Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ymptomen zwangerschap week 10

Symptomen zwangerschap week 10: wat kun je verwachten?

Als je deze week de termijnecho krijgt, zie je waarschijnlijk al een druk bewegend mini-mensje in beeld verschijnen. Je baby is al bijna compleet, maar van al dat gewoel voel je nog niets. Wat kun je wel merken aan je lijf? Welke symptomen zwangerschap week 10 zijn er allemaal?

Advertentie

10 weken zwanger: je baby

Al vanaf de bevruchting staat vast of je een jongen of een meisje krijgt. In deze week worden de geslachtsorganen ook zichtbaar. Over twee weken kun je met de nub-theorie al proberen het geslacht te bepalen. Deze theorie is voor 75% betrouwbaar.

Lees hier hoe de nub-theorie precies werkt.

Je baby ziet er nog niet uit zoals straks bij de geboorte. Het hoofdje is naar verhouding nog erg groot, ongeveer net zo groot als het lijf. Het geraamte bestaat nog helemaal uit kraakbeen. De oogleden zijn klaar en bedekken het hele oog. Tot de zevende maand blijven ze dicht zitten, pas daarna gaan ze open. Maar oogwit, lens, iris en pupil zijn er allemaal al. De melktandjes beginnen zich te ontwikkelen in de kaak.

Omdat je baby zich al goed kan bewegen en nog veel ruimte heeft, zwemt hij lekker heen en weer. Daar voel jij nog niks van, want hij is nu zo groot als een druif en weegt nog maar 4 gram. Het groeien gaat in een gestaag tempo door. In één week tijd is het gewicht verdubbeld en is je baby een volle centimeter gegroeid. Deze groeispurt gaat door tot de zestiende week, daarna gaat het weer wat langzamer. In de laatste weken van je zwangerschap groeit je kind relatief nog maar heel langzaam.

Advertentie

Symptomen zwangerschap week 10

Deze week bereikt het zwangerschapshormoon hCG het hoogste punt en dat betekent dat de meeste vrouwen juist rond deze tijd het meeste last hebben van kwaaltjes. Voel je je niet goed? De kans is groot dat je snel iets opknapt, omdat de hoeveelheid hCG na deze week weer langzaam afneemt. Dit zijn veelvoorkomende symptomen zwangerschap week 10:

Bollend buikje

Misschien had je de afgelopen weken al een opgeblazen gevoel, maar rond deze termijn is het heel normaal als je buik ook echt al iets opzet. Dat is niet je baby, want die is nog maar zo groot als een druif. Het komt doordat je darmen aan de kant worden geduwd, nu je baarmoeder groeit. Daarbij zorgt je veranderde hormoonhuishouding ervoor dat je darmen trager werken en je dus ook last kunt hebben van obstipatie en winderigheid.

Spuugziek

Misschien heb je er al last van sinds die positieve zwangerschapstest, misschien komt het nu pas opzetten: het grootste deel van de vrouwen krijgt te maken met ochtendmisselijkheid. Dat komt omdat je hCG-level deze week het hoogst is en er zijn aanwijzingen dat dit hormoon de veroorzaker is van misselijkheid. Heb je veel last van misselijkheid? Vermijd dan koolzuurhoudende dranken en koffie, eet in kleine hoeveelheden of probeer eens liggend in bed te eten. Ook iets lichts eten kan helpen: een droge cracker of beschuitje. Hou je echt niks binnen? Eet of drink dan twee uur helemaal niks en neem daarna een slokje water. Gaat dat goed? Neem dan steeds iets meer water.

Gekke trek

Was je nooit een zoetekauw, maar zijn de zakken snoep nu niet aan te slepen? Of móét je opeens een verse jus d’orange of een glas melk? Welkom in de wereld van de cravings. Door je zwangerschap kun je beter ruiken en verandert je smaak en dat kan ervoor zorgen dat je opeens andere dingen wilt eten en drinken dan normaal. Daarbij hebben sommige vrouwen een plotselinge, onweerstaanbare trek in iets specifieks. Sommige mensen menen dat dit komt omdat je lichaam aangeeft waaraan het op dat moment behoefte heeft: aan vitamine C of calcium bijvoorbeeld. Toch is het wetenschappers tot nu toe niet gelukt om aan te tonen dat dit ook echt zo is. Hoe het ook zit: geef zo nu en dan gewoon toe aan je cravings, of zoek een gezond alternatief voor waar je zo’n trek in hebt.

Advertentie

Moe, moe en nog eens moe

Het gevoel hebben dat je elk moment in slaap kunt sukkelen achter je bureau en al moe zijn als je ’s ochtends opstaat. In het eerste trimester kun je je flink vermoeid voelen. Dat is eigenlijk logisch, want je lichaam staat nu volop in ‘standje zwanger’ en dat brengt heel wat verandering teweeg. Je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen en je bloedvolume neemt toe. Tel daar de emoties rond je kersverse zwangerschap bij op, eventuele ochtendmisselijkheid en het is duidelijk dat al deze veranderingen veel energie kosten en je je dus vaak moe voelt.

Wees daarom lief voor jezelf en pak wat rust zodra het kan: een snelle powernap overdag of gewoon elke avond languit op de bank. Baal je van je futloosheid? Rond dertien weken neemt bij de meeste vrouwen de vermoeidheid weer af.

Puistjes of een glow?

Je denkt er misschien niet direct aan, maar je zwangerschap kan ook invloed hebben op je huid. Door de veranderde hormonen maakt je huid tijdens je zwangerschap meer talg aan. Bij de één uit zich dat in een mooie glow, de ander krijgt juist last van puistjes. Daarbij kan je huid ook gevoeliger worden, waardoor je bepaalde verzorgingsproducten opeens niet meer verdraagt. Heb je huidproblemen? Laat je huid dan bekijken door een schoonheidsspecialiste, gebruik milde, liefst zeepvrije producten en pas op met veel make-up. Vaak komen puistjes alleen voor in het eerste trimester, dus hopelijk ben je er snel vanaf.

Duizeligheid

Misschien heb je er alleen last van als je snel opstaat, misschien vaker gedurende de dag: duizeligheid is een veelvoorkomend symptoom zwangerschap week 10. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Zo kun je duizelig worden door een lage bloeddruk. Meestal daalt je bloeddruk pas later in je zwangerschap, maar als je altijd al een lage bloeddruk had, kun je er ook nu al extra last van krijgen.

Een andere oorzaak van duizeligheid is een lage bloedsuiker. Tijdens je zwangerschap verbruikt je lichaam veel energie. Hierdoor kan je suikerspiegel sterker gaan schommelen, met misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid als resultaat. Een andere reden voor duizeligheid is bloedarmoede. De meeste verloskundigen checken als je dat wilt het ijzergehalte aan het begin van de zwangerschap.

Heb je last van duizeligheid? Probeer alle mogelijke oorzaken te tackelen door rustig op te staan, niet te veel stil te zitten, zes keer per dag kleine beetjes te eten en hierbij te kiezen voor ijzerrijk krachtvoer: eet volkorenbrood, volkorenpasta, noten, gedroogd fruit en peulvruchten. Ook appelstroop is rijk aan ijzer. Je kunt ook speciale ‘ijzerdrankjes’ kopen. Ben je al eens flauwgevallen? Waarschuw de mensen in je omgeving dat dit kan gebeuren en ga meteen zitten als je duizelig wordt.

Lachen, huilen, alles

Omdat het zwangerschapshormoon hCG deze week zijn piek bereikt, kan het zomaar zijn dat je je ook emotioneel wat wiebelig voelt: het ene moment heb je de slappe lach, het andere moment kun je wel huilen en doe je dat ook. Een troost: daar kun je dus niks aan doen. De hormonen nemen je op zo’n moment even over. Laat lekker lopen die tranen én geniet van je lachbuien.

10 weken zwanger en geen symptomen: kan dat?

Misschien hoor je mensen om je heen vertellen over ochtendmisselijkheid, obstipatie en stemmingswisselingen, maar heb jij nergens last van. Dat kan en het zegt niets over je zwangerschap. Het is dus geen reden om je druk te maken of onzeker te worden. Hormonen hebben op iedereen een andere uitwerking. Geen zorgen, probeer vooral te genieten van het feit dat je je goed voelt.

Bronnen: Huidfonds.nl, De Verloskundige

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier