Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby animatie in buik met 23 weken zwanger

23 weken zwanger

Je bent nu tussen de 23 weken zwanger en 24 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168. Het is je 24ste zwangerschapsweek.

23 weken zwanger: je baby

De oren van je baby beginnen steeds meer een duidelijke vorm te krijgen. Hij gaat ook steeds meer horen. Natuurlijk is dat vooral het gerommel van je darmen en het kloppen van je hart, maar ook je stem en geluiden van buitenaf dringen steeds meer door.

23 weken zwanger

Zing je steeds een bepaald liedje, dan kan je baby dat na de geboorte herkennen. Misschien wordt hij daar dan rustig van, dus het is het proberen waard. Je baby kan onrustig worden van een deur die hard wordt dichtgeslagen, een knal of harde muziek. Waarschijnlijk schrikt hij dan niet van het harde geluid zelf, maar reageert hij vooral op jouw schrikreactie.

Advertentie

Hier meer over het gehoor van je baby.

Je kunt nu al echt contact maken met je baby. Als je klopjes op je buik geeft of je hand heel licht op je buik legt, kan je baby daarop reageren. Zo creëer je voor de geboorte als een band met je kind. Door de aanrakingen kunnen jij en je partner jullie kind nu al laten weten dat hij welkom is, zodat de hechting nu al begint.

Lees ook: Betere band met je baby? Aai je buik.

Verder groeit je kind in gestaag tempo door. Het laagje babyvet dat hij ontwikkelt, is nodig omdat hij zich zo zelf op temperatuur kan houden. Ook maakt hij proteïne keratine aan waardoor de huid dikker wordt. Met 23 weken zwanger is het gewicht van je baby al 500 gram.

Animatie 23 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

23 weken zwanger: jij

Met 23 weken zwanger groeit je buik flink door. Als je een drukkende pijn boven je maag voelt, heb je waarschijnlijk last van brandend maagzuur. Doordat je buik groter wordt, neemt de druk op je maag steeds meer toe. Daardoor sluit het sluitspiertje van je slokdarm naar je maag niet meer goed. Zo kan het zure maagsap vanuit je maag in je slokdarm terechtkomen. Dat geeft een vervelend, branderig gevoel.

Om brandend maagzuur te voorkomen, kun je beter geen grote en vette maaltijden eten. Koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap kun je ook beter laten staan.

Vergeetachtigheid en slapeloosheid bij 23 weken zwanger

Onderzoek wijst uit: zwangerschapsdementie bestaat en wordt ook wel zwangerschapsalzheimer genoemd, en in het Engels ‘baby brains’. Tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling, ervaren vrouwen een soort wazig hoofd. Alsof je een griepje onder de leden hebt of een avond flink hebt doorgehaald.

Lees ook: 5 oorzaken van zwangerschapsdementie 

Uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Alabama blijkt dat slaaptekort een van de grootste oorzaken van zwangerschapsdementie is. Heb je last van slapeloosheid? Deze drie simpele tips kunnen helpen.

Overigens zijn niet alle zwangerschapsverschijnselen vervelend. In het tweede trimester krijg je ook vaak mooier haar en sterkere nagels cadeau.

Het is heel normaal bij deze termijn dat je de bewegingen van de baby de ene dag wel en de andere dag niet voelt. Het kan dus zijn dat je met 23 weken zwanger je baby niet dagelijks voelt. Het blijft echter per persoon erg verschillend. Maak je je zorgen? Bespreek dat dan met je verloskundige.

Goed voor jou én de baby

Arganolie is goed voor je haar én je huid door de antioxidanten en vitamine E. De eetbare variant is heel gezond, die zit boordevol omega 3-vetzuren. Net als in walnoten trouwens, lekker als 4 uur-snack of over je salade. Omega 3-vetzuren zijn ook goed voor de hersenen van je baby.

tip

Donkere tepels bij 23 weken zwanger

Is het je opgevallen dat je tepels een stuk donkerder zijn? Je schaamlippen paarsig? En loopt er een donkere streep (zwangerschapsstreep) van je schaamstreek naar je navel? Dat komt door extra pigmentatie.

Als je met 23 weken zwanger pijn in je onderbuik hebt, veel moet plassen en dat pijn doet, kun je een blaasontsteking hebben: een infectie van de blaas en urinebuis. Je urine is dan ook troebel. Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor infecties. Bespreek het met je verloskundige of arts.

Lees ook: Deze kinderziektes zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap

Babykleertjes

Misschien heb je al meteen een eerste rompertje gekocht, zodra je wist dat je zwanger was. Hou bij de aankoop van kleertjes rekening met het seizoen waarin je baby geboren wordt. Heb je een winterkind dan zijn rompertjes met lange mouwen bijvoorbeeld handig.

Tip: Hier vind je een groot assortiment aan rompertjes

De meeste winkels verkopen babykleding vanaf maat 50. Er zijn ook kleinere maten, maar de meeste baby’s zijn zo’n 50 centimeter bij de geboorte. Koop niet alles in de kleinste maat, want een baby groeit als kool, en bovendien krijg je vaak ook een hoop kleertjes cadeau in de kleinste maat. Gebruik een checklist om er zeker van te zijn dat je al wat spullen in huis hebt voor de eerste dagen met je baby.

Handig! Babyuitzetlijst: de complete checklist

Kleertjes wassen voordat de baby komt

Borstvoeding geven als je werkt

Wil je borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat? Bespreek dat dan op tijd met je werkgever. Je mag de eerste negen levensmaanden van je baby kolven en/of voeden ‘in de baas zijn tijd’. In totaal mag je hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Als je niet zo ver van je baby vandaan werkt, kun je je baby dus ook gewoon zelf voeden.

Ga je kolven? Vraag of er een geschikte ruimte is om te kolven. Je werkgever is namelijk verplicht een geschikte ruimte voor je te zoeken.

Ook interessant in week 23:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu