van de meeste medicijnen is niet bekend wat de invloed is op de spermakwaliteit. Maar er zijn medicijnen die de kwaliteit sterk kunnen beïnvloeden en in sommige gevallen voor seksuele problemen kunnen zorgen (zoals erectieproblemen of moeite met klaarkomen). Gebruik je medicijnen, vraag dan bij je huisarts of apotheek na of je deze zonder problemen kunt blijven nemen wanneer jij en je partner gaan proberen zwanger te worden.

Er zijn veel middelen die je zonder recept kunt krijgen. Let goed op, want deze middelen zijn niet allemaal onschuldig. Vermijd onder andere eiwitrijke supplementen, anabole steroïden en middelen die je hormoonhuishouding beïnvloeden, zoals middelen die hoofdhaargroei bevorderen.

Lees ook: Hoe vaak vrijen om zwanger te worden?

Gewicht

Over- en ondergewicht bij de man is ook nadelig voor de spermakwaliteit. Zowel de hoeveelheid zaadcellen als hun beweeglijkheid wordt beïnvloed door het lichaamsgewicht.

Sauna

Mannen met een kinderwens kunnen de sauna beter even mijden. Door de hoge temperatuur warmen ook de testikels op. Dat is slecht voor de spermaproductie. Een elektrische deken of lange tijd in een warm bad liggen, wordt daarom ook afgeraden.

Werk

Zittend werk kan een negatief effect hebben op de temperatuur van de balzak. Werken met röntgenstralen of gevaarlijke stoffen als lood of bestrijdingsmiddelen is ook niet goed voor de kwaliteit van sperma. Schilders en kwekers vormen een risicogroep voor verminderde zaadkwaliteit.

Lees ook: Kwaliteit sperma van westerse man flink afgenomen 

Seks en kwaliteit van sperma verbeteren

Heb je een kinderwens? Dan kun je het beste zorgen dat je regelmatig een zaadlozing hebt. Zaad opsparen voor hét moment van bijvoorbeeld een positieve ovulatietest, wordt afgeraden. De kwaliteit van het sperma gaat namelijk achteruit wanneer je langer dan vijf dagen geen zaadlozing hebt gehad. Te weinig klaarkomen is niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen, maar te vaak ook niet. Een man kan beter niet meer dan één keer per dag klaarkomen als hij vader wil worden. Bij meer dan één zaadlozing per dag komen er per zaadlozing minder en onrijpe zaadcellen vrij. Met het oog op een zwangerschap is het het beste om eens in de twee tot vijf dagen klaar te komen.

Meer weten over hulp bij zwanger worden? Lees hier alles over vruchtbaarheidsbehandelingen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: UMCG, Amphia

Tessa Cox

Fertiliteitsarts

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.