Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Dit zijn de vier belangrijkste dingen om op te letten. Maak je geen zorgen: je mag nog een heleboel wél eten. Het advies is dan ook om vooral te focussen op wat je wel mag eten, dat maakt het een stuk positiever.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Tip: Houd jij je zwangerschap al bij in een boekje? Hier vind je de leukste 9 maanden-dagboeken

Advertentie

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Dat betekent dat je extra moet opletten op je eten. Bepaalde bacteriën en metalen die jouw lichaam vrij makkelijk kan verwerken, zijn voor je baby wel schadelijk. Deze producten kun je daarom beter niet eten tijdens een zwangerschap.

 1. De toxoplasmoseparasiet

  Van deze parasiet kun je toxoplasmose krijgen. Deze ziekte, die gevaarlijk is voor je baby, wordt veroorzaakt door een parasiet die in rauw vlees en kattenpoep kan zitten. Oftewel: rauw vlees niet eten tijdens zwangerschap, de kattenbak niet verschonen en groenten en fruit goed wassen met koud water. Dat laatste omdat dit van het land komt, waar misschien katten hebben zitten poepen. Wat sommige mensen niet weten, is dat de vleeswaren filet americain en ossenworst rauw zijn, die kun je dus ook niet eten zwangerschap. Zo herken je de symptomen van een toxoplasmose-infectie.

  Lees ook: Deze vleeswaren kun je beter laten staan

 2. De listeriabacterie

  De kans is klein dat je met deze bacterie in aanraking komt, maar je kunt er erg ziek van worden en dan kan je baby gevaar lopen. Let op met rauwe melk (rechtstreeks van de boer) en kazen die daarvan gemaakt zijn (‘au lait cru’). Maar ook met voorverpakte dierlijke producten, zoals paté en vis. Deze bacterie gedijt goed in de koelkast, ook op voorverpakte sandwiches en rauwkostsalades. Als je deze producten verhit, gaat de bacterie dood. Dus rauwmelkse kaas op de pizza mag wel en gebakken voorverpakte zalm mag je ook eten.

  Deze kazen kun je beter laten staan.

  Advertentie
 3. Vitamine A

  Te veel vitamine A kan schade aan je ongeboren kind veroorzaken. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Lever en orgaanvlees bevatten hoge doses vitamine A. Laat die dus liever staan. Leverworst mag je wel eten, maar hou het bij één boterham per dag. In sommige gewone multivitaminen zit ook te veel vitamine A, neem daarom een multi speciaal voor zwangere vrouwen. Bètacaroteen is de plantaardige vorm van Vitamine A en zet zich in het lijf om naar de hoeveelheid vitamine A die je nodig hebt, je kunt hier dus niet te veel van binnenkrijgen. Tip: vitamine A tijdens de zwangerschap, dit is de aanbevolen hoeveelheid.

  Lees hier waarom extra vitamine C belangrijk is tijdens je zwangerschap.

 4. Alcohol

  Er is geen veilige ondergrens voor het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Het beste advies is: gewoon helemaal geen alcohol drinken.

Hoe erg is het als je iets hebt gegeten wat eigenlijk niet mag tijdens je zwangerschap, zoals rauwe vis of filet americain? Voedingsdeskundige Sharon Asscher legt het uit.

Advertentie

Iets gegeten wat eigenlijk niet mag

De kans dat je in Nederland een infectie krijgt tijdens je zwangerschap is klein. Daarom is er geen reden voor paniek als je per ongeluk eten tot je hebt genomen wat je beter niet had kunnen nemen, zoals rauwe vis of filet americain. Toch is het verstandig om niet bewust een risico te lopen. Want hoewel de kans op een infectie klein is, is die kans er wel. Eet daarom liever geen voedingsmiddelen waar de bacterie listeria of toxoplasmose in kan voorkomen, zoals rauwe vis of rauwmelkse kaas.

Wat mag je eten als je zwanger bent?

Een extra reden om niet bewust risico te nemen met eten: tijdens je zwangerschap ben je twintig keer vatbaarder voor een bacterie-infectie dan normaal. Dat komt omdat de continue hormoonveranderingen je afweersysteem minder alert maken. Twijfel je wat wel en niet eten zwanger? Zorg in ieder geval dat je alles wat rauw is, verhit of wast. Dat geldt ook voor rauwe groenten en fruit. Kan dit niet, dan kun je het beter niet eten tijdens zwangerschap.

Meer over gezond eten tijdens de zwangerschap lees je hier.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Eten tijdens je zwangerschap

Bron: Voedingscentrum

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam


Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu