Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 6 maanden oud | Groeikalender

Gefeliciteerd, je baby is 6 maanden oud! Wat is er veel gebeurd sinds zijn geboorte. Van een hulpeloos wezentje is hij veranderd in een vrolijke baby van 6 maanden die zelf zijn speeltjes pakt, oorverdovend lawaai kan produceren en hier de grootste lol om heeft. En ook slapen en eten is een heel ander verhaal dan een paar maanden geleden.

Advertentie

Ontwikkeling baby 6 maanden 

Wat is je baby in een 6 maanden tijd tijd enorm groot geworden! Letterlijk. Woog hij bij de geboorte rond de 3500 gram en paste hij net in maatje 50 of 56, nu draagt hij al kleding in maat 68 en weegt hij tussen de zeven en acht kilo. Uiteraard spelen genen en bouw ook een rol, dus het kan zijn dat je baby van 6 maanden afwijkt van het gemiddelde. Veel belangrijker is dat je kind goed groeit. Je komt hierachter door te kijken naar de groeicurve. Deze curve zet de lengte en het gewicht van je baby af tegen zijn leeftijd en laat zien hoe jouw kind groeit ten opzichte van andere kinderen.

Ook leuk: Misschien is het weer tijd om nieuwe rompers te bestellen?

Bij het consultatiebureau wordt je kind de eerste vier jaar bij elke afspraak gemeten en gewogen, om te zien welke groeicurve hij doormaakt. Daalt of stijgt je baby opeens sterk in de curve, dan is het goed om zijn lengte- en gewichtsontwikkeling extra in de gaten te houden. Houdt de afbuiging in de curve (lengte en/of gewicht) aan, probeer dan te achterhalen wat de reden hiervan is. De jeugdarts of de huisarts kan je hierbij helpen.

Lees ook: De groeicurve van baby’s per maand

Baby 6 maanden: de zintuigen van je kind

Van een pasgeboren baby die nauwelijks wat kon zien of doen, is je kind veranderd in een ondernemend mini-mensje. Dit heeft onder andere te maken met de ontwikkeling van zijn zintuigen de afgelopen zes maanden.

Advertentie

ZICHT: als je baby 6 maanden is, kan hij zowel dichtbij als ver weg even goed zien als jij. Ook kan hij verschillende gezichten onderscheiden en herkent hij jou, je partner en oma en opa nu dus echt aan jullie uiterlijk.

HOREN: je baby kon in de buik al horen, maar inmiddels kan hij reageren op wat je zegt. Hij pikt ook de verschillende tonen van je stem op. Hij hoort of je blij, boos of verrast bent. Zelf kan je baby van 6 maanden ook al geluiden in verschillende toonhoogtes en geluidssterkten produceren. Die stemoefeningen zijn soms oorverdovend, maar het dient een goed doel, moet je maar denken. Hij maakt niet alleen lawaai met zijn stem, maar hij vindt het ook te gek om met een rammelaar flink tegen de spijlen van de box te slaan. Spelletjes waarbij geluid wordt gemaakt vindt hij geweldig: trommelen, rammen op een pianootje of jij die liedjes zingt. Ook altijd leuk en leerzaam om samen te doen: boekjes lezen. Kies boeken met veel plaatjes en weinig tekst. Door de herhaling gaat je kind de koppeling tussen woord en beeld begrijpen.

Tip: voordat je baby kan praten, kun je al met hem communiceren door middel van gebaren. Handig als je er bijvoorbeeld maar niet achter komt waarom hij blijft huilen. Meer weten? Zo leer je Babygebaren. 

TAST: van een speeltje tot jouw haar of bril, iets vastpakken is geen enkel probleem meer voor je baby van 6 maanden. En wat een kracht heeft hij. Nu pakt hij dingen nog vast met zijn volle hand, maar het duurt niet lang meer of hij kan iets kleins oppakken tussen zijn duim en zijn vingers. Ook het overpakken van een speeltje van de ene naar de andere hand gaat hem steeds beter af. Hij krijgt verder steeds meer oog voor detail en hij kan zijn handen steeds beter onafhankelijk van zijn armen en van elkaar gebruiken. Zoals met de ene hand een speeltje pakken terwijl hij met zijn andere hand iets vastheeft, of twee blokjes tegen elkaar slaan.

Advertentie

Meer weten? Zo verloopt de ontwikkeling van de fijne motoriek

RUIKEN EN PROEVEN: direct na de geboorte kunnen baby’s al goed ruiken. Een baby die borstvoeding krijgt, herkent de geur van zijn moeder al na een paar dagen. Op vieze geuren reageert een baby met hetzelfde vertrokken gezicht als volwassenen. Proeven kan je baby ook al sinds zijn geboorte, maar hij heeft een voorkeur voor zoet. Waarschijnlijk omdat (moeder)melk een zoete smaak heeft. Nu hij zijn eerste hapjes krijgt, leert hij steeds meer smaken kennen. Die hij lang niet allemaal even lekker vindt. Welk hapje is bij jouw kind favoriet?

Tip: Zo leer je je baby veel smaken

Baby 6 maanden: slaapschema

De meeste baby’s doen nu drie dutjes overdag en gaan pas rond de negen maanden naar twee slaapjes. De slaapjes die je baby van 6 maanden overdag doet duren samen waarschijnlijk zo’n drie uur tot drieënhalf uur. Het ochtendslaapje is veruit het makkelijkste moment van de dag voor je kind om in slaap te vallen, het derde slaapje het lastigste.

’s Nachts heeft je kind gemiddeld zo’n elf uur slaap nodig. Als je geluk hebt, slaapt hij de hele nacht door, maar het kan ook best zijn dat hij nog wakker wordt. Dit kan allerlei redenen hebben. Misschien heeft je baby van 6 maanden last van doorkomende tandjes of maakt hij een groeispurt door en heeft hij meer honger. Ook leert je baby in deze periode omrollen, tijgeren en kruipen. Misschien wil je baby zijn nieuwe skills ‘s nachts wel oefenen? Of mist hij jou?

Meer weten? Check dit handige slaapschema: baby per maand

Baby 6 maanden: jouw leven

Baby 6 maanden: me-time

Heb je het gevoel dat je nauwelijks tijd hebt voor jezelf? Dat is waarschijnlijk niet overdreven. Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld maar 32 minuten me-time per dag hebben. Niet zo gek, want ben je thuis, dan draait alles om je kind. Voedingen, luiers verschonen, je kind entertainen: de tijd vliegt voorbij. Hoe graag je ook voor je kind zorgt, zorg vooral ook voor voldoende tijd voor jezelf. Doe je dit niet, dan ligt een ‘mommy burn-out’ op de loer.

Vraag je (schoon)ouders of iemand anders daarom eens om op te passen of laat je partner het van je overnemen, zodat jij kunt gaan sporten, een dutje kunt doen of lekker kunt bijkletsen met een vriend of vriendin. Slaapt je kind nog niet door en hangen je wallen op je knieën? Check dan vooral deze slaaptips voor ouders.

Tip: Ga ook eens sporten met je baby!

Baby 6 maanden: extra tips

Baby 6 maanden: vaste voeding

Heeft je kind zijn eerste hapjes al gehad? Vanaf zes maanden heeft je kind vaste voeding echt nodig naast borst- of kunstvoeding. Tijd dus om het voedingsschema aan te passen. De meeste baby’s van zes maanden krijgen vijf voedingen per dag. Dat zijn vier flesvoedingen van samen ongeveer 650 ml en vaste voeding. Ook als je borstvoeding geeft, geef je je kind ’s ochtends een broodje of hapje en vervang je vanaf nu één voeding door vaste voeding. Dit vaste hapje bestaat uit ongeveer 200 gram voedsel: 100 gram groenten, 80 gram koolhydraten (rijst, aardappelen of pasta) en 20 gram eiwitten (vlees, vis of ei). Hier een voorbeeld van een voedingsschema voor een baby van zes maanden:

Tijd Voeding
07:00 180 ml flesvoeding of BV en/of evt. pap
11:30 180 ml flesvoeding of BV + vast hapje/broodje
14:30 100 ml flesvoeding (mag je afbouwen)
17:00 Vaste voeding
18:30 180 ml flesvoeding of BV

Meer weten? Zo ziet het voedingsschema van je baby eruit per maand

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, Voedingscentrum

Leesvoer voor als je baby 6 maanden oud is:

 Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu