Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby 7 maanden ligt op zijn rug en houdt zijn eigen voet vast

Baby 7 maanden oud | Groeikalender

Je baby is nu 7 maanden oud en hij kijkt de hele dag om zich heen: wat is er veel te ontdekken. Tijgerend of kruipend gaat hij op onderzoek uit. Roep je hem bij zijn naam, dan kijk hij direct op. Kan je baby van 7 maanden al zelfstandig zitten, dan mag hij eindelijk mee op de fiets. Leuk!

Advertentie

Tip! Leuk speelgoed voor een baby van deze leeftijd vind je hier

Ontwikkeling baby 7 maanden 

Op deze leeftijd kan de ontwikkeling van baby’s enorm verschillen. Het ene kind probeert al te staan, terwijl het andere pas net kan zitten. Dat is allemaal oké, ieder kind heeft zijn eigen tempo en interesses. Wat voor bijna alle baby’s van rond de zeven maanden geldt, is dat ze heel alert zijn op wat er om hen heen gebeurt. Grote kans dat je kind nu ook graag mensen nadoet en ‘napraat’. Dit is zijn manier van leren. Geef je je baby van 7 maanden potlood en papier, dan begrijpt hij niet wat hij ermee moet. Doe je voor hoe je ermee kunt tekenen, dan probeert hij dat waarschijnlijk na te doen.

Hij laat ook steeds duidelijker weten wat hij wil. Dat doet hij door te brabbelen, geluid te maken en te wijzen naar het voorwerp dat zijn belangstelling heeft. Als jij daarop reageert door te zeggen hoe iets heet, leert je baby woorden te koppelen aan voorwerpen. Ook herkent je baby van 7 maanden waarschijnlijk zijn eigen naam. Let maar eens op als je hem roept: de kans is groot dat hij opkijkt. Hij weet eindelijk dat dat ene zorgvuldig gekozen woordje bij hem hoort.

Lees ook: Wanneer een baby op zijn eigen naam gaat reageren

Baby 7 maanden: tijgeren en kruipen

Ook als het gaat om de grove motoriek, heeft je baby van 7 maanden alweer heel wat stappen gezet. Nog niet letterlijk natuurlijk, want het duurt nog wel even voordat hij de eerste stapjes zet. Maar hij heeft vast al een andere manier gevonden om op verkenning uit te gaan. Tijgert je kind al fanatiek het hele huis door op zijn buik? Grote kans dat hij de wereld eerst achteruit tijgerend verkent. Deze beweging achteruit is nou eenmaal makkelijker dan vooruit. Merk je dat je kind zo nu en dan op zijn handen en knieën gaat zitten? Dit is een aanwijzing dat het kruipen niet lang meer op zich laat wachten. Of kruipt jouw baby al vrolijk rond?

Advertentie

Baby 7 maanden: zelfstandig zitten

Je kind probeert rond deze tijd ook zelf in de zitstand te komen. Of misschien lukt het hem zelfs al, want tussen de zes en negen maanden kunnen de meeste baby’s zelfstandig rechtop zitten. De spieren in de rug, het bovenlichaam en de nek van je kind zijn dan sterk genoeg om zijn lichaam rechtop te houden. Bij het gaan zitten is het belangrijk dat het zwaartepunt (het hoofd en de romp) iets naar voren ligt.

Mocht je baby van 7 maanden nog niet sterk genoeg zijn, dan valt hij naar voren en vangt hij zich op met zijn armen. Als zijn zwaartepunt te ver naar achteren ligt, valt hij achterover en kan hij zich niet opvangen, waardoor hij op zijn hoofd terecht kan komen. Leg daarom in het begin altijd een kussen achter hem of ga zelf achter hem zitten. Je zult zien dat hij in no-time beter zijn balans kan houden en het zelfstandig zitten onder de knie heeft. Kan je baby met 7 maanden zijn hoofd al zelfstandig rechtop houden en goed en stevig zitten? Dan kan hij met je mee op de fiets.

Lees ook: Dit moet je weten als je wilt fietsen met je baby

Baby 7 maanden: jouw leven

Baby 7 maanden: sociale vaardigheden

Voor een goede sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby van 7 maanden, is het belangrijk dat hij een goede hechting heeft met jou en je partner. Zo voelt hij zich veilig genoeg om de wereld ontdekken. Samen spelen, reageren op zijn gebrabbel of zijn glimlach, hem troosten als hij huilt: het zijn allemaal manieren om de hechting te stimuleren. Ook is het goed voor de ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden.

Lees ook: Zo herken je hechtingsproblemen

Baby 7 maanden: loslaten

De eerste keer koorts, een harde val of een broodkorstje waarin je baby zich verslikt: allemaal momenten waarop je hart even overslaat. Als je eenmaal een kind hebt, is het leven nooit meer helemaal zorgeloos. Toch leer je, als het goed is, wel steeds beter loslaten en relativeren. Merk jij bij jezelf al een verschil tussen nu en zeven maanden geleden? Vlak na de geboorte is de bezorgdheid om je baby het grootst. Doorgaans geldt: hoe meer je ‘ontzwangert’, hoe minder zorgen je je maakt. Dit heeft te maken met de afname van de zwangerschapshormonen in je lijf.

Advertentie

Een jaar na de bevalling ben je als het goed is ‘normaal’ bezorgd. Merk je dat je op je werk continu piekert of thuis alles wel goed gaat? Of vind je het lastig om je kind alleen achter te laten bij je partner? Dan ben je mogelijk overbezorgd en is het verstandig om hier eens met iemand over te praten.

Lees ook: Wanneer ben je overbezorgd?

Baby 7 maanden: extra tips

Baby 7 maanden: koorts bij je baby

Baby’s hebben een schommelende lichaamstemperatuur en krijgen sneller koorts. Heeft je baby koorts (>38 graden) dan is dit meestal niet gevaarlijk, maar je moet het wel in de gaten houden. Voorkom uitdroging. Geef je kind extra te drinken, want door de hogere lichaamstemperatuur en zweten verliest hij meer vocht. Wil je kind niet drinken, probeer dan met een lepeltje toch wat vocht naar binnen te krijgen. Geef je borstvoeding, leg je baby van 7 maanden dan wat vaker aan en let erop dat hij goed drinkt. Hou je kind verder koel. Kleed hem niet te warm aan en leg hem in bed onder een lakentje. Als zijn lichaamstemperatuur boven de veertig graden komt, de koorts razendsnel oploopt of een paar dagen aanhoudt, doe je er goed aan de huisarts te bellen.

Soms krijgt een baby van 7 maanden met koorts een koortsstuip, een soort kortsluiting in de hersenen door snel stijgende koorts. Zo’n koortsstuip heeft wel iets weg van epileptische aanval. Eng om te zien, maar het is ongevaarlijk. Blijf op zo’n moment rustig en leg je kind op zijn buik of op zijn zij met het hoofd omlaag. Een koortsstuip duurt meestal maximaal vijftien minuten en je baby is daarna nog een beetje suf. Bel voor de zekerheid altijd de huisarts als dit is gebeurd.

Tip: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is

Leesvoer voor als je baby 7 maanden is:

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, Thuisarts

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop