Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Cinababy druppels bij darmkrampjes

Als je baby een half uur na elke voeding ontroostbaar moet huilen, ligt dat vaak aan darmkrampjes. Dat is verschrikkelijk verdrietig omdat je er zo weinig aan kunt doen. Darmkrampjes komen veel voor en gaan gelukkig vaak vanzelf over. Je hebt verschillende middeltjes die kunnen helpen tegen de pijn. In dit artikel alles over Cinababy druppels.

Wat zijn darmkrampjes?

Bij darmkrampjes heeft je baby pijn en kramp in zijn buik door gasvorming in zijn darmstelsel. Je hoeft hiervoor in principe niet naar de huisarts te gaan. Het is een onschuldige kwaal waar bijna alle baby’s in meer of mindere mate last van krijgen.

Advertentie

Elke baby kan last hebben van darmkrampjes, er zit geen verschil tussen borstvoeding of kunstvoeding. Je herkent de krampjes naast het hard huilen door het trappelen en optrekken van de benen. Zijn buik voelt dan gespannen en soms balt hij zijn vuisten. Ook kan je baby scheetjes laten.

Wat zijn de oorzaken van darmkrampjes?

Darmkrampjes, ook wel kolieken genoemd, kunnen verschillende oorzaken hebben:

  1. Het maagdarmstelsel van een pasgeboren baby is nog niet helemaal goed ontwikkeld, waardoor voedsel soms niet goed wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en krampjes.
  2. Je baby kan ook krampjes krijgen als hij te veel heeft gedronken of als hij lucht inslikt tijdens het drinken, dit kan door te gulzig te drinken.
  3. Een baby kan ook intolerant of overgevoelig zijn voor koemelkeiwit, ook wel een koemelkallergie genoemd.
  4. Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat een baby te veel voormelk en te weinig (vettere) achtermelk binnenkrijgt. Een andere oorzaak kan zijn dat pittig eten van de moeder in de moedermelk terecht is gekomen. Lees ook: Met deze producten moet je oppassen als je borstvoeding geeft.
  5. Ook als je overstapt op een ander soort voeding kan je baby daar last van hebben. Dit kan van borst- naar flesvoeding zijn, maar ook een ander soort kunstvoeding. Daar moet een baby soms even aan wennen.

Weet je niet zeker of je baby darmkrampjes heeft, ga dan even langs de huisarts of het consultatiebureau. Maak ook een afspraak als je baby naast de krampjes andere klachten heeft, zoals koorts, bloed in de ontlasting, of vaak overgeeft.

Lees ook: Darmkrampjes bij je baby: wat kun je doen?

Wanneer zijn darmkrampjes over?

De meeste baby’s hebben maar tijdelijk last van de krampjes. Vaak zijn de krampjes het hevigst als je baby zes weken oud is. Als hij drie tot vier maanden is, zijn de klachten vaak al een stuk minder. De meeste baby’s zijn er rond de zes maanden helemaal vanaf. Zijn de klachten dan nog niet over? Dan kan het zijn dat je baby overgevoelig is voor koemelk.

Lees hier hoe de diagnose koelmelkallergie gesteld kan worden.

Wat kun je doen om de pijn te verlichten?

Als je baby last heeft van de voeding, helpt het vaak om met je hand over zijn buikje te wrijven, met de klok mee. Ook kun je zijn beentjes pakken en fietsbewegingen maken. Een lauwwarme kruik op zijn buikje wil ook weleens helpen de pijn te verlichten, of een warm bad.

Ook zijn er bij de drogist verschillende middeltjes te koop tegen darmkrampjes. Een bekende is Infacol of het Duitse Sab Simplex. In dit artikel lees je alles over Cinababy druppels van VSM.

Cinababy druppels: wat is het?

Het is een homeopathisch geneesmiddel voor kinderen vanaf 0 jaar. De druppels worden verpakt in een flesje met een inhoud van 10 ml. Omdat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het middel werkt, mag het merk niet op de verpakking vermelden waarvoor het dient, zelfs niet op de bijsluiter. Dit komt omdat in 2012 de Regeling Geneesmiddelenwet is aangepast. Hierdoor mag op de verpakking of in de bijsluiter van homeopathische geneesmiddelen niet langer worden vermeld waarvoor het middel gebruikt kan worden.

Op het doosje staat dan ook dat het ‘een geneesmiddel is zonder specifieke therapeutische indicatie’. Maar ook andere middelen tegen darmkrampjes zijn niet wetenschappelijk bewezen, dus net als voor die middelen, geldt ook voor de Cinababy druppels: baadt het niet, dan schaadt het niet.

Ingrediënten Cinababy

Op de ingrediëntenlijst van Cinababy staan de volgende stoffen. Per 100 gram:
10 g Chamomilla D6 (Kamille),
10 g Cina maritima D6,
10 g Colocynthis D6 (Kolokwint),
10 g Lac vaccinum defloratum D6
10 g Magnesium muriaticum D6.

De andere hulpstoffen in dit middel zijn: water, glycerol (E422) en xylitol. Alcoholgehalte 3,1% (v/v).

Waarom zit er alcohol in een homeopathisch kindergeneesmiddel?

Volgens het bedrijf worden voor de bereiding van de meeste homeopathische geneesmiddelen oertincturen (geconcentreerde plantenextracten) gebruikt. Deze plantenextracten worden uit de planten gehaald door ze een tijdje op alcohol te bewaren en daarna uit te persen. Alcohol is dus nodig voor het maken van de werkzame bestanddelen van veel homeopathische geneesmiddelen.

Tijdens de bereiding worden ook water en xylitol gebruikt. Xylitol is een natuurlijke zoetstof die veel voorkomt in de vezels van groente, fruit weefsel van de berkenboom. Het wordt vaak gebruikt als vervanger voor suiker. Water en xylitol zorgen volgens het bedrijf voor een oplossing met een minimale hoeveelheid restalcohol.

Alle geregistreerde homeopathische geneesmiddelen van VSM worden door de onafhankelijke instantie College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op veiligheid en kwaliteit beoordeeld. Cinababy druppels zijn goedgekeurd en zijn dus absoluut veilig te gebruiken, ook bij hele jonge kinderen.

Meer lezen: Hoeveel suiker mag een kind per dag?

Zo gebruik je Cinababy druppels

De aanbevolen dosering voor kinderen van 0 tot 4 maanden is elk uur drie druppels, maximaal zes keer per dag als een baby acute klachten heeft. Als de klachten minder worden, is drie keer per dag drie druppels voldoende.

Het is beter om Cinababy druppels niet samen met voedsel in te nemen, maar bij voorkeur een half uur voor of na een maaltijd. Homeopathische geneesmiddelen werken volgens het bedrijf het beste als ze via schoon mondslijmvlies door het lichaam worden opgenomen. Ze kunnen daarom beter niet vlak voor of vlak na het eten of het poetsen van tandjes worden ingenomen.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend van Cinababy druppels. Ook zijn er geen effecten bekend als een kind te veel druppels heeft gekregen. Toch is het niet raadzaam om een dubbele dosis te geven om een vergeten dosis in te halen.

Werkt het echt tegen darmkrampjes?

Dat is de grote vraag. Het is niet wetenschappelijke bewezen dat Cinababy druppels werken, maar dat is ook niet bij andere middelen als Infacol of Sab Simplex. Sommige kraamverzorgers en verloskundigen adviseren de Cinababy druppels bij darmkrampjes, anderen geloven niet in de werking.

Ook online en op fora wordt het middel veel besproken. Sommige ouders zijn zo tevreden dat ze altijd een potje bij de hand hebben, anderen zijn overgestapt op een ander geneesmiddel. Experts zijn niet eenduidig over de werking van Cinababy druppels. Het is dus een kwestie van uitproberen wat het beste werkt voor jouw baby.

Bron: Geneesmiddelen Informatiebank