Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw in badkamer verzorgt gezicht tegen zwangerschapsacne

Zwangerschapsacne: oorzaak en wat kun je doen?

Zwanger zijn doet niet alleen veel met je lijf, maar ook met je huid. Dat komt onder andere door de veranderende hormonen en een veranderd afweersysteem tijdens de zwangerschap. De ene vrouw straalt, de andere heeft last van een onrustige huid. Een veel voorkomende huidaandoening tijdens de zwangerschap is zwangerschapsacne. Is zwangerschapsacne te voorkomen en wat kun je ertegen doen als je er last van hebt?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Wat is zwangerschapsacne?

Tijdens je zwangerschap kun je ineens last krijgen van puistjes en mee-eters op je gezicht, decolleté, armen, benen en rug. Ook als je tijdens je puberteit nooit puistjes hebt gehad, kun je zwangerschapsacne krijgen. Sterker nog, bijna de helft van alle zwangere vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van. De officiële medische term is acne vulgaris, ofwel puistjes. Dat zijn in feite kleine ontstekingen van de huid rondom de talgklieren. 

Advertentie

Sommige vrouwen hebben alleen in het eerste trimester van hun zwangerschap een onrustige huid. Anderen hebben wat meer pech en lopen negen maanden lang met zwangerschapsacne rond. Het is niets om je voor te schamen, maar je kunt er onzeker van worden.

Hoe ontstaat zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne wordt onder andere veroorzaakt door zwangerschapshormonen en dan vooral door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de talgklieren in de huid meer talg produceren. Talg is een nuttige stof voor de huid, omdat die zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest en het beschermt de huid tegen schimmels en bacteriën. Als je last hebt van acne, mengt de talg zich met dode huidcellen en raken poriën sneller verstopt. De bacteriën die erin ophopen zorgen ervoor dat je huid ontstoken raakt en dat er een puistje verschijnt.

Ook je haren en nagels veranderen als je zwanger bent, lees hier wat je kunt verwachten. 

Wat kun je doen tegen zwangerschapsacne?

Puistjes uitknijpen kan erg verleidelijk zijn, maar het is geen goed idee. De ontsteking die er al zit, maak je op deze manier alleen maar erger. En je beschadigt met je nagels ook nog eens je huid. Als je te hard knijpt, kan er zelfs een litteken achterblijven op de plek waar eerst het pukkeltje zat. In feite druk je een klein wondje open tot een grotere wond. En als de bacteriën – die onder jouw nagels zitten – in deze beschadigde huid trekken, ben je nog verder van huis. Er is zelfs een kans dat dit alleen nog maar voor meer nieuwe ontstekingen zorgt.

Advertentie

Ook is het beter om de puistjes niet te camoufleren met een laag make-up. Daarmee verstop je poriën waardoor de pukkeltjes kunnen verergeren. Laat je huid liever vrij om te ademen. Scrubben is ook geen oplossing, omdat je huid hier tijdens de zwangerschap gevoeliger voor is. Door te scrubben verwijder je de dode huidcellen, maar je krijgt ook nieuwe tere huidcellen die beschadigen door het scrubben. Als je toch iets tegen de puistjes wilt doen, kun je het beste langs een schoonheidsspecialist voor advies of een speciale acnebehandeling.

Bestaat er medicatie?

Bij een heftige uitbraak kun je contact opnemen met je huisarts of een dermatoloog. Deze kunnen in de regel alleen niet veel doen, omdat de meeste medicatie tegen acne in verband worden gebracht met een verhoogde kans op geboorteafwijkingen. Met name het middel isotretinoïne. In sommige gevallen wordt er een speciale crème voorgeschreven. Dat is meestal een antibioticum in een vloeibare vorm die je op je huid kunt deppen en die veilig te gebruiken is tijdens de zwangerschap.

Antibiotica tijdens je zwangerschap: hoe gevaarlijk is dat?

Zwangerschapsacne en gezicht: goede hygiëne

Wat kun je zelf doen? Een goede hygiëne is voor elke huid belangrijk. Eénmaal per dag met water het gezicht reinigen is echter meer dan genoeg. Als je reinigingsproducten wilt gebruiken, gebruik dan een milde variant. Gebruik liever geen reinigingsproducten met alcohol erin. De alcohol droogt je huid teveel uit. 

Advertentie

Voeding

Omdat vrouwen met acne vaak een vette huid hebben, denken sommige mensen dat vet eten de oorzaak is. Vooral varkensvlees, chocolade en patat zouden puistjes veroorzaken. Daar is geen hard bewijs voor. Sommige vrouwen zien dat de zwangerschapsacne verergerd nadat ze bijvoorbeeld een stuk chocolade hebben gegeten. Het is alleen niet zo dat wanneer deze vrouwen het níet eten, er ook helemaal geen puistjes meer ontstaan. En dan zijn er ook altijd vrouwen die alles kunnen eten zonder last te krijgen van acne.

Uit onderzoek is gebleken dat chocolade eten goed is als je zwanger bent. Lees hier hoe dat precies zit. 

Het beste advies: eet zo gezond mogelijk. Dat is soms best een uitdaging omdat je zwangere lijf cravings heeft naar (meestal) minder gezonde dingen als ijs, koek, patat of liters sinas. Af en toe zondigen is helemaal niet erg, maar als je je te vaak laat gaan, is de kans op zwangerschapsacne helaas groter. We weten namelijk dat mensen met een hoge glycemische index meer kans hebben op acne vulgaris dan mensen met een normale glycemische index (GI). De GI is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteed en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een lage GI zijn over het algemeen gezonder. Eet dus gevarieerd en veel verse groente en fruit. Drink voldoende water. 

Tip:  9 superfoods voor tijdens de zwangerschap: ze helpen jou en je baby gezond te blijven.

Wanneer verdwijnt zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne verschijnt meestal in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Mocht je in die maanden acne krijgen, dan kan het zijn dat je huid weer wat rustiger wordt als je in het tweede trimester bent beland. Als dat niet zo is, hoef je je geen zorgen te maken. Onthoud: het is een fase. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsacne weer.

Geslacht van de baby

Ten slotte nog een bakerpraatje. Sommige mensen beweren dat zwangerschapsacne het geslacht van je baby kan voorspellen. Heb je acne op je gezicht of pukkeltjes op je bovenlichaam? Dan krijg je een meisje. Als je een gave huid hebt tijdens de zwangerschap, krijg je een jongen.

Niet wetenschappelijk bewezen, maar wel vermakelijk. Check hier alle bakerpraatjes over het geslacht van jouw baby.

Video: Waarom je een puist moet uitknijpen?

Bronnen: Elodie Mendels – Erasmus MC, Huidfonds

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier