twee kinderen

Twee kinderen in twee jaar: de voordelen

Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen twee kinderen is ruim twee jaar. Maar soms loopt het anders. Als je in Nederland binnen twee jaar twee kinderen krijgen (bewust of ongepland), dan ben je er gewoon snel bij. Doe je hetzelfde in Amerika, dan mag je jezelf een babybuncher noemen: iemand met een ‘bunch of baby’s’ onder de twee.

Een babybuncher zijn, heeft zo zijn voordelen. Wij sommen er hier een aantal op.

Advertentie

1. Babybunchers steunen elkaar

Babybunchers weten elkaar goed te vinden op forums, waar ze tips uitwisselen en elkaar oppeppen als eentje er even doorheen zit. Want twee kinderen zo snel achter elkaar, dat is nét even andere koek dan wanneer je een iets grotere peuter en een baby hebt. Het is rennen, vliegen, voeden, luiers verschonen, wiegen en weer doorgaan. Maar naast druk is het ook echt serieus leuk om een two-under-two-mom te zijn.

2. De voordelen van twee kinderen in twee jaar

Je kinderen snel achter elkaar krijgen, heeft natuurlijk zijn nadelen. Sommige zaken zijn net wat lastiger met twee kinderen onder de twee. Een passende kinderwagen vinden bijvoorbeeld, of dat je in de war raakt van twee babyfoonsignalen. Maar naast de voor de hand liggende nadelen zijn er ook heel veel positieve punten op te noemen:

3. Ontzwangeren hoeft niet

Je hoeft je geen zorgen te maken over striae, want je buikhuid is nog zo opgerekt dat hij niet snel onderhuids zal breken. Je uitgerekte buikspieren komen nu ook van pas. Want had je tijdens je eerste zwangerschap wel eens pijn omdat je spieren werden opgerekt, daar heb je bij de tweede geen last van. Die spieren zijn nog zo uit vorm dat ze zo weer in de babybuikstand staan. Bandenpijn? Zelfde verhaal. De rek zit er nog lekker in.

4. Je weet alles nog

Na je eerste bevalling ben je meestal tot in de puntjes voorbereid. Op je eerste kraamdag slurp je elk woord van de kraamverzorgster op en krabbel je driftig mee in een notitieblok. De meeste moeders zijn tijdens hun tweede zwangerschap sowieso relaxter, maar voor een babybuncher is het echt appeltje-eitje. Vitamine D? Staat in het linker keukenkastje. Floradix? Staat ernaast. Die onderhandse greep waarmee je je baby in één beweging uit bad tilt? Die kun je nog dromen. Het aanhappen? De hamburgergreep, inbakeren? Je doet het alsof je het gisteren voor het laatst hebt gedaan. Wat bijna ook zo is. De kraamverzorgster hoeft je weinig tot niets meer te leren, dus houdt ze tijd over voor een extra wasje.

Niet van plan om (snel) weer zwanger te raken? Dit zijn de opties voor anticonceptie na bevalling.

5. Je oogst respect

Dat is een leuke bijkomstigheid als je doodmoe achter je tweelingwagen in de supermarkt staat. ‘Wow, je zult het wel druk hebben met twee van die kleintjes!’ krijg je van wildvreemden te horen op straat. Het voelt als een schouderklopje. En terecht. Twee in twee jaar is een hele prestatie.

6. Je wordt een top multitasker

Alsof je de hele dag Twister speelt. Zo voelt het de eerste maanden ongeveer om twee kinderen onder de twee te verzorgen. Terwijl je vastzit aan het kolfapparaat wil je baby worden getroost en je dreumes zijn speen. Rechterhand op kolf, linkerhand aaiend over baby twee en in één vloeiende beweging met je voet de speen pakken voor baby één. Echt, je kunt meer tegelijk dan je denkt.

7. Ze zitten in dezelfde fase

De baby wordt de hele dag omver geduwd door je dreumes. Gewoon, omdat hij dat kan en de baby nog niet. Het is dus niet per se zo dat ze later hecht worden omdat ze zo weinig in leeftijd schelen. Feit is wel dat ze ongeveer in dezelfde fase zitten en daarom iets aan elkaar hebben. Kijkt de één Teletubbies op de iPad, dan schuift de ander gezellig aan. En wordt er nieuw speelgoed gekocht, dan ontvangen beide partijen dit onder luid gejuich. Ga je naar een indoorspeeltuin? Ze duiken samen in de ballenbak en klimmen achter elkaar dezelfde glijbaan op. Dat alles maakt het weer makkelijker voor jou.

8. Ze leren van elkaar

Meteen een kanttekening: dit hoeft niet altijd een voordeel te zijn. Zo roept je baby van krap één jaar waarschijnlijk al vol overtuiging: ‘Nee!’ Eén op één gekopieerd van je dreumes. Maar dat leren van elkaar werkt ook weleens in jouw voordeel. Je tweede wil vaak al sneller op het potje zitten en zelfstandig eten, ook die kunstjes kijken ze van elkaar af.

Lees ook: Dit zijn de voordelen (en nadelen) van een groot gezin

Video: Rachel vraagt door: 'Wat ga je bij een tweede kind anders doen?'