baby 7 maanden

Baby 7 maanden oud: de eerste woordjes

Sommige baby’s zeggen met 7 maanden al hun eerste woordjes. Daarnaast leert je kind de wereld steeds beter kennen en wordt hij eenkennig.

Jouw baby 7 maanden: ontwikkeling

De eerste woordjes: bij de één gaat het sneller dan bij de ander, maar gemiddeld leren kinderen in deze periode ‘woorden’ met twee lettergrepen zeggen, zoals ‘dada’ en ‘baba’. Al worden deze klanken gezien als geluiden en niet officieel als eerste woordjes meegeteld. Tussen de ‘tata’s’ en ‘gaga’s’ kan dus ook al een ‘mama’ of ‘papa’ tussen zitten, bewust of onbewust. Je kind leert steeds beter welk woord bij welk voorwerp hoort.

Advertentie

Als je je baby op zijn buik legt, zal hij kruipbewegingen gaan maken (tijgeren); meestal eerst achteruit, dat is makkelijker dan vooruit. Gaat je baby op handen en knieën zitten, dan duurt het meestal niet lang meer voor hij begint te kruipen. Verder kunnen kinderen op deze leeftijd soms al iets aanwijzen en een voorwerp oppakken tussen duim en wijsvinger.

Beleving

Lachte je baby iedereen toe (ook wildvreemden op straat) en liet hij zich altijd zonder mopperen van schoot tot schoot gaan? Grote kans dat dat binnenkort stopt en dat hij eenkennig wordt. Het liefst wil hij alleen nog bij papa of mama zijn. Dat heeft twee oorzaken. Je kind gaat beter zien en dan kan een tante met een bril er ineens heel eng uitzien. In de tweede plaats denkt je kind dat als jij uit het zicht bent, je niet meer terugkomt (verlatingsangst). Hij moet nog leren dat iemand die niet letterlijk zichtbaar is, er toch nog kan zijn. Je kunt hem daarbij helpen door veel kiekeboe te spelen.

Spelen

Je kind kan steeds beter zijn handen onafhankelijk van zijn armen gebruiken. Misschien kan hij al een speeltje pakken terwijl hij met zijn ene handje al iets anders vast heeft. Eerder zou je baby het eerste voorwerp laten vallen. Wissel het speelgoed af en toe, dan kan je kind het herontdekken en heeft hij steeds een nieuwe uitdaging. Laat hem in de box of op de vloer liggen, maar leg niet teveel speelgoed bij hem. Vier of vijf speeltjes is genoeg. Lees hier welke babyspeelgoed bij welke leeftijd past.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.