Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
lotusbevalling

Alles over de lotusbevalling

We vinden het vanzelfsprekend dat de navelstreng na de geboorte wordt doorgeknipt, maar sommige ouders kiezen ervoor om dit niet te doen en gaan voor een lotusbevalling. Wat zijn daarvoor de redenen en hoe gaat het in z’n werk?

In samenwerking met expert

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Wat is een lotusbevalling?

Bij een lotusbevalling kiezen ouders ervoor om de navelstreng niet door te knippen na de geboorte. De baby blijft verbonden aan de placenta en de navelstreng tot ze zijn ingedroogd en de navelstreng vanzelf loslaat. Als de navelstreng is doorgeknipt blijft er een stukje zitten (het navelstompje) dat ook indroogt en eraf valt, meestal na vijf tot zeven dagen. Bij een lotusgeboorte laat de navelstreng meestal sneller los: vaak al na zo’n drie dagen.

Advertentie

Lees hier alles over het doorknippen van de navelstreng.

Wat is de gedachte erachter?

Ouders kiezen voor een lotusbevalling vanuit de gedachte dat baby en placenta ooit begonnen als één geheel. Na de conceptie deelt de bevruchte eicel zich tot een klompje cellen, waarvan in de baarmoeder de ene helft uitgroeit tot de baby en de andere helft de placenta vormt. Die twee blijven vervolgens negen maanden aan elkaar verbonden, waarbij de placenta een onmisbaar orgaan voor de baby is. Bovendien speelt hij in de buik met zijn navelstreng.

Hij weet de eerste tijd van zijn leven niet beter dan dat zijn navelstreng en placenta bij hem horen. Het zou daarom een vervelende of traumatische ervaring voor een baby kunnen zijn om hier abrupt van te worden gescheiden. Als dit vanzelf gebeurt, zou de overgang naar het leven buiten de buik rustiger en natuurlijk voor hem zijn.

Klik hier voor een foto hoe een lotusbevalling er uit ziet.

Advertentie

Hele of halve lotusbevalling

Nog een reden waarom ouders de navelstreng niet direct willen doorknippen, is dat daarmee de bloedtoevoer vanuit de placenta naar de baby stopt. Bij de geboorte blijft zo’n dertig procent van het bloed van de baby achter in de placenta. Zolang de navelstreng intact is kan dit terugstromen, wat de baby dus veel extra zuurstof, ijzer en andere voedingsstoffen oplevert.

Ook krijgt hij zo al zijn eigen stamcellen binnen en zorgt het grotere bloedvolume voor een betere bloedcirculatie en warmtehuishouding. Omdat dit grote gezondheidsvoordelen voor de baby heeft, wordt tegenwoordig meestal gewacht met doorknippen tot de navelstreng is uitgeklopt (het kloppen stopt als er geen bloed meer doorheen stroomt). Dat duurt een paar minuten. Sommige ouders kiezen voor een halve lotusbevalling: ze wachten een paar uur, een etmaal of zolang als goed voelt met het doorknippen van de navelstreng. Dit om er zeker van te zijn dat er geen uitwisseling meer is en om rust te brengen in de uren na de geboorte. Je kunt de navelstreng dan ook bij wijze van ritueel samen doorbranden met kaarsen (‘cord burning’). Lees hier hoe ‘cord burning’ in zijn werk gaat.

Hoe gaat het in z’n werk?

Ongeveer een kwartier tot een uur na de geboorte van de baby wordt de placenta geboren. Die wordt in een doek gewikkeld en in een vergiet boven een schaal gelegd om uit te lekken. Voor een hele lotusgeboorte kun je de placenta een paar uur na de geboorte of de volgende dag wassen met warm water, droogdeppen en inwrijven met zeezout. Daarna wikkel je hem in schone katoenen of hydrofiele doeken en leg je hem in een schaal of mandje, eventueel met een kraammatje erin.

Het zout conserveert, zorgt dus dat de placenta niet bederft en neemt vocht op, waardoor hij uitdroogt. Elke dag wrijf je hem opnieuw in met zout en verschoon je de doeken en het matje. Na drie dagen laat de placenta meestal los, maar het kan ook tien dagen duren.

Advertentie

Is het veilig?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek bekend dat risico’s aantoont. Wel denken sommige artsen dat er in de placenta bacteriën kunnen groeien die zich mogelijk verspreiden naar de baby en infectiegevaar opleveren. Als bij de moeder groep-B-streptokokken zijn geconstateerd, kan dit een reden zijn dat artsen een lotusbevalling afraden. Ook zou er bij het laten uitkloppen van de navelstreng iets meer kans zijn op geelzucht, door een te hoog bilirubinegehalte in het bloed van de baby. Meestal gaat dit vanzelf over, maar soms heeft een baby lichttherapie nodig, waarvoor hij één of meer dagen in het ziekenhuis moet blijven.

Bij een lotusbevalling is er juist minder kans op een navelinfectie dan bij het doorknippen van de navelstreng. Doordat de navelstreng intact blijft komen er geen bacteriën bij en als hij loslaat is de navel al (bijna) gesloten. Wel moet, net als bij het doorknippen van de navelstreng, in de gaten worden gehouden of de navel helemaal goed heelt. Na een lotusgeboorte ziet de navel er hetzelfde uit als wanneer de navelstreng is doorgeknipt.

Lees ook: Waarom streptokokken-B gevaarlijk is voor pasgeboren baby’s

Hoe regel je het?

Als je een lotusgeboorte wilt, is het goed om dit van tevoren aan te geven zodat je verloskundige of gynaecoloog er rekening mee kan houden. Zet het daarom in je geboorteplan en/of bespreek het als je je voorkeuren voor de bevalling gaat doornemen (dit geldt ook voor navelstrengbloeddonatie). Breng ook het kraambureau op de hoogte, zodat de kraamverzorgende weet dat de verzorging van de baby anders gaat dan ze waarschijnlijk gewend is.

Handleiding: zo schrijf je een geboorteplan.

Wanneer is het niet mogelijk?

Soms is een lotusgeboorte geen optie, omdat de navelstreng na de geboorte direct moet worden doorgeknipt. Bijvoorbeeld als hij meerdere keren om de nek verstrengeld zit. Of als er complicaties zijn waardoor de moeder of de baby direct medische hulp nodig heeft en niet kan worden gewacht tot de placenta is geboren. Als de placenta (deels) in de baarmoeder blijft zitten en door de gynaecoloog verwijderd moet worden op de OK, is een lotusgeboorte ook niet mogelijk. Toch kan het soms weer wél bij een geplande keizersnede. Daarom is het belangrijk om het van tevoren te bespreken als je deze wens hebt.

Verzorging van een lotusbaby

Een baby kan gewoon in bad na een lotusbevalling. Je zet het mandje met de placenta ernaast of je doet het met z’n tweeën, zodat iemand het mandje kan vasthouden en kan zorgen dat de placenta droog blijft. Een luier zit niet in de weg, alleen de navelstreng moet wel langs de kleertjes ‘naar buiten’ kunnen. Je kunt hem bij het bovenbeen uit het rompertje leiden (let op dat hij niet in de verdrukking komt of strak komt te staan) of trek je baby een overslagrompertje aan, dat je een beetje openlaat bij de buik. Als hij hierdoor deels bloot is of als je twijfelt of hij het warm genoeg heeft, is een omslagdoek fijn.

Meer lezen: Zo verzorg je de navel van een pasgeboren baby

Voordelen

  • Je weet zeker dat je baby alle ijzer en andere voedingsstoffen uit de placenta binnenkrijgt.
  • Er is minder kans op een navelinfectie.
  • Tijdens de grote overgang van buik naar buitenwereld, waarbij je baby veel nieuwe ervaringen te verwerken krijgt, bespaar je hem de handeling van het doorknippen van de navelstreng. Sommige mensen geloven dat dit de overgang rustiger en geleidelijker maakt.
  • Lotusbaby’s verliezen vaak minder gewicht na de geboorte.

Nadelen

  • Je moet de placenta steeds met de baby meedragen en het mandje naast je zetten als je je baby vasthoudt. Vooral een uitdaging bij een korte navelstreng. Ook moet je oppassen dat er niet aan de navelstreng wordt getrokken, bijvoorbeeld doordat je het mandje met de placenta vergeet op te pakken. Hij kan dan te vroeg worden losgetrokken.
  • Je kunt de placenta na verloop van tijd gaan ruiken, maar dat hoeft niet als je hem goed verzorgt. Behalve met zout kun je hem ook inwrijven of bestrooien met geurige kruiden en gedroogde bloemetjes, zoals rozemarijn, lavendel en rozenblaadjes.
  • Grote kans dat je te maken krijgt met onbegrip en minder leuke reacties. Er zullen altijd mensen zijn die het vies of raar vinden. Maar het is maar net hoe belangrijk je dat vindt.
  • Het moet wél helemaal oké voelen voor je partner. Als hij het ongemakkelijk of vervelend vindt om jullie baby vast te houden vanwege de placenta, kunnen vader en kind de eerste dagen minder makkelijk contact maken, hechten en een band opbouwen.

Tips: zo voorkom je hechtingsproblemen.

Boompje erop

Wat doe je met de placenta als hij heeft losgelaten? Je kunt hem weggooien, maar ‘lotusouders’ vinden het vaak een mooier idee om hem in de tuin te begraven en er een rozenstruik of bloeiende boom op te planten, omdat de vertakkende bloedvaten in de placenta ook op een boom lijken. In sommige culturen staan de navelstreng en placenta symbool voor de bloedband en geloven ze dat een kind altijd naar het ouderlijk huis zal terugkeren als zijn placenta daar ligt begraven.

10 bijzondere weetjes over de navelstreng.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Bevalhoudingen

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Marijn van der Zwaard is zwangerschapscoach in Groningen. Ze volgde de opleiding Docent Natuurlijk Zwanger, waar ze – naast verloskundetheorie – yoga, shiatsutechnieken en drukpunten voor de zwangerschap en bevalling leerde. Daarnaast is ze gecertificeerd HypnoBirthing-docent en deed ze o.a. trainingen rebozotechnieken en Spinning Babies. Vanuit haar eigen bedrijf Heybabycoaching.nl begeleidt ze ouders bij de fysieke en mentale voorbereiding op de geboorte van hun baby.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting