Zwangerschapsacne, wat kun je er aan doen?

Zwanger zijn doet niet alleen veel met je lijf, maar ook met je huid. Dat komt door de veranderende hormonen. De ene vrouw straalt, de andere heeft last van een onrustige huid. Dat wordt ook wel zwangerschapsacne genoemd. Is het te voorkomen? En wat kun je ertegen doen als je er last van hebt?

Wat is zwangerschapsacne?

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van puistjes op je gezicht, decolleté, armen, benen en rug. Ook als je tijdens je puberteit nooit puistjes hebt gehad, kun je zwangerschapsacne krijgen. Sterker nog, bijna de helft van alle zwangere vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van. De officiële medische term is acne vulgaris, ofwel puistjes. Dat zijn in feite kleine ontstekingen van de huid rondom de talgklieren. Sommige vrouwen hebben alleen in het eerste trimester van hun zwangerschap een onrustige huid. Anderen hebben wat meer pech en lopen negen maanden lang met zwangerschapsacne rond. Het is niets om je voor te schamen, maar je kunt er onzeker van worden.

Hoe ontstaat zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen, en dan vooral door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de talgklieren in de huid meer talg produceren. Talg is een nuttige stof voor de huid, omdat die zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest en beschermt de huid tegen schimmels en bacteriën. Als je last hebt van acne, mengt de talg zich met dode huidcellen en raken poriën sneller verstopt. De bacteriën die erin ophopen zorgen ervoor dat je huid ontstoken raakt en dat er een puistje verschijnt.

Wat kun je doen tegen zwangerschapsacne?

Puistjes uitknijpen kan soms erg verleidelijk zijn, maar is nooit een goed idee. De ontsteking die er al zit, maak je op deze manier alleen maar erger. En je beschadigt met je nagels ook nog eens je huid. Als je te hard knijpt, kan er zelfs een litteken achterblijven op de plek waar eerst het pukkeltje zat. In feite druk je een klein wondje open tot een grotere wond. En als de bacteriën – die onder jouw nagels zitten – in deze beschadigde huid trekken, ben je nog verder van huis. Er is zelfs een kans dat dit alleen nog maar voor meer nieuwe ontstekingen zorgt.

Ook is het beter om de puistjes niet te camoufleren met een laag make-up. Daarmee verstop je poriën waardoor de pukkeltjes kunnen verergeren. Laat je huid liever vrij om te ademen. Scrubben is ook geen goed idee, omdat je huid hier tijdens de zwangerschap gevoeliger voor is. Door te scrubben verwijder je de dode huidcellen, maar je krijgt ook nieuwe tere huidcellen die beschadigen door het scrubben. Als je toch iets tegen de puistjes wilt doen, kun je het beste langs een schoonheidsspecialist voor advies of een speciale acnebehandeling.

Bestaat er medicatie tegen acne?

Bij een heftige uitbraak kun je contact opnemen met je huisarts of een dermatoloog. Deze kunnen in de regel alleen niet veel doen, omdat de meeste medicatie tegen acne in verband worden gebracht met een verhoogde kans op geboorteafwijkingen. Met name het middel Isotretinoïne. In sommige gevallen wordt er een speciale crème voorgeschreven. Dat is meestal antibiotica in een vloeibare vorm die je op je huid kunt deppen en die veilig is te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Goede hygiëne

Wat kun je zelf doen? Een goede hygiëne is belangrijk om de pukkels tegen te gaan en verdere besmetting te voorkomen. Het is belangrijk om je huid ’s ochtends en ’s avonds goed te reinigen met milde producten. Gebruik liever geen reinigingsproducten met alcohol erin. De alcohol droogt je huid uit waardoor die nog meer talg gaat produceren en er juist meer pukkeltjes door ontstaan.

Voeding en zwangerschapsacne

Omdat vrouwen met acne vaak een vette huid hebben, denken sommige mensen dat vet eten de oorzaak is. Vooral varkensvlees, chocolade en patat zouden puistjes veroorzaken. Daar is geen hard bewijs voor. Sommige vrouwen zien dat de acne verergerd nadat ze bijvoorbeeld een stuk chocolade hebben gegeten. Het is alleen niet zo dat wanneer deze vrouwen het níet eten, er ook helemaal geen puistjes meer ontstaan. En dan zijn er ook altijd vrouwen die alles kunnen eten zonder last te krijgen van acne.

Het beste advies: eet zo gezond mogelijk. Dat is soms best een uitdaging omdat je zwangere lijf cravings heeft naar (meestal) minder gezonde dingen als ijs, koek, patat of liters sinas. Af en toe zondigen is helemaal niet erg, maar als je je te vaak laat gaan, is de kans op zwangerschapsacne helaas groter. Eet dus veel verse groente en fruit. Drink voldoende water. En laat bij voorkeur geraffineerde suiker staan. Suiker heeft namelijk effect op veel huidaandoeningen, waaronder acne. Steeds meer onderzoek toont aan dat er ook een verband is tussen zuivelproducten en acne. Als je er veel last van hebt, kun je die producten misschien (tijdelijk) laten staan om te kijken of dat een positief effect heeft op jouw huid.

Wanneer verdwijnt zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne verschijnt meestal in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Mocht je in die maanden acne krijgen, dan kan het zijn dat je huid weer wat rustiger wordt als je in het tweede trimester bent beland. Als dat niet zo is, hoef je je geen zorgen te maken. Onthoud: het is een fase. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsacne weer.

Geslacht van de baby en zwangerschapsacne

Ten slotte nog een bakerpraatje. Sommige mensen beweren dat zwangerschapsacne het geslacht van je baby kan voorspellen. Heb je acne op je gezicht of pukkeltjes op je bovenlichaam? Dan krijg je een meisje. Als je een gave huid hebt tijdens de zwangerschap, krijg je een jongen.