23 weken zwanger

23 weken zwanger

Je bent nu tussen de 23 en 24 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 32 centimeter lang en weegt 560 gram.

23 weken zwanger: je baby

De oren van je baby beginnen steeds meer een duidelijke vorm te krijgen. Hij gaat ook steeds meer horen. Natuurlijk is dat vooral het gerommel van je darmen en het kloppen van je hart, maar ook je stem en geluiden van buitenaf dringen steeds meer door.

Zing je steeds een bepaald liedje, dan kan je baby dat na de geboorte herkennen. Misschien wordt hij daar dan rustig van, dus het is het proberen waard. Je baby kan onrustig worden van een deur die hard wordt dichtgeslagen, een knal of harde muziek. Waarschijnlijk schrikt hij dan niet van het harde geluid zelf, maar reageert hij vooral op jouw schrikreactie.

Verder groeit je kind in gestaag tempo door. Was hij tot nu toe wat magertjes, nu gaat hij ook een vetlaagje ontwikkelen. Dat is nodig omdat hij zich zo zelf op temperatuur kan houden.

23 weken zwanger: jij

Als je een drukkende pijn boven je maag voelt, heb je waarschijnlijk last van brandend maagzuur. Doordat je buik groter wordt, neemt de druk op je maag steeds meer toe. Daardoor sluit het sluitspiertje van je slokdarm naar je maag niet meer goed. Zo kan het zure maagsap vanuit je maag in je slokdarm terechtkomen. Dat geeft een vervelend, branderig gevoel.

Om brandend maagzuur te voorkomen, kun je beter geen grote en vette maaltijden eten. Koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap kun je ook beter laten staan.

Weetje

Tijdens de zwangerschap krijg je er nieuwe hersenverbindingen bij. Die helpen je om te focussen op de baby. Soms voel je je daardoor een beetje verward, maar uiteindelijk worden je hersenen er sterker en beter van.

tip
Video: Wat kan je ongeboren baby precies zien?

Babykleertjes

Misschien heb je al meteen een eerste rompertje gekocht, zodra je wist dat je zwanger was. Hou bij de aankoop van kleertjes rekening met het seizoen waarin je baby geboren wordt. Heb je een winterkind dan zijn rompertjes met lange mouwen bijvoorbeeld handig.

De meeste winkels verkopen babykleding vanaf maat 50. Er zijn ook kleinere maten, maar ga er maar van uit dat je baby zo’n 50 centimeter is bij de geboorte. Koop niet alles in de kleinste maat, want een baby groeit als kool, en bovendien krijg je vaak ook een hoop kleertjes in de kleinste maat. Gebruik een checklist om er zeker van te zijn dat je al wat spullen in huis hebt voor de eerste dagen met je baby.

Borstvoeding geven als je werkt

Wil je borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat? Bespreek dat dan op tijd met je werkgever. Je mag de eerste negen levensmaanden van je baby kolven en/of voeden ‘in de baas zijn tijd’. In totaal mag je hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Als je niet zo ver van je baby vandaan werkt, kun je je baby dus ook gewoon zelf voeden.

Ga je kolven? Vraag of er een geschikte ruimte is om te kolven. Je werkgever is namelijk verplicht een geschikte ruimte voor je te zoeken.