Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby met darmkrampjes huilend in armen van vader met cinababy

Cinababy druppels bij darmkrampjes

Als je baby na zijn voeding ontroostbaar moet huilen, komt dat vaak door darmkrampjes. Vreselijk zielig, die pijn in z’n buik. Darmkrampjes komen veel voor en gaan meestal vanzelf over. Tot je baby er voorgoed van verlost is, zijn er middeltjes die je kunt proberen tegen de pijn, zoals Cinababy druppels.

Advertentie

Wat zijn darmkrampjes?

Bij darmkrampjes, ook wel kolieken genoemd, heeft je baby pijn en kramp in zijn buik door gasvorming in zijn darmen. Het is een onschuldige, maar soms erg pijnlijke kwaal, waar bijna alle baby’s in meer of mindere mate last van krijgen. Het maakt daarbij niet uit of je borstvoeding of kunstvoeding geeft. In principe hoef je met darmkrampjes niet naar de huisarts. Wel kun je proberen de krampen te verlichten, bijvoorbeeld met middeltjes als Infacol of Cinababy.

Behalve aan hard huilen herken je darmkrampjes bij je baby aan:

 • trappelen en optrekken van de benen
 • een gespannen buik, spanning zijn lijfje
 • gebalde vuisten
 • windjes laten
 • overstrekken

Wat zijn de oorzaken van darmkrampjes?

Er kunnen verschillende oorzaken voor darmkrampjes zijn. Meestal hebben ze te maken met het verteren van voeding of de manier van drinken van je baby:

 1. Het maagdarmstelsel van een pasgeboren baby is nog niet helemaal goed ontwikkeld, waardoor voedsel soms niet goed wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en krampjes.
 2. Je baby kan ook krampjes krijgen als hij te veel heeft gedronken of als hij lucht inslikt tijdens het drinken. Dit kan gebeuren als hij te gulzig drinkt.
 3. Een baby kan intolerant of overgevoelig zijn voor koemelkeiwit, ook wel een koemelkallergie genoemd. Dit kan zorgen voor buikpijn.
 4. Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat je baby je borst niet helemaal leegdrinkt. De vette ‘achtermelk’ (de melk die het laatst uit je borst komt) zorgt voor een goede darmwerking en dus vertering. Het kan dus helpen als je baby alle melk binnenkrijgt.
 5. Geef je borstvoeding en denk je dat je baby meer last van krampjes heeft als jij bepaalde kruiden of koolsoorten hebt gegeten? Probeer deze voedingsmiddelen dan een tijdje niet te eten en kijk of dit helpt. Lees ook: Met deze producten moet je oppassen als je borstvoeding geeft.
 6. Als je overstapt van borst- naar flesvoeding of van het ene soort of merk flesvoeding op het andere, moet je baby daaraan wennen. Daardoor kan hij in het begin darmkrampjes krijgen.
 7. Sommige baby’s zijn erg gevoelig voor prikkels en kunnen na een drukke ochtend of middag buikpijn hebben van alle indrukken.

Weet je niet zeker of je baby darmkrampjes heeft, ga dan even langs de huisarts of het consultatiebureau. Maak ook een afspraak als je baby naast krampjes andere klachten heeft, zoals koorts, bloed in de ontlasting of vaak overgeven.

Lees ook: Darmkrampjes bij je baby: wat kun je doen?

Wanneer zijn darmkrampjes over?

De meeste baby’s hebben maar tijdelijk last van de krampjes. Vaak zijn de krampjes het hevigst als een baby zes weken oud is. Als hij drie tot vier maanden is, zijn de klachten vaak al een stuk minder. De meeste baby’s zijn er rond de zes maanden helemaal vanaf. Zijn de klachten dan nog niet over? Dan kan het zijn dat je baby overgevoelig is voor koemelk.

Advertentie

Lees hier hoe de diagnose koelmelkallergie gesteld kan worden.

Wat kun je doen om de pijn te verlichten?

Als je baby last heeft van krampjes, helpt het vaak om met je warme handen over zijn buik te wrijven, met de klok mee. Ook kun je zijn beentjes pakken en fietsbewegingen maken. Een lauwwarme kruik op zijn buik wil ook weleens helpen de pijn te verlichten, of een warm bad.

Ook zijn er bij de drogist verschillende middeltjes te koop tegen darmkrampen. Een bekende is Infacol of het Duitse Sab Simplex. In dit artikel lees je alles over VSM Cinababy druppels.

Cinababy druppels: wat is het?

VSM Cinababy is een homeopathisch middel voor baby’s van 0 tot 4 maanden. Er zijn onder meer plantenextracten in verwerkt. Je kunt de druppels kopen bij de drogist. Het middel is bedoeld voor het verlichten van krampjes, Cinababy gaat reflux niet tegen. Van het homeopathische merk Heel is er wel een middel tegen reflux en maagzuur: Gastricumeel. Lees altijd goed de bijsluiter en overleg eventueel met het consultatiebureau als je twijfelt of je een homeopathisch middel kunt gebruiken. .

Advertentie

Je geeft de Cinababy druppels een halfuur voor of na een voeding aan je baby. Dat is omdat het middel het beste wordt opgenomen via een schoon mondslijmvlies. Bij acute klachten mag je Cinababy druppels elke drie uur geven en maximaal zes keer per dag. Als de darmkrampjes verminderen, geef je drie keer per dag drie druppels.

Is Cinababy VSM een geneesmiddel?

Vanuit de homeopathie gezien is Cinababy een geneesmiddel. Homeopathische geneesmiddelen ondersteunen het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Omdat de werking niet wetenschappelijk is bewezen, mag het merk volgens de Geneesmiddelenwet niet op de verpakking zetten waar Cinababy druppels voor dienen. Op het doosje staat daarom dat het ‘een homeopathisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicatie’ is.

Van andere middelen tegen darmkrampjes is de werking ook niet wetenschappelijk bewezen. Omdat ze in de categorie ‘baat het niet dan schaadt het niet’ vallen, kun je ze zonder recept bij de drogist kopen.

Waarom zit er alcohol in Cinababy druppels?

Als je dan toch de verpakking bestudeert, zie je bij de ingrediënten van Cinababy druppels ook 3,1% alcohol staan. Logisch dat je je afvraagt waarom er alcohol in een homeopathisch geneesmiddel voor kinderen zit. Veel homeopathische geneesmiddelen zijn gemaakt op basis van geconcentreerde plantenextracten (oertincturen). Om een plantenextract te maken worden de planten vermalen in een alcoholoplossing en daarna uitgeperst. Alcohol is dus nodig voor de bereiding van de werkzame bestanddelen van Cinababy. Wat er in het eindproduct overblijft, is een heel klein beetje restalcohol. De hoeveelheid die je baby binnenkrijgt komt overeen met minder dan 1 milliliter wijn. Dit is zo weinig dat het geen kwaad kan.

Is Cinababy veilig voor baby’s?

Alle homeopathische geneesmiddelen van VSM worden op veiligheid en kwaliteit beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dit is een onafhankelijke instantie. Cinababy druppels zijn veilig te gebruiken voor baby’s en er zijn geen bijwerkingen bekend. Ook zijn er geen effecten bekend als een kind te veel druppels heeft gekregen. Toch kun je je baby beter geen dubbele dosis geven als je de Cinababy druppels een keer bent vergeten.

Werkt Cinababy echt tegen krampjes?

Tja, de hamvraag. En een eenduidig antwoord is er niet. Er is zoals gezegd geen wetenschappelijke bewijs van de werking van Cinababy druppels. Maar dat is er ook niet van andere middelen tegen darmkrampjes, zoals Infacol of Sab Simplex. Sommige kraamverzorgers en verloskundigen adviseren de Cinababy druppels bij darmkrampjes, anderen geloven niet in de werking.

Op online fora delen veel ouders hun ervaring met Cinababy of Infacol en andere manieren om krampjes te verlichten. Sommige ouders zijn zo tevreden of Cinababy dat ze altijd een flesje in huis hebben, anderen zijn overgestapt op een ander middel. Het is dus een kwestie van uitproberen wat het beste werkt voor jouw baby.

Hier koop je VSM Cinababy tegen de laagste prijs:

Bron: Geneesmiddelen Informatiebank

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu