Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
bekkenband

Bekkenband tijdens je zwangerschap: doen of niet?

Het klinkt als een ideaal hulpmiddel bij bekkenpijn tijdens de zwangerschap: de bekkenband. Hij geeft extra steun en ontlast het bekken en de bekkenbodem. Toch is er veel discussie over, want is het wel verstandig om zo’n bekkenband te dragen?

In samenwerking met expert

Jody Kienhuis

Manueel therapeut & Postpartum expert

Wat is een bekkenband?

Een bekkenband is een stevige band die je extra ondersteuning kan geven als je last hebt van bekkenpijn of bekkenklachten. De band is gemaakt van stevige, elastische stof met clips of klittenband om hem vast te maken. Je draagt de band over je billen en onderrug, vlak onder je bekkenrand. Door hem stevig aan te snoeren, druk je de gewrichten in het bekken meer tegen elkaar aan. Op die manier zorgt de bekkenband voor extra steun en worden je bekken en bekkenbodem ontlast.

Advertentie

De bekkenband wordt ook wel een bekkenbrace genoemd. Hij lijkt qua materiaal en vorm op de braces die gebruikt worden bij bijvoorbeeld knie- of enkelklachten. Een bekkenband biedt dan ook meer ondersteuning dan een buikband, die je alleen om je buik draagt voor extra steun aan met name de voorkant van je lichaam. Tip: Fijne en goed ondersteunende bekkenbanden vind je hier.

Dit doet een bekkenband

De bekkenband wordt verkocht als hulpmiddel tegen bekkenpijn. Tijdens je zwangerschap zorgen zwangerschapshormonen (zoals progesteron) dat de gewrichten en spieren rondom je bekken soepeler worden. Dit is nodig omdat je baby tijdens de bevalling door je bekken naar buiten moeten worden geperst. Je bekken moet dus meegeven. Het nadeel is dat de gewrichten van je bekken door het verweken nu makkelijker ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan in het schaambeen, SI-gewricht, de onderrug, billen, liezen of bovenbenen.

Voorstanders van de bekkenband

Voorstanders van de bekkenband stellen dat de band extra stabiliteit kan bieden. Hierdoor kun je – ondanks de pijn – toch zo normaal mogelijk blijven bewegen. Je voorkomt zo bovendien dat je anders gaat bewegen om pijn te vermijden. Op die manier kunnen andere spieren of gewrichten overbelast raken en krijg je daar weer last van. Een gevalletje vicieuze cirkel dus.

Zwangere vrouwen die de band gebruiken, geven aan dat ze zich met zo’n band net wat zekerder voelen. Met een bekkenband durven ze bijvoorbeeld nog wel de deur uit, waar ze anders vooral binnen op de bank zouden blijven zitten.

Tegenstanders van de bekkenband

Tegenstanders van de bekkenband menen dat de bekkenband ervoor zorgt dat de spieren rondom je bekken minder hard hoeven te werken. Hierdoor zouden de spieren nog meer verslappen. In plaats van het probleem op te lossen, zou de band het probleem dus alleen maar erger maken.

Lees ook: 16 tips bij bekkenpijn: wat je zelf kunt doen

Dit zegt onze expert

Volgens Ouders van Nu-expert fysio- en manueel therapeut Jody Kienhuis kan een bekkenband voor sommige zwangere vrouwen een tijdelijke oplossing zijn. Toch is zij geen voorstander. Ze raadt aan de bekkenband alleen in zeer extreme gevallen te gebruiken en vooral niet aan het begin van je zwangerschap. Haar advies is om de band alleen in de allerlaatste fase van je zwangerschap te gebruiken als je last hebt van bekkenpijn. Doe dit alleen op de momenten waarbij je lichaam fysiek zwaarder belast.

Ook is haar advies om nooit zomaar zelf een bekkenband aan te schaffen, maar deze alleen te kopen als het wordt aangeraden door de therapeut wanneer therapie geen effect (meer) geeft op pijnverlichting. Kienhuis raadt liever vrouwen aan om de buik- en rugspieren te trainen die je bekken ondersteunen, zodat deze spieren sterker worden en je bekken beter ondersteunen.

Een bekkenband is geen sluitlaken

Een bekkenband is iets anders dan een sluitband of sluitlaken. Zo’n sluitlaken draag je niet tijdens je zwangerschap, maar pas na de bevalling. Een sluitband is een soort korset, dat kan helpen om je rechte buikspieren na de bevalling weer tegen elkaar aan te laten groeien.

Bekkenband kopen

Je kunt een bekkenband kopen via een gespecialiseerde (bekken)fysiotherapeut of online bij winkels die thuiszorgproducten verkopen. Fysio- en manueel therapeute Jody Kienhuis adviseert om nooit zomaar zelf een bekkenband aan te schaffen, maar het gebruik van de bekkenband eerst te bespreken met een gespecialiseerde (bekken)fysiotherapeut.

Bronnen: Franciscus gasthuis

Jody Kienhuis

Manueel therapeut & Postpartum expert

Jody is fysio- & manueel therapeut en moeder van een dochter. Jody had jarenlang haar eigen praktijk, waar ze merkte dat veel te weinig vrouwen zich hadden voorbereid op hun herstel na de bevalling.

Preventie bieden om klachten te voorkomen is belangrijk en blijkt een gemis bij heel veel moeders. Awaken your Motherhood is ontstaan om vrouwen te inspireren anders naar hun eigen herstel te kijken. Jody ziet dat wanneer vrouwen zich beter voorbereiden op de postpartum periode, zij invloed op hun eigen herstel hebben.

Awaken your Motherhood biedt concrete tips en adviezen, gebaseerd op wetenschappelijke feiten en de holistische werkervaring van Jody.

Voor meer informatie: kijk op Awaken your Motherhood en voor achtergrond:
Instagram: 'Awaken your Motherhood'
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu