
De slijmprop verliezen
Het verliezen van de slijmprop kán het begin van je bevalling aankondigen, maar dat hoeft niet. Het kan ook nog weken duren voor je gaat bevallen. Hoe ziet een slijmprop eruit, wat moet je doen als je hem verliest en merk je dit altijd?
Wat is een slijmprop?
Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door de zogenaamde slijmprop. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat het normale cervixslijm dikker en taaier wordt, tot het een soort stop in je baarmoedermond is. Zo kunnen er geen bacteriën of schadelijke stoffen in de baarmoeder terechtkomen. De slijmprop beschermt de baarmoeder en de baby voor infecties.
De aanmaak van de slijmprop is ook een manier van het lichaam om de kans op een meerling te verkleinen: soms komt er, terwijl je al zwanger bent, nog een tweede eicel los. De slijmprop zorgt ervoor dat hier geen sperma bij kan komen.
Hoe ziet het eruit?
Het woord prop doet denken aan verfrommeld papier, maar daar lijkt de slijmprop niet op. Het is een stukje taai slijm van één tot drie centimeter, dat eruitziet als dikke afscheiding. Vaak zitten er wat bruinrode sliertjes bloed doorheen of er komt een beetje bloed mee als je hem verliest. Dat kan geen kwaad, dit bloed komt door gesprongen vaatjes in de baarmoedermond.
Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een slijmprop.
De slijmprop verliezen
Aan het eind van de zwangerschap maak je het hormoon prostaglandine aan, dat je baarmoedermond zachter maakt. Zo kan de baarmoedermond wijder worden door de weeën (ontsluiten), om je baby erdoor te laten. Doordat je baarmoedermond zachter wordt en een beetje opengaat, en door de druk van het hoofdje van je baby, valt de slijmprop eruit. Sommige vrouwen merken dit: ze zien de slijmprop in hun onderbroek, vaak met wat bloed. Het kan ook zijn dat je hem niet in één keer, maar in stukjes verliest. Of dat hij eruit komt op de wc. In dat geval merk je waarschijnlijk niet dat je hem kwijt bent.
Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voortekenen van een bevalling
Wanneer verlies je de slijmprop?
Het verschilt per vrouw wanneer de slijmprop eruit valt en hoe lang het dan nog duurt tot de bevalling begint. Sommige vrouwen verliezen hem weken voor de bevalling, omdat de baarmoedermond dan al een beetje open gaat staan door de druk van de baby. Andere vrouwen verliezen hem pas als de weeën beginnen. En weer anderen verliezen ‘m in beetjes, waardoor ze het niet eens doorhebben.
Tussen het verliezen van de slijmprop en de eerste weeën kan dus dagen of weken tijd zitten. Als de bevalling nog lang niet begint, wordt er een nieuwe slijmprop aangemaakt. Bovendien blijven je baby en de baarmoeder beschermd door de vliezen.
Wanneer bel je de verloskundige
Het verliezen van de prop kán een teken zijn dat je gaat bevallen, maar het kan ook nog een hele tijd duren. Als je hem binnen twee weken voor je uitgerekende datum verliest, hoef je niet meteen de verloskundige (of het ziekenhuis) te bellen. Dit doe je pas als de weeën beginnen of als je vliezen breken.
Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je baby niet goed beschermd meer is nadat je de slijmprop bent verloren. Baby’s worden nog altijd goed beschermd door de vliezen. Je mag daarom nog gewoon in bad, zwemmen, of seks hebben. Dit geldt niet als je vruchtwater verliest, dat betekent namelijk dat je vliezen zijn gebroken. In verband met infectiegevaar kan je dan beter niet meer badderen, zwemmen of vrijen.
Verlies je de slijmprop eerder dan twee weken voor de uitgerekende datum of verlies je daarnaast ook (veel) helderrood bloed, bel dan wel de verloskundige. Zij kan dan onderzoeken wat er aan de hand is en of de bevalling lijkt te gaan beginnen.
Tip: Deze 4 voortekenen betekenen dat de baby eraan komt
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: Verloskundigenpraktijk Kampen, Centrum Jeugd en Gezin