Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
symptomen zwangerschap week 7, zwanger vrouw keuken kop koffie in hand

Symptomen zwangerschap week 7: dit kun je merken aan je lijf

Al is je baby met 7 weken zwanger nog maar zo groot als een doperwt, toch kun je al aan je hele lijf merken dat je zwanger bent. Wat kun je verwachten? Wij zetten de meest voorkomende symptomen zwangerschap week 7 voor je op een rijtje.

Advertentie

7 weken zwanger: je baby

De ontwikkeling van je baby gaat in razendsnel tempo door. Tot nu toe was de baby eigenlijk een slap vormpje, maar deze week ontstaat het begin van het skelet. Het bevat nog geen bot, maar kraakbeen. Over een paar weken ontstaan de echte botcellen. De hersenen beginnen al te functioneren en het hart klopt ongeveer zestig keer per minuut. De maag produceert maagsappen en de lever maakt al bloedcellen aan.

De armen en benen zijn er al en de vingers beginnen zich nu ook te vormen, maar zitten nog wel als een soort zwemvliezen aan elkaar. Het hoofd heeft nu zijn definitieve vorm gekregen, maar is in verhouding nog erg groot. Dat blijft de komende weken zo. Aan de zijkant van het hoofd zitten de ogen, nog bedekt met huid.

Symptomen zwangerschap week 7

(Ochtend)misselijkheid

Zo’n tachtig procent van de vrouwen krijgt ermee te maken: (ochtend)misselijkheid in het eerste trimester. Sommigen zijn alleen misselijk, anderen moeten ook overgeven. Heb je ook last van misselijkheid? Vermijd dan koolzuurhoudende dranken en koffie, eet in kleine hoeveelheden of probeer eens liggend in bed te eten. Ook iets lichts eten kan helpen: een droge cracker of beschuitje. Hou je echt niks binnen? Eet of drink dan twee uur helemaal niks en neem daarna een slokje water. Gaat dat goed? Neem dan steeds iets meer water.

Zere of gevoelige borsten

Krijgen je borsten via je hormonen door dat je zwanger bent, dan gaan ze meteen aan de slag en dat kun je voelen: ze zijn gespannen en gevoelig. Logisch, want al aan het begin van je zwangerschap kunnen ze flink groeien, soms wel een hele cupmaat. Zorg daarom dat je goed passende beha’s hebt of schaf bh’s aan die ‘meegroeien’, speciaal voor zwangere vrouwen.

Advertentie

Vaker plassen

Als je net zwanger bent, zorgt het hormoon hCG voor meer bloedtoevoer naar je nieren en ook dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker plassen. Bovendien groeit je baarmoeder al flink en die kan daardoor op je blaas drukken. Vandaar dat je de hele tijd naar de wc loopt.

Een ijzer- of metaalsmaak in je mond

Sommige vrouwen omschrijven het als een bittere, metaalachtige smaak of ‘bloedsmaak’, die ze soms zelfs in hun keel ‘proeven’. De smaak verdwijnt niet (of maar heel even) door iets te eten of de tanden te poetsen. Hoogstwaarschijnlijk komt de vreemde smaak door hormonale veranderingen. Het hormoon oestrogeen, waarvan je extra aanmaakt tijdens je zwangerschap, kan zorgen voor een verandering van de geur- en smaakbeleving. Er zijn ook studies die aantonen dat de smaakpapillen van de tong groter worden, waardoor de abnormale smaak ontstaat.

Een opgeblazen gevoel

Misschien merk je dat je buik al snel is opgezet. Dit komt nog niet door de baby in je buik, want die is nog steeds heel klein. Een opgeblazen gevoel aan het begin van je zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, waardoor je darmen trager gaan werken. Daardoor kun je ook last krijgen van obstipatie en winderigheid.

Vermoeidheid

Heb je na een korte wandeling het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen? Of ben je ’s ochtends niet uit bed te krijgen en kun je op elk moment van de dag wel een powernap doen? Vermoeidheid is een van de eerste symptomen van een zwangerschap. Logisch ook, want je lichaam is op volle kracht aan het werk om je baby te laten groeien.

Advertentie

Hoofdpijn

In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van spanningshoofdpijn. Hierdoor krijg je een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd of aan de achterkant van je hoofd en nek. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door cafeïne-ontwenning of slaapgebrek.

Moodswings

Hoewel je nog maar net zwanger bent, merk je misschien al aan je humeur dat je wat ‘wiebelig’ bent: het ene moment heb je de slappe lach, het andere moment kun je wel huilen en doe je dat ook. Een troost: daar kun je niks aan doen. Ook dit komt door de veranderende hormonen. Daarbij ben je in het begin van je zwangerschap wat vatbaarder voor stemmingswisselingen door gepieker (word ik wel een goede moeder? Moeten we verhuizen? Hoe zal de zwangerschap verlopen?), vermoeidheid en andere kwaaltjes.

7 weken zwanger en geen symptomen: kan dat?

Omdat tachtig procent van de vrouwen te maken krijgt met ochtendmisselijkheid, verwacht je misschien dat dit ook bij jou het geval zal zijn, maar dat hoeft niet. Sterker nog: sommige vrouwen hebben de eerste weken van hun zwangerschap (of nog langer) helemaal nergens last van. Ze voelen zich top. Superfijn, maar het kan ook zorgen voor onzekerheid: gaat het wel goed daarbinnen, omdat je nergens last van hebt? Als je verder geen klachten hebt als bloedverlies, mag je ervan uitgaan dat het goed gaat met je baby. Trek je dus niet te veel aan van alle verhalen over zwangerschapskwaaltjes, want die kún je hebben, maar het hoeft niet.

Bron: GGD regio Utrecht

Zwangerbox partnerpagina Center Parcs 2022

Center Parcs

Bekijk de website