Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw

Omgaan met een zwangere vrouw

Gierende hormonen, een buik die steeds groter wordt, slapeloze nachten; zwanger zijn is prachtig, maar ook best pittig. En soms moet de omgeving het dan ontgelden.

Advertentie

Het lijkt misschien alsof ze je soms liever kwijt dan rijk is, maar niets is minder waar. Jij kunt als partner nu juist veel betekenen voor je vrouw of vriendin. Dit zijn de zeven belangrijkste tips om in je achterhoofd te houden als je geliefde zwanger is.

1. Wees lief en behulpzaam

Ben je niet het meest behulpzame of complimenteuze type? Dit is het moment om hier werk van te maken. Je zwangere wederhelft kan lichamelijk een heel stuk minder door die zwangerschap, zeker vanaf het derde trimester. Haar buik kan haar (soms letterlijk) te veel in de weg zitten om de wasmand leeg te halen, een doekje over de keukentafel te halen of het bed op te maken. Neem het huishouden deze periode zoveel mogelijk op je. Doe boodschappen, haal wat ze lekker vindt en zet een bloemetje op tafel. Maar ook: maak wat vaker een compliment. Je hoeft het niet te overdrijven, maar een zwangerschap kan zwaar zijn en niet alle vrouwen voelen zich even aantrekkelijk met hun veranderende lijf. Je vrouw kan op dit moment op alle fronten steun gebruiken. Kleine moeite, groot plezier.

Handig: Een bosje bloemen haal je supersnel in huis via deze site

2. Toon interesse in de baby

Als partner kan het lastig zijn je een voorstelling te maken van wat er in de buik van je vrouw gebeurt. Je vrouw is degene die jullie baby dag en nacht voelt bewegen, waardoor er in deze periode al een sterke band tussen hen ontstaat. En jij? Jij staat erbij en kijkt ernaar. Als er één ding is waar je partner blij van wordt, is het jouw interesse in jullie baby. Je hoeft echt niet iedere minuut dat jullie samen zijn aan haar buik te friemelen, maar leg je hand eens op haar buik als ze zegt dat de baby aan het trappelen is. Ga ook eens mee naar de verloskundige of verdiep je in de ontwikkeling van jullie baby. Dit helpt jou ook je meer betrokken te voelen. Zo maak je contact met de baby in de buik. 

Advertentie

3. Seks met je zwangere vrouw

Ken je deze al: ‘Wat is het dunste boek ter wereld?’ ‘Dat over seks tijdens de zwangerschap.’ Flauwe grap, maar er zit een kern van waarheid in. Althans: voor een deel van de stellen die een kind verwachten. Er zijn ook aanstaande ouders die juist veel seks hebben tijdens de zwangerschap. Maar is seks zo ongeveer het laatste waar je partner op dit moment behoefte aan heeft, accepteer het gewoon. Deze situatie is tijdelijk en het komt straks vast weer goed.

Seks tijdens de zwangerschap

4. Klus waar je kan

Ben je ook maar een klein beetje handig, steek je handen dan zo vaak mogelijk uit je mouwen. Schilder de babykamer, zet het ledikantje of de wieg vast in elkaar en hang dat lieve lampje op. Je partner is hier zelf vaak fysiek niet meer toe in staat en zal het met haar nesteldrang fijn vinden als de babykamer op tijd af is. Babykamer inrichten: hier tips om het veilig te doen.

5. Hormonen, hormonen en hormonen

Je hebt de afgelopen tijd vast gemerkt dat je partner het ene moment poeslief kan zijn en het volgende moment bloedchagrijnig. Het is allemaal de schuld van de hormonen die op dit moment door haar lijf razen. Dat is geen slap excuus, maar een feit, en voor haar misschien wel vervelender dan voor jou. Laat je dus niet verleiden tot ruzie, maar bijt wat vaker op je tong. En bedenk: ze bedoelt het niet zo. Maak er op dit moment gewoon geen punt van. Lees hier wat zwangerschapshormonen allemaal met een vrouw kunnen doen.

6. Duik fris in bed

En niet omdat je dan wellicht wel kans maakt op seks, maar omdat je zwangere partner beter kan ruiken dan ooit. En dus slechter tegen vieze luchtjes kan dan ooit. Het laatste waar ze op zit te wachten, is dat jij terugkomt uit de kroeg en met een bierlucht naast haar gaat liggen. Neem dus een douche na een avond stappen of een work-out in de sportschool en kruip vooral niet te dicht tegen haar aan.

7. Vergeet niets op het boodschappenlijstje

En dan bedoelen we ook: niets! Veel zwangere vrouwen hebben food cravings, oftewel dingen die ze tijdens hun zwangerschap superlekker vinden. Zo lekker dat ze het moéten hebben. Staan er dus dingen als chocolade-ijs, zure matten of paprikachips op de boodschappenlijst, vergeet ze vooral niet. Sterker nog: haal wat extra, dat zal ze waarderen. Of je moet zin hebben om zo weer naar de winkel te gaan.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting