Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby met diarree krijgt schone luier op bed door moeder

Diarree bij baby’s, wat kun je doen?

Als je baby last heeft van diarree moet je alert zijn. Diarree bij baby’s gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over, maar baby’s hebben een groter risico op uitdroging. Waar moet je op letten als je kind dunne poep heeft en hoe kun je uitdroging voorkomen?

In samenwerking met expert

Elvira George

Kinderarts maag-darm-leverziekten

Wat is diarree?

Het is normaal dat baby’s vaak poepen en dat hun ontlasting zacht is. Zeker als je baby borstvoeding krijgt. Als de stoelgang van je kind plotseling verandert, hij vaker poept dan normaal en dunne, waterige ontlasting heeft, dan spreken we van diarree. Diarree is geen ziekte op zich, maar een symptoom. Meestal gaat diarree binnen een paar dagen vanzelf over. Bij baby’s en jonge kinderen is het wel belangrijk om alert te zijn op verschijnselen van uitdroging.

Advertentie

Meer lezen: Wat is eigenlijk normaal als het gaat om babypoep?

Oorzaken diarree baby

Diarree is geen ziekte op zich, maar het gevolg van iets wat in het lichaam van je baby gebeurt. Dit zijn mogelijke oorzaken als je kind dunne, waterige poep heeft:

 1. Bacteriën, parasieten of virussen
  Diarree kan ontstaan door bacteriën of parasieten. Maar in de meeste gevallen komt het door een virus dat een darminfectie veroorzaakt, beter bekend als buikgriep. Dit virus kan via de mond in de darmen van je baby terechtkomen door het eten van bedorven voedsel, via besmet drinkwater of door contact met mensen die het virus al hebben. In de darmen veroorzaakt het virus een ontsteking van de darmwand. De darmwand kan dan minder vocht uit het voedsel opnemen. Omdat het vocht in de darmen blijft zitten, wordt de ontlasting dunner en waterig.
 2. Verkoudheid
  Bij baby’s kunnen verkoudheidsvirussen soms diarree veroorzaken.
 3. Eerste tandjes
  Ook als de eerste tanden doorkomen, kan je baby diarree hebben.
 4. Voedselintolerantie
  Heeft je baby chronisch last van diarree? Mogelijk heeft hij een voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor gluten of koemelk. Vermoed je dat je kind hier last van heeft, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Er gaan verhalen rond dat E-nummers in voedsel verantwoordelijk zouden zijn voor allerlei fysieke klachten, zoals diarree. Ze zouden ook gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken, zoals ADHD. Maar veel wetenschappelijk bewijs is hier niet voor gevonden. Lees hier meer over het effect van E-nummers op je kind.

Tip! Zachte hydrofieldoeken en babywashandjes shop je hier

Advertentie

Klachten bij diarree baby

Behalve volle, natte poepluiers kan je kind last hebben van deze klachten bij diarree:

 • Sufheid, lusteloosheid
 • Overgeven
 • Verhoging of koorts
 • Pijnlijke buikkrampen, waarbij de diarree eruit kan spuiten
 • Hangerig zijn
 • Klachten van een verkoudheid
 • Slecht drinken

Deze klachten zijn niet het gevolg van de diarree zelf, maar van het virus dat mogelijk de diarree heeft veroorzaakt.

Diarree en uitdroging bij je baby

Als je baby diarree heeft en daarnaast ook spuugt, koorts heeft en meer dan zes keer per dag waterdunne ontlasting heeft, verliest hij veel vocht. Zeker als hij ook nog eens slecht drinkt, kunnen er dan snel uitdrogingsverschijnselen optreden. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden, want uitdrogen kan levensgevaarlijk gevaarlijk zijn voor je baby. Dit zijn tekenen van uitdroging:

 • Sufheid, lusteloosheid
 • Een halve dag niet geplast (geen natte luier)
 • Een droge mond
 • Een snelle ademhaling
 • Een snelle hartslag
 • Diepliggende ogen
 • Koude armen en benen
 • Als je met twee vingers een stukje huid optilt en het blijft even ‘staan’

Baby’s jonger dan twee jaar kunnen al binnen 24 uur uitdrogen. Voor jonge kinderen ouder dan twee jaar kan dit binnen een dag of drie gebeuren. Als je baby vrolijk is, goed drinkt, regelmatig plast (genoeg natte luiers heeft), kwijlt of met dikke tranen huilt, hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging. Tip: zo kun je uitdroging voorkomen. 

Advertentie

Meer weten? Lees hier hoeveel je baby per dag drinken moet drinken en hoe je kunt controleren of je baby genoeg vocht binnenkrijgt.

Tips als je baby diarree heeft

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je baby diarree heeft om hem te helpen en uitdroging te voorkomen:

 1. Extra vocht: Het is belangrijk dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt. Gaat drinken moeizaam, geef hem dan vaker kleine beetjes. Geef je borstvoeding? Leg hem dan wat vaker aan.
 2. IJsje: Als het drinken lastig gaat, kun je je kind op een waterijsje laten sabbelen. Zo krijgt hij ook vocht binnen.
 3. Verdunde voeding: Als het drinken van melk niet goed lukt, kun je de melk wat verdunnen of lauw water geven. Soms gaat het drinken daardoor beter. Lees hier vanaf welke leeftijd een baby water mag drinken.
 4. Minder eten: Als je baby een paar dagen wat minder goed eet, is dat geen ramp. Als je eten gaat forceren, kan je hij gaan overgeven en verliest hij vocht.
 5. Goede hygiëne: Was elke keer na het verschonen van de luier, en als je zelf naar het toilet bent geweest, je handen met water en zeep. Zo voorkom je dat andere gezinsleden ook ziek worden.
 6. Zere billen: De billen van je baby kunnen flink geïrriteerd raken door de diarree. Gebruik daarom een vette crème om de huid te beschermen en luieruitslag te voorkomen. Check ook deze video waarin een dermatoloog meer tips geeft tegen luieruitslag.

Medicijnen voor baby’s met diarree

Er is een speciaal middel voor baby’s die last hebben van diarree: ORS Junior. ORS is een afkorting van het Engelse oral rehydration solution. In ORS zit druivensuiker en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Het lost de diarree dus niet op, maar voorkomt uitdroging. Bijkomend voordeel is dat eventueel braken vaak stopt als je ORS gebruikt.

Je kunt ORS zonder recept kopen bij de apotheek of drogist. Het is verkrijgbaar als kant-en-klare drank of in de vorm van oplospoeder of bruistabletten die je in water moet oplossen. Lees voor je het aan je baby geeft goed de gebruiksaanwijzing. Het is geen goed idee om zelf een soort ORS te maken. Je kunt dan de verkeerde verhouding suiker en zout krijgen.

Geef je baby nooit medicijnen om de diarree te stoppen. Het virus moet het lichaam uit en deze middelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben voor je baby.

Wanneer bel je de dokter?

Als je baby diarree en één of meer van de volgende verschijnselen heeft, neem dan direct contact op met de huisarts:

 • Tekenen van uitdroging
 • Hij blijft huilen
 • Je baby is suf of lusteloos
 • Hij wil niet drinken
 • Hij houdt niets binnen
 • Hij heeft een dag lang geen plasluiers
 • Hij heeft elke 2 à 3 uur waterdunne ontlasting
 • Hoge koorts
 • Bloed of slijm in de ontlasting

Wanneer verdwijnt diarree?

Diarree die is veroorzaakt door een virus (buikgriep), gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Blijf wel goed letten op tekenen van uitdroging, want in dat geval is behandeling snel nodig. Duurt de diarree langer dan een week en is je kind verder niet ziek, ga dan naar de huisarts. Hij kan dan uitzoeken wat de oorzaak is van de diarree.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende kinderziektes in Nederland

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Thuisarts, Opvoedinformatie, Apotheek

Elvira George

Kinderarts maag-darm-leverziekten

Elvira George werkt sinds 2004 als Kinderarts in Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Elvira is gespecialiseerd in maag-darm-leverziekten en ziet veel kinderen met onbegrepen buikpijnklachten. Ze heeft onderzoek gedaan naar coeliakie, de medische term voor overgevoeligheid voor gluten.

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier