Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vaginale-afscheiding

Vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger, dan heb je meer vaginale afscheiding dan normaal. Deze afscheiding hoort vloeibaar, doorzichtig wit en geurloos te zijn. Heeft je afscheiding een andere kleur of substantie, dan kan het zijn dat er iets aan de hand is. 

Advertentie

Afscheiding voor de zwangerschap

De baarmoederhals en wand van de vagina maken vocht en slijm aan dat door de vagina naar buiten komt. Afhankelijk van waar je in je menstruatiecyclus zit, kan je veel of nauwelijks afscheiding hebben. Ook verschilt de hoeveelheid per vrouw. Deze afscheiding heeft een belangrijk functie; het beschermt je vagina en baarmoeder tegen ziektekiemen en heeft een reinigende werking. Normale afscheiding is doorzichtig, slijmerig, vochtig en geurloos. Het wordt ook wel ‘witte vloed’ genoemd.

Tip! Bezig met de babykamer? De leukste kinderkamerdecoratie shop je direct via deze link.

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger, dan heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je hebt. De vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap is bovendien dunner en wateriger dan je gewend bent. Net als voor je zwangerschap maakt je lichaam deze afscheiding aan om je vagina en baarmoeder te beschermen. Het kan dus absoluut geen kwaad. Dat het meer is dan voor je zwangerschap komt door de verhoogde oestrogeenproductie. Hierdoor stroomt er meer bloed door je bekkengebied en worden de slijmvliezen extra gestimuleerd.

Advertentie

Vaginale afscheiding: waarom en hoe je lichaam het aanmaakt.

Wat doe je er tegen?

Het antwoord is simpel: er is niets aan te doen, hoe vervelend het ook is. Gebruik in elk geval geen tampons en liever ook geen maandverband of inlegkruisjes. Hierdoor wordt het broeierig in de vaginastreek en zo vergroot je de kans op een vaginale infectie. Het dragen van synthetisch ondergoed is om dezelfde reden ook geen goed idee. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en trek wat vaker een schone onderbroek aan. Wassen van je vagina doe je alleen met water. Zeep (ook vaginale zeep) kan de zuurbalans van je vagina verstoren en bijdragen aan het krijgen van een vaginale infectie.

Innestelingsbloeding

Ben je zwanger, dan neemt de hoeveelheid vaginale afscheiding zoals gezegd toe. Tijdens de innesteling kan er wat bloed bijzitten waardoor de afscheiding roze of bruin. Hierdoor kan je denken dat je ongesteld bent of een doorbraakbloeding hebt, terwijl het juist wijst op een zwangerschap. Een innestelingsbloeding komt bij ongeveer twintig procent van de zwangerschappen voor. Weet je wanneer je vruchtbare dagen zijn (bijvoorbeeld door het gebruik van een ovulatietest) en wanneer je seks hebt gehad, en heb je binnen zeven dagen hierna een klein beetje roze of bruine afscheiding, dan is de kans groot dat het om een innestelingsbloeding gaat.

2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Advertentie

Afwijkende vaginale afscheiding

Ook als je vaginale afscheiding hebt die er niet uitziet als waterige ‘witte vloed’ maar een andere structuur of kleur heeft of heel sterk ruikt, is het aan te raden naar de huisarts te gaan. 

 • Witte, korrelige afscheiding
  Deze structuur van je afscheiding kan erop wijzen dan je een vaginale schimmelinfectie hebt. Vaak heb je dan ook last van jeuk en een brandende pijn rond je vagina. Ook tijdens de seks en het plassen kan het pijnlijk zijn. Daarnaast ziet de huid van je vagina er vaak rood en opgezwollen uit. 
 • Gele afscheiding
  Normale afscheiding kan opgedroogd wat gelig worden en een beetje zuur ruiken. Tijdens de zwangerschap kan je afscheiding ook wat gelig zijn. Als het verder niet stinkt en je verder geen klachten hebt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Als je afscheiding wel echt geel is, dan kan dit wijzen op een ontsteking of soa. Neem dan contact op met je huisarts.
 • Groene afscheiding
  Ook groene afscheiding kan wijzen op een ontsteking of soa. Bespreek dit met je huisarts.
 • Roze afscheiding
  Normaal gesproken is er bij roze afscheiding niets aan de hand. De lichtroze kleur komt vaak doordat er een beetje bloed bij de afscheiding zit. Als je niet zwanger bent, kan dit rondom je menstruatie gebeuren. Tijdens het begin van de zwangerschap, kan roze afscheiding op een innestelingsbloeding wijzen. Ook kan het duiden op een bloedvaatje in je vagina dat is gesprongen. Als je afscheiding langere tijd roze is of samengaat met klachten, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of met je verloskundige als je zwanger bent. Lees hier: hoe herken je een innestelingsbloeding?
 • Bruine afscheiding
  Licht- of donkerbruine afscheiding kan komen door wat bloed in je afscheiding. Net zoals roze afscheiding kan dit een innestelingsbloeding zijn of een bloedvaatje dat is gesprongen. Terwijl lichtbruine afscheiding meestal na een paar dagen verdwijnt, kan donkerbruine afscheiding vervelender zijn. Mocht dit aanhouden en je ook klachten hebben, neem dan contact op met je huisarts of met je verloskundige als je zwanger bent.
 • Bloed bij afscheiding
  Veel vrouwen verliezen tijdens hun zwangerschap een kleine hoeveelheid bloed. Gelukkig is dit meestal onschuldig. Toch kan het een symptoom zijn van iets wat niet goed gaat of zit. Neem daarom bij bloedverlies voor de zekerheid altijd even contact op met je huisarts of met de verloskundige als je zwanger bent. Lees hier 4 onschuldige oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap. 
 • Dikke afscheiding
  Het kan ook dat je afscheiding dikker wordt tijdens de zwangerschap, dat hoort niet. Het is normaliter vloeibaar en tijdens de zwangerschap eerder waterig en dun. Als dit niet het geval is, is het goed om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.
 • Stinkende afscheiding
  Je afscheiding kan bij opdrogen wat zuur ruiken, dit is normaal. Als de afscheiding echt stinkt, kan dit wijzen op een schimmelinfectie of soa. In dat geval kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Afscheiding of vruchtwater?

De laatste weken van je zwangerschap heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan ooit. Aangezien deze afscheiding behoorlijk waterig is, wordt deze afscheiding door veel zwangere vrouwen nogal eens verward met het verliezen van vruchtwater. Het zou aan het eind van je zwangerschap tenslotte kunnen dat je vliezen zijn gebroken, zonder dat je dit hebt gemerkt. Maar hoe weet je nou of je al vruchtwater verliest of dat om ‘gewone’ afscheiding gaat?

De belangrijkste verschillen op een rijtje:

 • Vruchtwater is echt kleurloos, zoals water. Afscheiding is vaak waterig, maar altijd een beetje wit van kleur.
 • Vruchtwater ruikt zoetig, terwijl afscheiding zo goed als geurloos is.
 • Afscheiding is iets wat plakkerig en vruchtwater niet.

Twijfel je? Ga dan op korte termijn naar de verloskundige of gynaecoloog. Want mocht het toch vruchtwater zijn, dan laat je baby niet lang meer op zich wachten.

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu