Wat mag je niet eten als je zwanger bent

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Dit zijn de vier belangrijkste dingen zijn om op te letten. Maak je geen zorgen: je mag nog een heleboel wél eten.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. En dat betekent dat je extra moet opletten wat je eet. Bepaalde bacteriën en metalen die jouw lichaam vrij makkelijk kan verwerken, zijn voor je baby wel schadelijk. Deze producten kun je betere laten staan:

Advertentie
 1. De toxoplasmoseparasiet

  Hier kun je toxoplasmose van krijgen. Deze ziekte, die gevaarlijk is voor je baby, wordt veroorzaakt door een parasiet die in rauw vlees en kattenpoep kan zitten. Oftewel: geen rauw vlees eten, de kattenbak niet verschonen en groenten en fruit goed wassen. Dat laatste omdat dit van het land komt, waar misschien katten hebben zitten poepen. Wat sommige mensen niet weten, is dat de vleeswaren filet americain en ossenworst rauw zijn. Zo herken je de symptomen van een toxoplasmose-infectie.

  Deze vleeswaren kun je beter laten staan. Deze vleeswaren kun je beter laten staan. 

 2. De listeriabacterie

  De kans is klein dat je met deze bacterie in aanraking komt, maar je kunt er erg ziek van worden en je baby kan dan gevaar lopen. Let op met rauwe melk (rechtstreeks van de boer) en kazen die daarvan gemaakt zijn (‘au lait cru’). Maar ook met voorverpakte dierlijke producten zoals paté en vis. Deze bacterie gedijt goed in de koelkast, ook op voorverpakte sandwiches en rauwkostsalades. Als je deze producten verhit, gaat de bacterie dood. Dus rauwmelkse kaas op de pizza mag wel en gebakken voorverpakte zalm ook.

  Deze kazen kun je beter laten staan.

 3. Vitamine A

  Te veel vitamine A kan schade aan je ongeboren kind veroorzaken. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Lever en orgaanvlees bevatten hoge doses vitamine A. Laat die dus liever staan. Leverworst mag wel, maar hou het bij één boterham per dag. In sommige gewone multivitaminen zit ook te veel vitamine A, neem daarom en multi speciaal voor zwangeren. Tip: vitamine A tijdens zwangerschap, dit is de aanbevolen hoeveelheid.

  Lees hier waarom extra vitamine C belangrijk is tijdens je zwangerschap.

 4. Alcohol

  Er is geen veilige ondergrens voor het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Het beste advies is gewoon niet doen.

Hoe erg is het als je iets gegeten hebt wat eigenlijk niet mag tijdens je zwangerschap, zoals rauwe vis of filet Americain? Voedingsdeskundige Lilian Hentzen legt het uit.

Iets gegeten wat eigenlijk niet mag

De kans dat je in Nederland een infectie krijgt tijdens je zwangerschap is klein. Daarom is er geen reden voor paniek als je per ongeluk iets hebt gegeten dat je beter niet had kunnen doen, zoals rauwe vis of filet Americain. Toch is het verstandig om niet bewust een risico te lopen. Want hoewel de kans op een infectie klein is, is die kans er wel. Eet daarom liever geen voedingsmiddelen waar de bacterie listeria of toxoplasmose in voor kan komen, zoals rauwe vis of rauwmelkse kaas.

Gaar en gewassen

Bovendien ben je tijdens je zwangerschap 20 keer vatbaarder voor een bacterie-infectie dan normaal, doordat de continue hormoonveranderingen je afweersysteem zwakker maken. Twijfel je? Zorg dat je alles wat rauw is gaart of wast. Dat geldt ook voor rauwe groenten en fruit. Kan dit niet, eet het dan niet.

Meer over gezond eten tijdens de zwangerschap lees je hier.