Keelpijn als je zwanger bent
Als je zwanger bent, is je immuunsysteem tijdelijk wat zwakker. Hierdoor ben je vatbaarder voor allerlei ziektemakers en is de kans groter dat je bijvoorbeeld griep of een verkoudheid oploopt. Ook keelpijn is een van de vele kwaaltjes die je tijdens je zwangerschap sneller kunt krijgen dan normaal. Keelpijn kan vervelend zijn, maar het is gelukkig een onschuldig kwaaltje dat geen risico oplevert voor je ongeboren baby.
Symptomen keelpijn tijdens de zwangerschap
Keelpijn is er in verschillende gradaties: soms heb je alleen last van een vervelend gevoel in je keel. Het kan ook heviger zijn en erg zeer doen waardoor slikken en praten pijnlijk is. Keelpijn komt vaak voor in combinatie met andere klachten zoals hoesten, heesheid, een neusverkoudheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Je kan ook alleen last hebben van keelpijn, zonder andere klachten.
Lees ook: Alle zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen
Oorzaak keelpijn tijdens zwangerschap
Keelpijn wordt meestal veroorzaak door een virus, zoals het verkoudheidsvirus, RS-virus, griepvirus of het Pfeiffer-virus. Het kan ook veroorzaakt worden door een bacterie. Keelpijn is besmettelijk; je kan het oplopen als je druppeltjes speeksel binnenkrijgt van iemand die besmet is. Bijvoorbeeld als diegene hoest, niest of praat terwijl hij bij jou in de buurt is.
Heb je aanhoudende keelpijn?
Door je verzwakte weerstand tijdens de zwangerschap kun je sneller keelpijn oplopen dan normaal, en het kan bovendien langer aanhouden. Je lichaam heeft het al druk genoeg met de zwangerschap, waardoor je afweersysteem de keelpijn minder goed kan aanpakken. De keelpijn kan daardoor weken duren, of keer op keer terugkomen. Ook bestaat er een kans dat de keelpijn verergerd en een keelontsteking wordt.
Keelontsteking en zwanger?
Als je een keelontsteking hebt, is het slijmvlies in je keel ontstoken. Je keel doet dan flink pijn en ook slikken en praten is pijnlijk. Ook je amandelen kunnen ontstoken zijn; deze zwellen dan vaak op waardoor je ze kunt voelen in je hals, of zelfs kunt zien als je in de keel kijkt.
Je herkent een keelontsteking aan de opvallend rode kleur binnenin je keel, soms met witte vlekken of slijm erop. Vaak heb je ook koorts. Een keelontsteking tijdens je zwangerschap kan erg pijnlijk en vervelend zijn, maar is onschuldig voor zowel jou als je ongeboren baby. Vaak gaat een keelontsteking binnen een week vanzelf weer over.
Lese ook: Wat doen alle zwangerschapshormonen met je?
Medicatie tegen keelpijn tijdens zwangerschap
Wat mag je eigenlijk nemen als je keelpijn hebt en zwanger bent? Je eerste gedachte als je flinke keelpijn hebt, is misschien om een keelpastille, hoestsiroop of een pijnstiller te nemen. Voordat je dat doet, is het verstandig om eerst de bijsluiter te lezen. Sommige medicijnen kun je beter niet nemen als je zwanger bent. De werkzame stof van het medicijn komt in je bloed terecht en sommige stoffen kunnen via je placenta ook bij de baby terecht komen.
Zo wordt het gebruik van pijnstillers als aspirine en ibuprofen afgeraden tijdens je zwangerschap, omdat dat risico's met zich meebrengt voor je baby. Een pijnstiller die je wel veilig kunt slikken tijdens de zwangerschap, is paracetamol. Heb je veel keelpijn, neem dan dus paracetamol in. Houd je hierbij wel aan de voorgeschreven maximale dagelijkse hoeveelheid.
Mag je trachitol als je zwanger bent?
Ook bij sommige keelpastilles, zuigtabletten en siropen staat in de bijsluiter vermeld dat het gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden (of 'niet wordt aangeraden'), omdat de veiligheid ervan niet is vastgesteld. Gebruik deze dus liever niet. Er zijn ook keelpastilles die je wel prima kunt gebruiken als je zwanger bent. Kortom: check altijd de bijsluiter of vraag advies bij de apotheek of drogist. Het advies bij trachitol luidt: dit kan waarschijnlijk veilig kortdurend (max. 2 dagen) worden gebruikt.
Lees verder: Alles wat je moet weten over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap
Antibiotica bij keelontsteking?
Een antibioticakuur heeft bij keelontsteking vaak geen zin. Keelpijn of keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus en antibiotica werkt niet tegen virussen. Wordt de keelontsteking veroorzaakt door een bacterie? Ook dan is de kans klein dat je antibiotica voorgeschreven krijgt van de huisarts, want in principe gaat het vanzelf weer over. Bovendien zijn artsen over het algemeen terughoudend met het voorschrijven van antibiotica tijdens de zwangerschap, omdat er nog weinig bekend is over eventuele bijwerkingen voor de baby.
Lees ook: Antibiotica als je zwanger bent: hoe gevaarlijk is dat?
Wat helpt tegen keelpijn als je zwanger bent?
Ben je zwanger en heb je last van keelpijn? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen zonder direct naar medicatie te grijpen. Wat te doen:
- 01.
Veel drinken. Drink regelmatig een paar slokjes. Het is namelijk belangrijk om de keel vochtig te houden. Doet dit pijn? Koud water kan de pijn verzachten. Maar ook warme dranken kunnen prettig en verzachtend werken, zoals thee met honing, kippenbouillon, of heet water met gember en/of citroen.
- 02.
Gorgelen met zout water. Doe een half theelepeltje zout in een glas warm water en gorgel hiermee in je keel. Dat helpt tegen de gezwollen slijmvliezen en werkt desinfecterend.
- 03.
Rust uit. Als je zwanger bent is voldoende rust sowieso heel belangrijk, maar al helemaal als je ook nog een verkoudheidsvirus te pakken hebt. Doe dus vooral af en toe een dutje en ga op tijd naar bed. Lees hier tips om goed te slapen tijdens je zwangerschap.
- 04.
Niet te veel kletsen. Als je keelpijn hebt, is het verstandig om je stem rust te geven. Even iets minder praten dus. En ben je hees, ga dan niet fluisteren: dat maakt het alleen maar erger.
- 05.
Vitamine C. Geef je weerstand een boost door wat extra vitamine C te nemen. Een supplement is niet nodig, kies liever voor fruit zoals sinaasappel, mandarijnen, citroen, kiwi, bessen en aardbei. Ook in groenten als kool, paprika en aardappelen zit veel vitamine C. Lees meer over belangrijke vitamines tijdens de zwangerschap.
- 06.
Zuigen op een snoepje. Zuigen op een dropje of snoepje kan de keelpijn verzachten. Het advies over trachitol is dat je dit waarschijnlijk veilig kortdurend (max. 2 dagen) kan gebruiken.
- 07.
Met een theedoek over je hoofd boven een kom met heet water hangen. Het helpt niet alleen tegen een verstopte neus, maar ook tegen keelpijn. De stoom hydrateert je pijnlijke droge keel. Een warme douche helpt trouwens ook.
- 08.
Neem een waterijsje! De kou verzacht de keelpijn.
Lees ook: Neusspray tijdens de zwangerschap, mag dat?
Wanneer naar de huisarts?
Maak je je zorgen over je keelpijn of lijkt het erop dat je een keelontsteking hebt, dan kan het geen kwaad om even langs de huisarts te gaan. Ga ook naar de huisarts als je erg benauwd bent, steeds zieker wordt, een piepende ademhaling hebt, of als je niet meer kunt slikken of praten van de pijn. Ook als je je mond niet meer goed kunt opendoen door de keelpijn, of als je gaat kwijlen, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Heb je koorts die na drie dagen nog niet over is, trek dan ook aan de bel.
Lees ook: Deze kinderziektes zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap
Bron: Kraamzorg de Waarden