Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwangere vrouw is haar slijmprop aan het verliezen

De slijmprop verliezen

Ergens aan het eind van de zwangerschap verlies je de slijmprop. Het kan zijn dat de bevalling kort daarna begint, maar het kan ook nog dagen of weken duren. Waar dient die slijmprop voor, hoe weet je of je hem bent verloren en moet je daar iets mee?

In samenwerking met expert

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Wat is een slijmprop?

Tijdens de zwangerschap is je baarmoedermond stugger en langer dan normaal en zit er een soort ‘stop’ in, die de baarmoeder goed afsluit. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat het cervixslijm dikker en taaier wordt, tot het een slijmprop vormt. Zo kunnen er geen bacteriën of schadelijke stoffen in de baarmoeder terechtkomen. De slijmprop beschermt de baarmoeder en de baby dus voor infecties.

Advertentie

Hoe ziet de slijmprop eruit?

Het woord prop doet denken aan verfrommeld papier, maar daar lijkt de slijmprop uiteraard niet op. Het is een stukje taai slijm van één tot drie centimeter, dat lijkt op dikke afscheiding. Vaak zit er wat bruin of rood bloed doorheen en er kan ook een beetje bloed meekomen als je hem verliest. Dat kan geen kwaad, dit bloed komt door gesprongen vaatjes in de baarmoedermond.

slijmprop
Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een slijmprop. 

De slijmprop verliezen

Aan het eind van de zwangerschap maak je het hormoon prostaglandine aan, dat je baarmoedermond zachter maakt. Zo kan de baarmoedermond korter en wijder worden door de weeën en de druk van het hoofd van je baby (ontsluiten), zodat je baby er uiteindelijk doorheen past. Doordat je baarmoedermond al voordat de weeën op gang komen zachter wordt, kan de slijmprop eruit vallen. Sommige vrouwen merken dit: ze zien de slijmprop in hun onderbroek, vaak met een beetje bloed. Het kan ook zijn dat je hem niet in één keer, maar in stukjes verliest. Of dat hij eruit komt op de wc. Waarschijnlijk merk je dan niet dat je hem kwijt bent.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voortekenen van een bevalling

Tip: Goede boeken over de bevalling vind je hier

Advertentie

Wanneer verlies je de slijmprop?

Het verschilt per vrouw wanneer de slijmprop eruit valt en hoe lang het dan nog duurt tot de bevalling begint. Sommige vrouwen verliezen hem weken voor de bevalling, omdat de baarmoedermond dan al een beetje open gaat staan door de druk van de baby. Andere vrouwen verliezen hem pas als de weeën beginnen.

Tussen het verliezen van de slijmprop en de eerste weeën kan dus dagen of weken tijd zitten. Als de bevalling nog lang niet begint, wordt er een nieuwe slijmprop aangemaakt. Bovendien blijven je baby en de baarmoeder beschermd door de vliezen.

Verloskundige bellen bij slijmprop verliezen?

Als je de slijmprop verliest hoef je de verloskundige niet te bellen. Dat hoeft pas als je ook weeën krijgt of als je vliezen zijn gebroken. Of misschien heb je andere afspraken met je verloskundige gemaakt over wanneer je haar belt.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je baby niet goed beschermd meer is nadat je de slijmprop bent verloren. Ook de vliezen beschermen de baby tegen infecties. Als je vruchtwater verliest, betekent dit dat je vliezen zijn gebroken. Dit kan de kans op een infectie wel vergroten, en daarom kun je met gebroken vliezen beter niets inbrengen in je vagina (ook geen vingers), geen seks hebben en niet zwemmen of in bad (douchen mag wel). Zodra de weeën goed op gang zijn gekomen, kan de verloskundige voelen hoeveel ontsluiting je hebt en kun je weer in bad als je daar zin in hebt.

Advertentie

Verlies je de slijmprop eerder dan drie weken voor de uitgerekende datum en/of verlies je daarnaast ook (veel) helderrood bloed, bel dan wel de verloskundige. Zij kan dan onderzoeken wat er aan de hand is en of de bevalling lijkt te gaan beginnen.

Tip: Deze 4 voortekenen betekenen dat de baby eraan komt

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Centrum Jeugd en Gezin

 

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Marijn van der Zwaard is zwangerschapscoach in Groningen. Ze volgde de opleiding Docent Natuurlijk Zwanger, waar ze – naast verloskundetheorie – yoga, shiatsutechnieken en drukpunten voor de zwangerschap en bevalling leerde. Daarnaast is ze gecertificeerd HypnoBirthing-docent en deed ze o.a. trainingen rebozotechnieken en Spinning Babies. Vanuit haar eigen bedrijf Heybabycoaching.nl begeleidt ze ouders bij de fysieke en mentale voorbereiding op de geboorte van hun baby.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look