Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

kwaliteit-van-sperma-verbeteren

Kwaliteit van sperma verbeteren: hoe?

Tips voor de man om de kwaliteit van sperma te verbeteren.

Kwaliteit van sperma verbeteren

Als je denkt dat een gezonde leefstijl alleen belangrijk is voor de vruchtbaarheid van vrouwen, dan heb je het mis. Het is minstens zo belangrijk dat de man gezond eet en niet rookt.

Advertentie

Roken

Dat roken ongezond is, hoeven we je niet te vertellen. Roken beïnvloedt de kwaliteit van het sperma. Rokende mannen hebben minder zaadcellen en dus ook minder gezonde zaadcellen die in staat zijn om een eicel binnen te dringen.

Alcohol en drugs

Alcohol en drugs hebben net als sigaretten een negatief effect op de kwaliteit van het sperma. Mannen die regelmatig een biertje drinken of drugs gebruiken, maken minder zaadcellen aan. De kwaliteit van deze cellen is ook minder. Wanneer de drugs volledig uit het lichaam zijn, neemt de spermaproductie weer toe.

Strakke broeken en ondergoed

De testikels of zaadballen hangen niet voor niets buiten het lichaam. De productie van zaad verloopt namelijk optimaal als het in de testikels 35 graden is, 2 graden koeler dan de lichaamstemperatuur. Het is daarom goed om te kiezen voor wijde boxershorts en wijde broeken, zodat de balzak voldoende wordt gekoeld.

Stress

Stress heeft een negatief effect op de kwaliteit van sperma. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te vermijden.

Voeding en beweging

Wist je dat vitamine C en zink belangrijk zijn voor de productie van sperma? Als een man te weinig vitamine C en zink binnenkrijgt, is de kwaliteit van het sperma minder. Eet daarom voldoende fruit, verse groenten, vis en vlees. Over- en ondergewicht bij de man is ook nadelig voor de spermakwaliteit. Zowel de hoeveelheid zaadcellen als hun beweeglijkheid wordt beïnvloed door het lichaamsgewicht. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging belangrijk.

Sauna

Mannen met een kinderwens kunnen de sauna beter even mijden. Door de hoge temperatuur warmen ook de testikels op. Dat is slecht voor de spermaproductie. Een elektrische deken of lange tijd in een warm bad liggen, wordt daarom ook afgeraden.

Werk

Zittend werk heeft een negatief effect op de temperatuur van de balzak. Werken met gevaarlijke stoffen, zoals lood, bestrijdingsmiddelen of met röntgenstralen zijn ook niet goed voor de kwaliteit van sperma. Schilders en kwekers vormen een risicogroep.

 

Seks in de ochtend

Heb je een kinderwens? Dan kun je het beste ’s ochtends vrijen. Sperma bevat op dat moment namelijk de meeste zaadcellen en dus is de kans op een zwangerschap groter. Een man kan beter niet meerdere keren per dag klaarkomen als hij vader wil worden. De voorraad rijpe zaadcellen slinkt dan, waardoor er per zaadlozing minder zaadcellen vrijkomen. Te weinig klaarkomen is ook niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen. Het beste is om eens in de drie tot vijf dagen klaar te komen.

Bron: Amphia