Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Griep tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent zit je niet te wachten op griep: je lijf werkt al hard genoeg. Maar je kunt niet altijd voorkomen dat je besmet raakt. Hoe verklein je de kans op griep tijdens de zwangerschap? En wat zijn de risico’s voor jou en je baby?

Advertentie

Griep is een besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het slijmvlies in je luchtwegen raakt ontstoken, je krijgt koorts, spierpijn en voelt je ellendig. Het influenzavirus komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de winter. Het vervelende is: tijdens je zwangerschap is je immuunsysteem wat zwakker, waardoor de kans dat je griep krijgt groter is. Gelukkig is griep over het algemeen niet gevaarlijk voor jou en je ongeboren baby.

Symptomen griep

Een echte griep begint vaak heel plotseling. Je herkent het aan de volgende symptomen:

Verschil griep en verkoudheid

Een hevige verkoudheid wordt nogal eens verward met griep. Toch is er een duidelijk verschil: koorts en spierpijn zijn symptomen die duiden op griep in plaats van een verkoudheid. De koorts kan binnen een dag oplopen tot 39 °C of hoger en duurt meestal drie tot vijf dagen. Een verkoudheid herken je aan een loopneus, niezen, waterige ogen en keelpijn. De verschijnselen beginnen bij een verkoudheid geleidelijk, terwijl je je bij een griep vrij plotseling heel ziek voelt.

Risico’s griep tijdens zwangerschap

Als je een hevige griep hebt, kun je ontstekingen van het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten krijgen en/of ontstekingen van de luchtpijp en de longen. De meest voorkomende complicaties van griep zijn dan ook longontsteking en bronchitis.

Advertentie

Voor je ongeboren kind is griep meestal ongevaarlijk. Behalve als je erg hoge koorts krijgt. Als je lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 38,5 °C, is dat niet goed voor je ongeboren kind. Je kunt in het ergste geval zelfs vroegtijdig weeën krijgen en het kan invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kind. Er zit ook een voordeel aan het krijgen van griep tijdens de zwangerschap. Je lichaam maakt antistoffen aan als je ziek bent, die ook naar je baby gaan. Daardoor is je kind na de geboorte beter beschermd tegen griep.

Wat kun je doen bij griep tijdens je zwangerschap?

Heb je griep, dan zit er weinig anders op dan goed uitzieken. Er bestaat geen medicijn dat het direct geneest. Om er zo snel mogelijk bovenop te zijn, kun je het beste je rust pakken en veel water drinken, zeker als je koorts hebt. Je kunt paracetamol gebruiken tegen de koorts en de pijn, maar het liefst zo weinig mogelijk. Kun je echt niet zonder, houd je dan in ieder geval aan de maximale dosering in de bijsluiter. Let op: sommige andere pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine, worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Dat geldt ook voor sommige keelpastilles. Check dus altijd in de bijsluiter of je het middel veilig kunt nemen. Heb je koorts, neem dan een lauwe douche of bad om af te koelen en draag luchtige kleding, zodat je je warmte goed kwijt kunt.

Neem contact op met de huisarts als je meer dan 38,5 °C koorts hebt, of als je denkt dat je door de griep misschien wel een longontsteking hebt gekregen. In het laatste geval kan de huisarts kijken of je misschien antibiotica nodig hebt.

Griep voorkomen

Ook voor griep geldt: voorkomen is beter dan genezen. Helaas is het onmogelijk om helemaal te voorkomen dat je ziek wordt, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans dat je griep oploopt te verkleinen.

  • Zorg dat je in goede conditie bent.
  • Beweeg regelmatig en zoek de buitenlucht op.
  • Houd je hand of een zakdoek voor je mond als je niest of hoest en vraag de mensen in je omgeving dit ook te doen.
  • Was regelmatig je handen met water en (bij voorkeur) vloeibare zeep, zeker na het hoesten of niezen. Dit geldt ook weer voor anderen in je buurt.
  • Raak zo min mogelijk je mond, neus en ogen aan.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
  • Hoest en nies in je ellenboog.
  • Maak voorwerpen zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden af en toe schoon.
  • Ventileer regelmatig je woon- en slaapkamer door ramen en deuren op een kier te laten.

Griepprik

Gezonde zwangere vrouwen hebben geen verhoogde kans om ernstig ziek te worden door griep en krijgen daarom geen uitnodiging voor de gratis griepprik. Alleen zwangere vrouwen met een medische aandoening waardoor griep een risico vormt, worden hiervoor uitgenodigd. Wil je toch een griepprik halen, dan kan dat via de huisarts. Je moet dit alleen zelf betalen. De griepprik is veilig voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s. Als je elk jaar al een griepprik haalt omdat je tot een risicogroep behoort, wordt aangeraden om dit ook tijdens je zwangerschap te doen.

Besmetting griep

Griep is erg besmettelijk, maar het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Mensen kunnen het virus ook al overdragen voordat ze zelf klachten krijgen, dus besmetting helemaal voorkomen kan niet. Voor virusinfecties geldt: zolang je last hebt van snotteren, hoesten, diarree, braken of koorts, scheid je het virus uit en ben je besmettelijk. Ben je aan de beterende hand, dan heb je antistoffen in je bloed en ben je niet meer vatbaar voor het virus.

De kans dat je besmet wordt met griep door een ziek kind, is overigens kleiner dan de kans dat je ziek wordt van een andere volwassene. Kinderen hebben nog weinig immuniteit opgebouwd tegen infecties. Ze worden daardoor ook ziek van virussen en bacteriën die op volwassenen geen grip meer hebben.

Ben je op bezoek geweest bij iemand met griep, dan weet je meestal binnen drie à vier dagen of je bent aangestoken. Dat is de incubatietijd voor griep en de meeste verkoudheden.

Bron: RIVM

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting