Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 13 maanden oud

Je dreumes is nu 13 maanden oud en heel nieuwsgierig én luidruchtig. Hij begint zijn stemgeluid te ontdekken en krijgt steeds meer een eigen wil. Ook kun je nu zien wat de definitieve oogkleur van je kind is en krijgt hij steeds meer haar.

Advertentie

TIP! Hier vind je het leukste speelgoed voor jouw baby van 13 maanden

Ontwikkeling baby 13 maanden 

Scrollend door alle babyfoto’s van het eerste jaar, zie je hoeveel het uiterlijk van je kind in één jaar tijd is veranderd. Je baby van 13 maanden heeft meer haar en de kleur van zijn ogen is waarschijnlijk veranderd in zijn definitieve oogkleur.

En dat is niet de enige verandering: je baby van 13 maanden begrijpt ook steeds meer. Hij reageert inmiddels op zijn naam en kent de woorden voor bepaalde voorwerpen, dieren, mensen en etenswaren. Als je hem vraagt waar iets is (‘Waar is de tafel?’), kijkt hij in de juiste richting en wijst het misschien wel aan of stapt ernaartoe. Misschien heeft je baby van 13 maanden zelfs al de eerste woordjes gezegd. Heb je al een eerste ‘papa’ of ‘mama’ gehoord? Zo niet, dan duurt dit vast niet lang meer. Door hem voor te lezen en veel met hem te praten, ontwikkelt je kind zijn taalvaardigheden. Doen dus.

13 maanden sprong

Als je kind je iets probeert duidelijk te maken en het lukt niet, omdat hij de woorden nog niet kent, kan hij daar erg gefrustreerd van raken. En dat kan pijn aan je oren doen. Sommige kinderen ontdekken tijdens de 13 maanden sprong dat ze hun stem op verschillende manieren kunnen gebruiken en dat ze dus ook kunnen schreeuwen.

Advertentie

Tip: naast oordoppen indoen kun je ook beginnen met zachtjes te zingen en ga steeds harder totdat je luid genoeg zingt zodat hij het net kan horen. Grote kans dat je kind spontaan stopt met schreeuwen.

Lees ook: Zo verloopt de ontwikkeling van de woordenschat van je kind

Baby 13 maanden: fijne motoriek

Ook de fijne motoriek van je kind heeft zich enorm ontwikkeld het eerste jaar en hij wordt elke dag handiger. Een baby van 13 maanden kan in elke hand een blokje vasthouden en ze op elkaar zetten. En zelf uit een open beker of zelfs al uit een rietje drinken. Heeft je kind zijn eerste stapjes nog niet gezet, dan gaat dit waarschijnlijk niet lang meer duren.

Lees ook: Zo leer je je kind drinken uit een (tuit)beker

Baby 13 maanden: jouw leven

Baby 13 maanden: voorkeur voor één ouder

Wil je kind opeens alleen nog maar door mama getroost worden? Of mag alleen papa hem in bed stoppen? Het is heel normaal dat een kind op deze leeftijd een voorkeur heeft voor één van zijn ouders, ook al is dat niet altijd leuk of praktisch. Baby’s en peuters laten zich vaak het liefst troosten door de ouder die het meest voor hen zorgt. Daarnaast zoeken kinderen onbewust degene op die hun in een bepaalde situatie het meest van pas komt. Misschien reageer jij paniekerig als hij is gevallen en vindt hij op zo’n moment troost in de geruststellende stem van je partner.

Je baby van 13 maanden verwennen om hem voor je te winnen is geen goed idee. Hij weet dat hij regels nodig heeft en trekt daarom niet automatisch naar de ouder die alles goed vindt. Hij wil weten waar zijn grenzen liggen en wie die stelt. Probeer je er niet te veel van aan te trekken. Met forceren en laten merken dat je beledigd bent, maak je het erger. Echt afwijzen doet een kind nooit, kinderen zijn ongelooflijk loyaal naar hun ouders.

Advertentie

Lees ook: Zo ga je om met eenkennigheid bij je baby

Baby 13 maanden: zijn eigen willetje

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer zijn eigen wil om de hoek komt kijken. Je kind wil graag zelfstandig worden en wil daarom steeds meer zelf proberen te doen. Natuurlijk lukt dat vaak nog niet en dat vindt hij frustrerend. Hallo driftbui! Als je kind je iets probeert duidelijk te maken en het lukt niet omdat hij de woorden nog niet kent, kan hij daar ook erg gefrustreerd van raken. En dat kan flink pijn aan je oren doen. Sommige kinderen ontdekken tijdens de sprong met dertien maanden namelijk dat ze hun stem op verschillende manieren kunnen gebruiken en dat ze dus ook kunnen schreeuwen.

Lees ook: Waarom driftbuien goed zijn voor je kind

Baby 13 maanden: vaker ’s nachts wakker

Als je baby 13 maanden is, wordt hij vaak ’s nachts wakker. Zelfs baby’s die eerst altijd zonder moeite doorsliepen. Het is vrij makkelijk te verklaren, want in deze fase van zijn leven, tussen de twaalf en veertien maanden, begint je kind namelijk actief te dromen – en hij zal niet de eerste zijn die daarvan wakker schrikt. Lees wanneer en hoe vaak je baby droomt.

Baby 13 maanden: kieskeurige eter

Gingen alle groentehapjes er het eerste jaar als zoete koek in, op deze leeftijd wordt je kind kieskeurig en kan hij ineens een moeilijke eter worden. Maak je daar geen zorgen over: hij groeit nu wat langzamer dan het eerste jaar en heeft daarom ook minder eten nodig. Je kind dwingen om toch te eten is niet verstandig: als hij honger heeft, eet hij echt wel. Hoewel een kind niet bepaalt wát hij eet, want dat doe jij, kan hij heel goed zelf bepalen hoeveel hij eet. Kijk hier voor wat voorbeelden van gezonde dagmenu’s voor je dreumes.

Laat je kind consequent de bonen, broccoli, wortels of andere groente op zijn bord links liggen? Je kunt proberen de groente te verstoppen of pureren, maar daar trappen kinderen niet altijd in. Zorg er in elk geval voor dat eten geen strijd wordt. Kijk hier voor wat tips om je kind beter te laten eten.

Het Voedingscentrum adviseert eten niet als troost, beloning of straf te gebruiken. Met de belofte van een toetje bijvoorbeeld (‘Als je tien boontjes eet, krijg je vla) leer je dat groente eten beloond moet worden in plaats van dat het ook lekker kan zijn. En als kinderen zichzelf later ook gaan troosten met eten, kan dat leiden tot overgewicht.

Lees ook: Zo laat je je kind meer groente eten

Baby 13 maanden: drinken

Over hoeveel je dreumes eet, hoef je je dus niet druk te maken. Zolang hij maar voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wel is het belangrijk dat je kind genoeg drinkt per dag. Dat is onder andere goed voor de ontlasting, die door het vocht zacht en soepel blijft. Een kind tussen de één en drie jaar heeft één liter (zes à zeven glazen) drinken per dag nodig. Water is het beste voor je kind en in melk zitten de belangrijkste voedingsstoffen en vitamines die kinderen nodig hebben. Je kunt je kind ook af en toe diksap of appelsap geven, maar hou er wel rekening mee dat daar veel suiker in zit.

Tips: Wat als je kind een lastige drinker is?

Baby 13 maanden: extra tips

Baby 13 maanden: babyschoenen kopen

Weet je al welke schoenmaat je baby van 13 maanden heeft? De voeten van je kind groeien sneller en omdat hij steeds meer staat en stapt, zijn goede schoenen belangrijk. Wanneer je kind zijn eerste stapjes binnenshuis zet, is het niet nodig om hem schoenen te laten dragen. Het lopen op blote voeten helpt de voeten en de spieren om normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Zodra je kind ook buitenshuis stappen zet, heeft hij zijn eerste echte schoenen nodig.

De juiste maat schoenen dragen is bij het leren lopen van groot belang. Neem je kind daarom altijd mee naar de winkel en laat zijn voeten zorgvuldig opmeten. Een goede kinderschoen is gesloten, heeft veters en een flexibele rubberen zool. Dat geeft de meeste stabiliteit en de voeten van je baby moeten zich zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen. Check ook of de zool niet te glad is en meet regelmatig de voeten op. Kinderen kunnen soms snel flink groeien en geven het zelf niet aan als hun schoenen te krap zitten. Simpelweg omdat ze dit zelf niet voelen: de uiteinden van de zenuwen in de voeten zijn nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor komt het regelmatig voor dat kinderen schoenen van één of twee schoenmaten te klein dragen.

Tip! Een handige voetenmeter voor thuis bestel je direct via deze link.

Leesvoer voor als je baby 13 maanden oud is: 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Bronnen: Opvoedinformatie, Voedingscentrum

Meer weten? Alles over de groei van kindervoeten


Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier