Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Sperma verbeteren: zo doe je dat

Wil je zwanger raken, dan is het belangrijk dat jullie allebei een gezonde leefstijl hebben. Met deze tips kun je de kwaliteit van de zaadcellen verbeteren.

In samenwerking met expert

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Sperma verbeteren

Als je denkt dat een gezonde leefstijl alleen belangrijk is voor de vruchtbaarheid van vrouwen, heb je het mis. Het is minstens zo belangrijk dat de man gezond eet, een gezond gewicht heeft, voldoende beweegt, niet rookt en geen drugs gebruikt.

Advertentie

Zaadcellen ontwikkelen zich in ongeveer drie maanden. Zijn de omstandigheden (ergens) in deze drie maanden ongunstig, dan kan dit invloed hebben op de spermakwaliteit.

Wanneer jij en je partner gaan proberen om zwanger te worden, is het advies om al drie maanden daarvoor je leefstijl aan te passen, om de kans op een (gezonde) zwangerschap zo groot mogelijk te maken en de sperma te verbeteren.

Tip: Dit zijn de factoren die invloed hebben op de zaadkwaliteit

Zaadkwaliteit verbeteren: roken

Dat roken ongezond is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Roken heeft een grote invloed op de zaadkwaliteit. Zowel het volume van de zaadlozing, de hoeveelheid goede zaadcellen, de beweeglijkheid van de spermacellen, de vorm van de spermacellen en het bevruchtende vermogen van de spermacellen verslechtert erdoor. Dit kan ervoor zorgen dat de kans op een zwangerschap halveert. Daarnaast zorgt roken voor een grotere kans op erectieproblemen.

Advertentie

Sperma verbeteren: alcohol en drugs

Wil je de kwaliteit zaadcellen verbeteren? Dan kun je alcohol en drugs gebruiken ook beter laten. Alcohol en drugs hebben net als sigaretten een negatief effect op de kwaliteit van het sperma. Mannen die regelmatig een biertje drinken of drugs gebruiken, maken minder zaadcellen. Bovendien bewegen die cellen minder goed en hebben ze vaker een afwijkende vorm. Kortom: er zijn minder goede zaadcellen. Wanneer alcohol en drugs volledig uit het lichaam zijn, neemt de productie van (goede) zaadcellen weer toe. Maar dan duurt het dus weer drie maanden voordat deze zaadcellen volledig zijn uitgerijpt. Geadviseerd wordt om daarom geen alcohol en drugs te gebruiken wanneer je samen met je partner probeert om zwanger te worden.

Lees ook: Dit zijn de 7 meestgestelde vragen over hulp bij zwanger worden

Vermijd strakke broeken en ondergoed

De testikels of zaadballen hangen in de balzak. Dit is niet voor niets. De zaadproductie verloopt namelijk optimaal als het in de testikels 35 graden is, twee graden koeler dan de lichaamstemperatuur. Het is daarom goed om te kiezen voor wijde boxershorts en broeken, zodat de temperatuur in de balzak lager blijft dan de lichaamstemperatuur.

Sperma verbeteren: voeding en beweging

Wanneer je regelmatig ongezond eet en weinig beweegt, heeft dit een negatieve invloed op de spermakwaliteit en kan het daarom langer duren voordat je partner zwanger wordt. Eet daarom voldoende fruit, verse groenten, vis en wees matig met vlees. Eet met regelmaat peulvruchten, noten en gebruik extra virgine olijfolie. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Zo kun je de sperma verbeteren met voeding.

Wanneer je een gezond voedingspatroon hebt, is het niet noodzakelijk om extra vitamines te gebruiken. Zaadcellen hebben voldoende zink, vitamine C, selenium en foliumzuur nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, maar een overmaat aan deze vitamines en mineralen kan in sommige gevallen juist voor een verslechtering van de spermakwaliteit zorgen. Gewoon gezond en gevarieerd eten dus.

Advertentie

Medicijnen en andere middelen

Van de meeste medicijnen is niet bekend wat de invloed is op de spermakwaliteit. Maar er zijn medicijnen die de kwaliteit sterk kunnen beïnvloeden en in sommige gevallen voor seksuele problemen kunnen zorgen (zoals erectieproblemen of moeite met klaarkomen). Gebruik je medicijnen en willen jullie graag zwanger worden? Informeer dan bij je huisarts of apotheek of je deze zonder problemen kunt gebruiken.

Er zijn ook veel middelen die je zonder recept kunt verkrijgen. Let goed op, want deze middelen zijn niet allemaal onschuldig. Vermijd onder andere het gebruik van eiwitrijke supplementen, anabole steroïden en middelen die je hormoonhuishouding beïnvloeden zoals middelen die hoofdhaargroei bevorderen.

Lees ook: Hoe vaak vrijen om zwanger te worden?

Gewicht en sperma verbeteren

Over- en ondergewicht bij de man is ook nadelig voor de spermakwaliteit. Zowel de hoeveelheid zaadcellen als hun beweeglijkheid wordt beïnvloed door het lichaamsgewicht.

Kwaliteit sperma verbeteren en sauna

Mannen met een kinderwens kunnen de sauna beter even mijden. Door de hoge temperatuur warmen ook de testikels op. Dat is slecht voor de spermaproductie. Een elektrische deken of lange tijd in een warm bad liggen, wordt daarom ook afgeraden.

Werk en sperma verbeteren

Zittend werk kan ook een negatief effect hebben op de temperatuur van de balzak. Werken met gevaarlijke stoffen, zoals lood, bestrijdingsmiddelen of röntgenstralen zijn ook niet goed voor de kwaliteit van sperma. Schilders en kwekers vormen daarom een risicogroep.

Lees ook: Kwaliteit sperma van westerse man flink afgenomen 

Kwaliteit sperma verbeteren en seks

Heb je een kinderwens? Dan kun je het beste zorgen dat je met enige regelmaat een zaadlozing hebt. Zaad ‘opsparen’ voor bijvoorbeeld het moment van een positieve ovulatietest, wordt afgeraden. De kwaliteit van het sperma gaat namelijk achteruit wanneer je langer dan vijf dagen geen zaadlozing hebt gehad, je hebt dus de meeste goede zaadcellen als je geregeld een zaadlozing hebt. Tegelijkertijd kan een man ook beter niet meer dan één keer per dag klaarkomen als hij vader wil worden. Bij meer dan één zaadlozing per dag komen er minder en onrijpe zaadcellen vrij. Te weinig klaarkomen is ook niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen. Het beste is om eens in de twee tot vijf dagen klaar te komen.

Sperma productie verhogen

Je kunt je sperma productie verhogen door te zorgen dat je sperma van goede kwaliteit is, door een gezonde leefstijl, zoals hierboven beschreven. Er zijn ook middelen te koop die de spermaproductie zouden verhogen. Maak je je zorgen om de productie? Overleg dan altijd eerst met je huisarts of fertiliteitsarts.

Meer weten over hulp bij zwanger worden? Lees hier alles over vruchtbaarheidsbehandelingen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: UMCG, Amphia

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier