Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

20 weken zwanger

Je bent nu tussen de 20 weken zwanger en de 21 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 20 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147. Het is je 21ste zwangerschapsweek.

20 weken zwanger: je baby

20 weken zwanger is een mijlpaal: je bent over de helft van je zwangerschap. Je baby groeit nu ongeveer 60 gram per week. Hoe groot is een baby van 20 weken? Je baby is met een zwangerschap 20 weken al 25 centimeter groot. Je baby 20 weken zwanger heeft wel nog steeds alle ruimte in je buik. Dat is de reden dat je hem de ene keer boven, de andere keer beneden en dan weer aan de zijkant van je buik voelt.

Lees hier meer over de ligging van je baby in de buik.

20 weken zwanger

Advertentie

De baarmoeder is met 20 weken zwanger al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel. Elke keer voelt de verloskundige of je baby goed groeit. Daar is een handige berekening voor: het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uit komt plus 4 centimeter komt ongeveer overeen met het aantal weken dat je zwanger bent.

Animatie: zo ziet je baby er nu uit

20 weken zwanger: jij

Bij elke controle zal de verloskundige je bloeddruk opmeten. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is vaak lastig omdat je snel duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan geadviseerd om zoutloos te eten, maar dat is achterhaald. Dat wil nog niet zeggen dat je dan rijkelijk met zout moet gaan strooien: matig zijn met zout is altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent.

Je kunt trouwens van zowel zoute als zoete drop een hoge bloeddruk krijgen: drop bevat namelijk glycerinezuur, een stof die de bloeddruk snel kan doen stijgen. Probeer ook een beetje te letten op producten als soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami en ontbijtspek. Daar zit veel zout in.

Bij veel vrouwen verandert de smaak tijdens de zwangerschap. Hou je normaal gesproken vooral van zoetigheid, dan kun je nu ineens zin krijgen in hartige dingen, of andersom.

Meer lezen over een hoge of lage bloeddruk.

Sommige vrouwen krijgen rond 20 weken zwanger symptomen die ze niet verwachten. Zo kun je buikpijn krijgen, veroorzaakt door je groeiende buik. Waarschijnlijk is dit bandenpijn. Anderen krijgen meer hoofdpijn als ze zwanger zijn, waarschijnlijk veroorzaakt door de veranderende hormonen. Twijfel je of iets een zwangerschapssymptoom is of iets anders? Overleg het met je verloskundige.

Met 20 weken zwanger groeit je buik flink door. Hoeveel je daardoor aankomt verschilt per vrouw. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap tussen de elf en vijftien kilo aan in gewicht.

20 weken zwanger: echo

Waarschijnlijk heb je binnenkort de 20-wekenecho. Die wordt door je zorgverzekeraar vergoed. Met deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. Daarnaast wordt gekeken of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is.

Tijdens dit onderzoek rond de 20 weken zwanger kan de echoscopist het geslacht van de baby zien. Goed om van tevoren met je partner te bespreken of jullie het willen weten. Is dat zo, dan kun je ernaar vragen. Is dat niet zo, dan kan de echoscopist het antwoord ook in een envelop stoppen voor een eventuele gender reveal op een later tijdstip.

Tip! Bak zelf een gender reveal-taart met roze of blauwe muisjes

20 weken zwanger: licht bloedverlies

Ben je 20 zwanger en zie je opeens bloed bij het afvegen op de wc? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. Licht bloedverlies is in veel gevallen onschuldig, maar het is wel belangrijk om dat te checken.

Op vakantie

Een zwangerschap 20 weken is de ideale periode om nog even op vakantie te gaan: je buik zit nog niet in de weg en je voelt je waarschijnlijk een stuk energieker dan de eerste drie maanden. Ga je met de auto lange stukken rijden, las dan wel regelmatig een pauze in zodat je even je benen kunt strekken. Zo voorkom je opgezette benen.

Kies je voor een vliegvakantie, hou er dan rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen geen vrouwen vervoeren die 32 weken of langer zwanger zijn. Niet omdat dat slecht zou zijn voor je gezondheid, maar omdat ze een bevalling in de lucht willen voorkomen. Andere maatschappijen hanteren een grens van 36 weken. Check hier de regels van Nederlandse airlines.

Meld als je je ticket boekt dat je zwanger bent. Vraag dan meteen om een stoel bij het gangpad. Dat is handig als je even wilt lopen of als je alweer naar de wc moet. Overleg je reisplannen met je verloskundige en neem haar telefoonnummer en je zwangerschapskaart mee op vakantie. Mocht er iets zijn, dan kun je meteen contact opnemen.

Lees ook: Zikavirus, deze gebieden kun je beter vermijden. 

Ook interessant in week 20:

Bronnen: De VerloskundigeRIVM, Voedingscentrum, CJG

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier