Baby 13 maanden oud

Baby 13 maanden oud

Op deze leeftijd is je dreumes heel nieuwsgierig. Hij begint zijn stemgeluid te ontdekken – sta niet verbaasd als je kind je trakteert op schreeuwconcerten (het is een fase!). Gedag zwaaien is ook leuk, maar bij vreemden kan hij nog verlegen zijn. Je kind wordt sowieso kieskeuriger, ook met eten.

Jouw baby 13 maanden: ontwikkeling

Je kind reageert inmiddels op zijn naam en begint namen van voorwerpen, dieren, eten en mensen te begrijpen. Als je hem vraagt waar iets is (‘Waar is de tafel?’), zal hij in de juiste richting kijken en het misschien wel aanwijzen of ernaartoe stappen. Je dreumes ontdekt dat hij een bal ergens naartoe kan rollen en er achteraan kan kruipen om hem weer te pakken. Stoeien vindt hij leuk, maar ook kijkspelletjes.

Advertentie

Veel kinderen zeggen tegen deze tijd al een paar woorden, waaronder ‘papa’ en ‘mama’. Door hem voor te lezen – heeft jouw kind ook een favoriet boekje waaruit je hem steeds weer moet voorlezen? – en veel met hem te praten, ontwikkelt je kind zijn taalvaardigheden. Behalve wat nieuwe woorden merk je daar de komende maanden misschien niet direct heel veel van. Meer over de taalontwikkeling op deze leeftijd.

Ontdekking van de stem

Als je kind je iets probeert duidelijk te maken en het lukt niet, omdat hij de woorden nog niet kent, kan hij daar erg gefrustreerd van raken. En dat kan pijn aan je oren doen. Sommige kinderen ontdekken tijdens de 13 maanden sprong dat ze hun stem op verschillende manieren kunnen gebruiken en dat ze dus ook kunnen schreeuwen.

Tip: naast oordoppen indoen kun je ook beginnen met zachtjes te zingen en ga steeds harder totdat je luid genoeg zingt zodat hij het net kan horen. Grote kans dat je kind spontaan stopt met schreeuwen.

Een kieskeurige eter

Je kind wordt kieskeurig en kan ineens moeilijk gaan doen over eten. Maak je daar geen zorgen over: hij groeit nu wat langzamer dan het eerste jaar en heeft daarom ook minder eten nodig. Een kind te veel pushen om toch te eten is niet verstandig: als hij honger heeft eet hij echt wel. Hoewel een kind niet bepaalt wát hij eet, dat doe jij, kan hij heel goed zelf bepalen hoeveel hij eet. Als blijkt dat jouw kind naar jouw zin en zorgen te weinig eet tijdens de grote maaltijden, laat dan de tussendoortjes in de kast liggen.

Tip: blijf je kind aanmoedigen om een hapje eten te proberen – zonder hem te dwingen álles op te eten. Geef niet te snel op. De smaakontwikkeling van een kind gaat niet snel. Soms moet hij wel vijftien keer iets proeven voor ‘ie het lekker vindt. Meer over de smaakontwikkeling van je kind. 

Eten als beloning

Het Voedingscentrum adviseert eten niet als troost, beloning of straf te gebruiken. Met de belofte van een toetje bijvoorbeeld (‘Als je tien boontjes eet, krijg je vla) leer je dat groente eten beloond moet worden in plaats van dat het ook lekker kan zijn. En als kinderen zichzelf later ook gaan troosten met eten, kan dat leiden tot overgewicht.

Lekker handig

Je kind wordt motorisch steeds handiger. Hij kan nu in elke hand een blokje vasthouden en ze op elkaar zetten. Of zelf uit een open beker of zelfs al uit een rietje drinken. Sommige kinderen zetten op deze leeftijd hun eerste stapjes. Het lopen lijkt in het begin een beetje op dat van een pinguïn. Je dreumes beweegt zijn armen iets afstaand van zijn lichaam in het ritme van de pasjes die hij maakt. Daarbij schommelt hij een beetje. Loopt jouw kind nog niet? Maak je geen zorgen. De een loopt al met zeven maanden, de ander pas met zeventien. Dat is allemaal prima.

Tip: een kind van deze leeftijd is niet alleen mobiel maar ook nieuwsgierig. Maak daarom je huis extra kindvriendelijk. Hou scharen, messen en andere scherpe voorwerpen buiten handbereik. Let ook op rondslingerende giftige stoffen of planten, want daar zijn kinderen veel gevoeliger voor dan volwassenen. Bekijk tips hoe je moet handelen als je kind in aanraking is gekomen met gif.

Vaker ’s nachts wakker

Op deze leeftijd worden kinderen vaak ’s nachts wakker. Zelfs baby’s die eerst altijd zonder moeite doorsliepen. Het is vrij makkelijk te verklaren, want in deze fase van zijn leven, tussen de twaalf en veertien maanden, begint je kind namelijk actief te dromen – en hij zal niet de eerste zijn die daarvan wakker schrikt. Lees wanneer en hoe vaak je baby droomt.

Verlatingsangst

Veel kinderen hebben nu last van verlatingsangst. Ze kunnen al in paniek raken als je even de kamer uitloopt. Op zich heel lief dat ze zo aan je hangen, maar het kan ook benauwend zijn. Weet dat deze fase overgaat, meestal rond 18 maanden. Tot die tijd kun je je kind ook stimuleren om zichzelf te vermaken. Hij leert zo zelfstandig worden en dat helpt weer bij de verlatingsangst. Meer tips tegen verlatingsangst bij kinderen.

Druktemaker

Van pakken, gooien, duwen en omschoppen wordt je dreumes blij. Hij zal alles leeggooien wat hij kan en wat je hem toelaat. Sokken uit lades, potten uit kastjes, pennen uit bakjes, boeken van planken, noem maar op. Niet om stout te doen, maar hij vraagt zich af wat de gevolgen van zijn acties zijn. Spelletjes waarbij hij voorwerpen in vormpjes moet doen of dingen kan stapelen, vindt hij daardoor nu heel leuk.

Samen spelen

Samen spelen met jou is favoriet en dan vooral verstoppertje; hij ‘verstopt’ zich en jij ‘zoekt’. Samen torens bouwen of imitatiespelletjes doen kan heel goed vanaf nu. Verder zijn trek- en duwspeelgoed, eenvoudig speelgoed waar je op kunt rijden, krijtjes en papier, ballen, blokken geschikt speelgoed.

Aandacht en complimenten

Je kind van 13 maanden vindt het fijn als er mensen, en dan vooral kinderen, in de buurt zijn. Aandacht van zijn vader of moeder, daar doet hij nu speciaal dingen voor. Het hoogtepunt voor hem is als je laat zien en merken dat je hem schattig vindt. Aandacht en complimentjes, daar groeit hij (bijna letterlijk) van.