Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Eczeem bij baby

Eczeem is een huidaandoening die al op jonge leeftijd kan ontstaan. Ook baby’s kunnen er al last van hebben. Wat is eczeem precies? Hoe herken je de symptomen en hoe kun je het zo goed mogelijk behandelen bij je baby?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Wat is eczeem?

Eczeem is een niet-besmettelijke huidontsteking, veroorzaakt door een reactie van het lichaamseigen afweersysteem op verschillende interne en externe factoren. Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende soort eczeem bij baby’s en kinderen en wordt ook wel dauwworm genoemd. Kinderen die er last van hebben, hebben vaak een gevoelige, droge huid. Op de huid zijn rode plekken, bultjes, vochtblaasjes, schilfers of kloofjes zichtbaar.

Advertentie

Tip: Koop hier een neutrale, vette zalf voor je baby’s huidje

Vanaf welke leeftijd?

Constitutioneel eczeem begint vaak al op jonge leeftijd, meestal voor het vijfde jaar, en het kan al vanaf drie maanden de kop opsteken. Ook kan het een periode verergeren en daarna weer een tijd verdwijnen. Vaak heeft dit te maken met hoe het met je baby gaat. Zo kunnen doorkomende tanden of griep, maar ook seizoensinvloeden de klachten verergeren. Tachtig procent van de kinderen met eczeem groeit er voor z’n vijftiende verjaardag overheen.

Soorten eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem. Deze vormen komen het vaakst voor bij baby’s en kinderen:

 1. Constitutioneel eczeem
  bij jonge kinderen ook wel dauwworm genoemd. Lees hier alles over constitutionele eczeem bij je baby of kind.
 2. Contacteczeem
  Dit eczeem ontstaat op plekken waar stoffen de huid irriteren. Een voorbeeld is luiereczeem, waarbij ontlasting en urine de huidbarrière beschadigen waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat (rode uitslag).
 3. Seborroïsch eczeem (berg)
  Bij seborroïsch eczeem wordt de huid rood en ontstaan er gele, vettige schilfers. Dit komt vooral voor in het gezicht, op het hoofd en de oren. Als je baby last heeft van seborroïsch eczeem, heet dit berg.

Oorzaak constitutioneel eczeem

Waarom het ene kind wel last krijgt van eczeem en de ander niet, is niet helemaal duidelijk. Er is in elk geval een erfelijke factor. Als jij of je partner als kind last hebben gehad van eczeem, astma of hooikoorts (atopie), dan is de kans groot dat jullie kind last krijgt van eczeem.

Advertentie

Lees ook: Alles over erfelijkheid en genen

Voeding en eczeem

Voeding of een voedingsallergie is nooit een oorzaak van (constitutioneel) eczeem. Als je baby constitutioneel eczeem heeft en al vaste voeding krijgt, hoeft er dus geen onderzoek plaats te vinden naar voedselallergieën. Je hoeft ook geen voedselproducten te mijden, in tegendeel: het is beter om je kind met zoveel mogelijk voedselproducten in aanraking te laten komen. Kinderen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem hebben wel meer kans om een voedselallergie te krijgen.

Tip: Waarom pindakaas goed is voor je baby én eczeem voorkomt

Symptomen eczeem bij je baby

De eerste vochtige of schilferige plekjes zijn vaak in het gezicht (wangen en oren) en op de romp te zien. Als je kind wat ouder wordt, zit eczeem vaak op de ellebogen, knieholten, polsen en enkels. Heeft je baby eczeem, dan kan hij last hebben van de volgende dingen:

 • Jeuk is de voornaamste klacht. Het kan je baby uit zijn slaap houden en krabben maakt het er niet beter op. Door vaak te krabben verdikt de huid op die plek, waardoor de jeuk nog erger wordt.
 • Roodheid
 • Huidschilfertjes
 • Bultjes en/of blaasjes op de huid
 • Droge huid

Meer weten? Dit zijn de meest voorkomende babykwaaltjes.

Advertentie

Tips als je baby eczeem heeft

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat constitutioneel eczeem erger wordt en/of om de jeuk te verminderen:

 1. Huidverzorging. Een droge huid is gevoeliger voor prikkels en jeukt sneller en meer. Verzorg de huid van je baby daarom dagelijks met een neutrale, vette crème of zalf.
 2. Niet te vaak in bad. Dagelijks in bad is niet nodig, twee tot drie keer per week is meer dan voldoende. Zo voorkom je dat de huid van je baby (nog meer) uitdroogt. En douche of badder je baby niet te warm en niet te lang, vijf minuten is genoeg. Gebruik verder zo min mogelijk zeep, shampoo of andere verzorgingsmiddelen. Dep je baby droog met een handdoek en smeer hem daarna in met een neutrale, vette crème of zalf.
 3. Voorkom krabben. Krabben verergert eczeem en de jeuk. Probeer te voorkomen dat je baby krabt: doe bijvoorbeeld handschoentjes of sokjes over zijn handjes.
 4. Korte nagels. Hoe korter de nagels van je baby, hoe minder goed hij kan krabben. Stappenplan: zo knip je de nagels van een baby.
 5. Afleiden. Heeft je kind veel last van jeuk? Lees samen een boekje of ga eropuit.
 6. Luchtige kleding. Warme, wollen kleren kunnen de huid irriteren en het eczeem verergeren. Ook zweet kan zijn huid flink irriteren.
 7. Temperatuur. Warm weer of juist te koud weer kan de huid prikkelen en zorgen voor meer eczeem. Let er ook goed op dat de lucht in de slaapkamer van je niet te droog is (airco).
 8. Huisdieren. Sommige kinderen met eczeem zijn ook allergisch voor huisdieren. De huidschilfers of het speeksel van het huisdier kunnen bovendien de huid irriteren

Lees hier welke babyverzorgingsproducten veilig zijn om te gebruiken.

Wanneer huisarts inschakelen?

Denk je dat jouw baby constitutioneel of een andere vorm van eczeem heeft? Om dit zeker te weten, kun je het beste even met je baby langsgaan bij de huisarts. Als de dokter de diagnose eczeem vaststelt, wordt je kind vaak behandeld met een neutrale vette zalf en een hormoonzalf. Werkt deze behandeling onvoldoende, dan wordt je kind waarschijnlijk doorverwezen naar een (kinder)dermatoloog.

Hij kan je eventueel sterkere zalven voorschrijven. Soms zijn ouders huiverig voor hormoonzalf, maar dit is niet nodig. Als je het volgens een vast schema gebruikt, kan de huid niet aan de zalf wennen en is het volkomen veilig.

Lees meer: Waarom hormoonzalf onterecht een slechte naam heeft

Mag je kind naar het kinderdagverblijf?

Je kind mag naar het kinderdagverblijf als hij eczeem heeft; eczeem is namelijk niet besmettelijk. Heeft je kind erg veel last van eczeem? Laat het dan weten aan de medewerkers op het kinderdagverblijf. Zij kunnen je kind dan goed in de gaten houden en eventueel zalf op de plekken smeren, mocht dat nodig zijn. Je moet hier als ouder wel toestemming voor geven.

Meer weten? Dit zijn alle kinderziekten met (rode) vlekjes

Bronnen: Thuisarts, Apotheek, CJG

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.