Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Het indalen van je baby

In het laatste trimester van je zwangerschap zal je baby waarschijnlijk indalen, zodat hij klaarligt voor de bevalling. Je verloskundige of gynaecoloog kan het voelen als dit is gebeurd. Wat is indalen, wat zijn de gevolgen en wat merk je er zelf van?

Advertentie

Indalen betekent dat je baby verder in je bekken zakt. Dit gebeurt meestal in de laatste weken voor de bevalling. De ideale ligging van je baby is met zijn hoofd naar beneden. Een babyhoofdje heeft de perfecte pasvorm om tussen je bekkenbotten te liggen en straks als eerste geboren te worden.

Tip: Zijn de laatste loodjes wat zwaar? Deze borduurpakketjes voor de kinderkamer van Studio Koekoek zijn heerlijk tijdverdrijf.

Moment van indalen

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester, tussen de 30 en 38 weken. Maar elke zwangerschap en elke baby is anders, dit is dus bij iedereen verschillend. Sommige baby’s dalen zelfs pas tijdens de bevalling in.

Eerste zwangerschap

Bij een eerste zwangerschap dalen baby’s vaak eerder in, dan bij een volgende zwangerschap. Is het niet je eerste zwangerschap, dan zijn zowel je baarmoeder als buikspieren wat opgerekt, waardoor de baby meer ruimte heeft. Hij wordt dat niet naar beneden ‘gedwongen’ door stevige (pre-zwangerschaps)buikspieren.

Advertentie

Zo voelt indalen

Het proces van indalen kan een aantal weken in beslag nemen. Grote kans dat hier dus niks van voelt, omdat het zo langzaam gaat. Sommige vrouwen krijgen echter last van harde buiken en indalingsweeën als de baby indaalt. Dat gevoel duurt meestal maar een paar uur en zwakt af als je een warm bad of warme douche neemt of een warme kruik op je onderbuik legt.

indalen baby
Indalen van de baby

Voordelen van indalen

Als je baby eenmaal is ingedaald, is de kans klein dat hij nog omdraait. Ligt hij met zijn hoofd naar beneden, dan ontsnapt hij waarschijnlijk niet meer uit deze ideale positie. Fijn, want dit is de perfecte ligging om geboren te worden. En als je vliezen nu breken, sluit het hoofd van je baby het bekken mooi af en kan de navelstreng niet uitzakken en bekneld raken.

Een fijne bijkomstigheid voor jou: doordat je baby wat naar beneden is gezakt, krijgt je meer lucht. Dit komt omdat je longen minder ‘last’ hebben van de baby, nu hij wat minder hoog in je buik ligt. Ook kan je om dezelfde reden nu minder last hebben van brandend maagzuur. En nog een laatste voordeel: misschien hoef je zelfs wat minder lang te persen, omdat je baby al wat afstand heeft afgelegd.

Advertentie

Nadelen van indalen

Doordat de baby lager is gaan liggen, drukt hij meer op je blaas. Gevolg: nóg vaker plassen dan je hiervoor al deed. Een stukje lopen gaat je nu misschien wat minder goed af dan hiervoor: de baby drukt nu tegen gewrichten en spieren van je bekken. Ook kun je een onprettig gevoel onderin je bekken of vagina voelen. Het indalen zelf kan bij sommige vrouwen gepaard gaan met indalingspijn, wat zich het beste laat omschrijven als een stekende pijn in je vagina, liezen en/of onderbuik. Ook kunnen er harde buiken optreden. Dit gaat vanzelf weer over.

Wanneer bevallen na indalen?

Als je baby is ingedaald, betekent dat niet dat je ook daadwerkelijk snel gaat bevallen. Het is kortom geen voorteken van een naderende bevalling. Het betekent wel dat je baby zich langzaam maar zeker aan het voorbereiden is op de bevalling. Als je baby al bij 31 weken ingedaald is, is het goed mogelijk dat hij toch pas na de uitgerekende datum komt. Maar het kan ook zijn dat je baby pas in week 39 indaalt en vervolgens binnen een paar dagen geboren wordt.

In stuitligging indalen

Ligt je baby (nog) niet met zijn hoofd naar beneden, dan kan het gebeuren dat hij in stuit indaalt, dat wil zeggen met zijn billen naar beneden. Na het indalen is het voor een baby heel lastig om nog terug te draaien. Als je baby met 36 weken nog in een stuit ligt, krijg je vaak een liggingsecho. In het geval van een ingedaalde stuit, kun je meestal voor een versie kiezen. Er wordt dan geprobeerd je baby te laten draaien. Sommige verloskundigen doen dat zelf, andere verwijzen je door naar het ziekenhuis.

Bij een uitwendige versie probeert de verloskundige of gynaecoloog met zijn of haar handen op je buik de baby vast te pakken en te kantelen. Veel vrouwen vinden dit een enge gedachte, maar voor en na de versie wordt een echo gemaakt en achteraf meestal ook nog een hartfilmpje. Ook kent het draaien weinig risico voor de baby. Pijn doet het meestal niet, maar sommige zwangeren kunnen het wel als onprettig ervaren.

Lees meer over de bevalling en wat je nog meer kunt verwachten.

Baby daalt niet in

Als je baby niet indaalt, hoeft er helemaal niets aan de hand te zijn. Sommige baby’s dalen zelfs pas tijdens de bevalling in. Een enkele keer is een niet ingedaalde baby een reden om onderzoek te doen, maar alleen als er al meer signalen zijn dat er iets niet goed zit.

Medische redenen voor niet indalen kunnen zijn:

Maak je niet te snel zorgen als je baby niet is ingedaald, vlak voor de uitgerekende datum. Zeker bij vrouwen waarvan dit niet de eerste zwangerschap is, komt het vaak voor dat de baby niet indaalt tijdens de zwangerschap. Tijdens de bevalling daalt je kind alsnog in. Maak je je wel (erge) zorgen, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij kan je geruststellen of eventueel verder onderzoek laten doen.

Bron: Geboortecentrum Puur

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier