De slijmprop verliezen

De slijmprop verliezen

Het verliezen van de slijmprop kán het begin van je bevalling aankondigen, maar dat hoeft niet. Het kan ook nog weken duren voor je gaat bevallen. Hoe ziet een slijmprop eruit, hoe weet je of je ‘m hebt verloren en wat moet je dit is gebeurt?

Wat is een slijmprop?

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door de zogenaamde slijmprop. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat het normale cervixslijm zich in de baarmoedermond verdikt tot een massa. Het zit als een soort stop op je baarmoeder. Hij zorgt ervoor dat er geen bacteriën of schadelijke stoffen bij je kindje komen.

Advertentie

Ook kan de slijmprop de kans op een meerling verkleinen: soms komt er, terwijl je al zwanger bent, nog een tweede eicel los. De slijmprop zorgt er voor dat deze niet bevrucht kan worden.

Hoe ziet het eruit?

De slijmprop is eigenlijk geen echte prop, maar ziet er uit als een draadachtige afscheiding of klodder taai slijm van één tot drie centimeter. Vaak zitten er wat bruinrode bloedsliertjes doorheen, dit is onschuldig en komt door gesprongen vaatjes in de baarmoedermond.

slijmprop
Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een slijmprop. 

De slijmprop verliezen

Als je (bijna) gaat bevallen ontsluit je baarmoeder. Of makkelijker gezegd: je baarmoedermond wordt wijder, om straks je kindje door te laten. Hierdoor valt de slijmprop uit de baarmoedermond. Je kunt aan het eind van je zwangerschap dan ook een klein slijmerig sliertje of slijmpropje in je ondergoed vinden, vaak met wat bloed. Het kan ook zijn dat je hem niet in één keer, maar in gedeelten verliest of dat hij wordt uitgescheiden als je op de wc zit. In dat geval merk je het verlies van de slijmprop waarschijnlijk niet eens.

Wanneer verlies je de slijmprop?

Hoe lang voor de bevalling je de slijmprop precies verliest is niet te zeggen, dit is namelijk bij iedereen verschillend. Sommige vrouwen verliezen hem al vroeg in het laatste trimester, omdat de baarmoedermond dan al een beetje open gaat staan door de druk van de baby op de baarmoedermond.

Andere vrouwen verliezen hem pas als de bevalling begint. En weer anderen verliezen ‘m in beetjes waardoor ze het niet eens doorhebben. Er kunnen dus weken tussen het verlies van de slijmprop en de bevalling zitten.

Wanneer bel je de verloskundige

Als je de slijmprop binnen twee weken voor je uitgerekende datum verliest, is er niets geks aan de hand. Je hoeft ook niet meteen de verloskundige (of het ziekenhuis) te bellen. Dit doe je pas als de weeën beginnen of als je vliezen breken.

Wanneer je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest of wanneer je naast het verliezen van de slijmprop (veel) bloed verliest, neem je direct contact op met je verloskundige om uit te zoeken wat er aan de hand is.