Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 8 maanden oud: eigen karakter

Je baby is nu 8 maanden oud. Hij brabbelt de hele dag door en ontdekt al tijgerend of kruipend de wereld. Misschien kan hij zelfs al wat stappen zetten terwijl hij zich vasthoudt aan de box of tafel. Hoe stoer hij ook lijkt, verlaat je de kamer dan zet hij het op een huilen. Hallo verlatingsangst!

Advertentie

Ontwikkeling baby 8 maanden

Doet je kind niets liever dan brabbelen? Luister goed naar hem, want de kans is groot dat hij binnenkort ‘woorden’ met twee lettergrepen zegt, zoals ‘dada’ en ‘baba’. Hoewel deze klanken worden gezien als geluiden en nog niet officieel als eerste woordjes meegeteld. Tussen de ‘tata’s’ en ‘gaga’s’ kan ook al een ‘mama’ of ‘papa’ zitten, al is dit nog onbewust.

Op de eerste echte woordjes moet je nog even wachten. Wanneer het zover is, verschilt per kind. Gemiddeld zijn kinderen tussen de één en anderhalf jaar als ze hun eerste woordje zeggen: de één zegt al iets voor zijn eerste verjaardag en de ander doet dat een paar maanden later. Wist je trouwens dat alle kinderen ter wereld als één van de eerste woordjes ‘mama’ of ‘papa’ zeggen? Dit komt doordat baby’s eerst de klanken M, P en B ontwikkelen. En omdat ze de woorden ‘mama’ en ‘papa’ natuurlijk vaak horen. ‘Zal mama even een hapje voor jou maken?’ ‘Kijk, daar is papa!’ Blijf dit vooral zeggen, want zo vergroot je de kans dat het allereerste echte woordje straks mama of papa is.

Lees ook: Zo stimuleer je je kind om te gaan praten

Baby 8 maanden: motorische ontwikkeling

Het eerste jaar zit vol met motorische mijlpalen. Van een baby die niets anders kan dan liggen, transformeert je kind in een nieuwsgierige dreumes die kan zitten, staan, kruipen en misschien zelfs al lopen. Om al deze motorische vaardigheden onder de knie te krijgen, moet je baby het eerste jaar flink oefenen. Zijn grove motoriek kun je spelenderwijs stimuleren. Leg een interessant speeltje net buiten het bereik van je kind, zodat hij wordt uitgedaagd om te draaien of er naartoe te tijgeren of kruipen.

Staat je baby van 8 maanden al met behulp van de tafel of bank? Daag hem uit een paar passen naar links of rechts te zetten door een speeltje steeds verder te verplaatsen. Een hobbelpaard of hop-paardje-hop op je schoot helpt je kind ook bij zijn motorische ontwikkeling. Heb je het idee dat je kind een ontwikkelingsachterstand heeft en achterblijft in zijn motorische ontwikkeling? Bespreek dit dan op het consultatiebureau of maak een afspraak met een kinderfysiotherapeut.

Advertentie

Lees ook: Wanneer heeft een baby fysiotherapie nodig?

Jouw leven met je baby: 8 maanden

Baby 8 maanden: verlatingsangst

Lachte je baby altijd iedereen toe (ook wildvreemden op straat) en ging hij zonder mopperen van schoot tot schoot? Grote kans dat dit binnenkort stopt en hij éénkennig wordt. Het liefst wil hij alleen maar bij papa of mama zijn en begint hij hard te huilen als één van zijn ouders de kamer verlaat. Verlatingsangst valt vaak samen met de ontwikkeling van objectpermanentie. Tot voor kort gold voor je baby van 8 maanden dat wat hij niet zag, er voor hem gewoonweg niet was. Nu hij objectpermanentie heeft ontwikkeld, weet hij dat jij ergens anders bent dan bij hem. Het spelen van kiekeboe kan heel goed zijn voor een kind met verlatingsangst. Zo leert hij dat als hij je niet ziet, je niet helemaal weg bent.

Verlatingsangst kan frustrerend zijn voor ouders. Want hoewel het schattig is dat je kind alleen maar bij jou wil zijn, is het soms ook vermoeiend. Onthoud dat het vanzelf weer overgaat, maar neem de angst van je kind wel serieus. Dit doe je door je kind te troosten als hij bang is, zodat hij zich veilig voelt. Realiseer je aan de andere kant ook dat je kind het feilloos aanvoelt als jij moeite hebt met zijn verlatingsangst en er krampachtig mee omgaat. Je kind wordt zo bevestigd in zijn angst. Ga daarom troostend, maar ook kordaat met verlatingsangst om. Neem altijd afscheid met dezelfde rituelen. Doe op de crèche bijvoorbeeld bij binnenkomst altijd alles in dezelfde volgorde en verdwijn nooit ‘opeens’. Hier meer tips bij verlatingsangst.

Baby 8 maanden: extra tips

Baby 8 maanden: geschikt babyspeelgoed

Je huis babyproof maken doe je niet alleen voor de veiligheid van je kind, maar ook voor de veiligheid van je waardevolle spullen. Slopen is namelijk één van de favoriete spelletjes van veel baby’s. Herkenbaar? Je kind doet dit niet omdat hij baldadig is, maar omdat hij graag dingen uit elkaar haalt en onderzoekt. Een blokkendoos die hij kan leeghalen en weer vullen door de juiste vormpjes in de openingen te ‘puzzelen’, is nu dus een groot succes. Speelgoed in beweging brengen past ook goed bij de ontwikkeling van je baby van 8 maanden. Bijvoorbeeld door aan een draaiwieltje te draaien, een deurtje open en dicht te doen of een tuimelaar te laten wiebelen door ertegen te duwen.

Ook leuk: overrollen met een bal (liefst met een belletje erin). Speel ook eens verstoppertje met je kind: leg een doek over een speeltje en wacht tot hij hem weer wegtrekt. Babyspeelgoed of een boekje dat geluid maakt is nu ook erg geschikt. Door goed te luisteren en kijken kan hij tot zijn grote plezier steeds meer geluiden nadoen.

Advertentie

Tip: Hier vind je het leukste speelgoed tot 50 euro voor je baby van 8 maanden oud

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie

Tip: Zo maak je je tuin of balkon babyproof

Leesvoer voor als je baby 8 maanden oud is:

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.


Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu