Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babymutsjes, waarom je niet zonder kunt

Als je baby net is geboren, krijgt hij vrijwel meteen een mutsje op zijn hoofd. Hij komt uit een warme omgeving, jouw baarmoeder, en belandt in een koude wereld. Waarom zijn ze onmisbaar en hoe lang moet je kind babymutsjes dragen?

Advertentie

Waarom een mutsje?

Een baby regelt bijna het hele eerste jaar zijn temperatuur vooral via zijn hoofd. Baby’s hebben in verhouding met de rest van hun lichaam een relatief groot hoofd en hij heeft een open fontanel. Hierdoor verliest hij sneller warmte dan een kind of volwassene.

Ook kunnen baby’s zelf nog niet hun eigen warmte regelen. Als je baby het warm genoeg heeft, kan hij die energie gebruiken om te groeien. Een muts kan dus helpen om je baby op temperatuur te houden. Ook kan het helpen om je baby af te sluiten van allerlei prikkels. Als je baby te vroeg is geboren, kan hij langer een muts dragen dan oudere baby’s.

Tip! Leuke babymutsjes vind je hier.

Lees ook: Zo verlopen de eerste 30 minuten van je pasgeboren baby

Temperatuur

Tijdens de kraamweek controleer je bij elke verschoning de temperatuur van je baby. Bij een pasgeboren baby is het belangrijk dat hij geen verhoging of verlaging heeft. De temperatuur hoort tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius te zijn. Als de temperatuur hoger of lager is, kan dit wijzen op bijvoorbeeld een infectie. Lees hier hoe je de temperatuur van een baby opmeet.

Advertentie

Heeft je baby een klein beetje verhoging, tussen de 37,5 en 38 graden Celsius, doe dan bijvoorbeeld zijn vest of trui uit. Misschien dat hij dan wat afkoelt. Neem later nog eens de temperatuur op. Als hij nog steeds verhoging heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Als je kind wat verlaging heeft, tussen de 36 en 36,5 graden Celsius, kleed hem dan wat warmer aan. Controleer daarna weer de temperatuur. Als je baby nog steeds te koud is, neem je ook contact op met je huisarts of verloskundige.

Tip: dit zijn geschikte thermometers voor baby’s.

Welke muts voor je baby?

Er zijn verschillende soorten mutsen voor baby’s verkrijgbaar. Het beste is een zogenoemd helmmutsje. Deze muts valt over zijn oren en houd zijn voorhoofd vrij.

Het materiaal is ook belangrijk. Mutsen die gemaakt zijn van synthetische stoffen kun je beter laten liggen. Die absorberen het vocht niet waardoor het al snel broeierig wordt. Kies liever voor een katoenen muts. Dat is zacht, zit lekker over het hoofd van je baby en katoen ademt goed. Ook gebreide en gehaakte exemplaren zijn prettig voor je baby en dan vooral in de winter, omdat ze vaak wat warmer zijn.

Advertentie

Welke maat is geschikt?

De maat van babymutsjes is hetzelfde als de hoofdomtrek van je baby in centimeters. Als je die maat niet weet, kun je vaak aan de binnenkant van een muts een labeltje vinden waar de maat op staat. Soms wordt dit omschreven als ‘tussen de 0 en 3 maanden’ of is de maat hetzelfde als de kledingmaat zoals ‘50’ of ‘56’.

Hoeveel babymutsjes moet ik kopen?

Op de baby uitzetlijst staat dat twee mutsen genoeg zijn. Je baby draagt vlak na de geboorte een muts en ook de dagen daarna. Als er eentje in de was zit, is het handig om er nog een achter de hand te hebben. Het ligt er verder maar net aan wanneer jouw baby is geboren. In het voorjaar of in de zomer zal hij minder snel een muts nodig hebben dan in de herfst of de winter.

Tot wanneer draagt je baby een muts?

Het hangt van een paar factoren af tot wanneer jouw baby er een nodig heeft. Als je baby te vroeg is geboren, duurt het langer voordat hij zelf zijn temperatuur kan regelen. Hij zal langer een muts dragen dan een baby die op tijd of later is geboren. Na de eerste paar weken hoef je ‘m in huis niet meer op te zetten. Je baby kan dan zelf zijn temperatuur regelen. Bovendien moet hij warmte ook kwijt kunnen en dat doet hij via zijn hoofd. Controleer voordat je naar buiten gaat met je baby hoeveel graden het buiten is en of er veel wind staat. Dan is het beter om een muts bij hem op te doen.

Je kunt je baby een muts laten dragen zolang jij denkt dat nodig is. Hou wel in de gaten dat je baby het niet te warm krijgt. Een goede plek om te controleren of je kind het niet te warm heeft, is zijn nek. Voel je dat hij zweet of voelt het klam? Dan kan het zijn dat je baby te warm is aangekleed.

Lees meer: Wat moet je doen als je baby koorts heeft?

 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting