Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Griep bij baby: dit kun je het beste doen

Niet alleen volwassenen en kinderen worden weleens geveld door de griep, ook baby’s kunnen griep krijgen. Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen als je baby griep heeft?

Advertentie

Wat is griep?

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Het griepvirus (influenzavirus) is de veroorzaker van griep. Als je baby erg verkouden is, wordt al snel gezegd dat hij ‘griep’ heeft, maar dat klopt niet.

Verschil griep en verkoudheid

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, verkoudheid door verschillende virussen. De symptomen van verkoudheid zijn vergeleken met griep erg mild. Verder krijgt je baby bij verkoudheid geen hoge koorts en bij griep wel.

Tip: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is

Oorzaak griep baby

In Nederland komt griep vooral in de wintermaanden voor. Als je baby griep heeft gehad, kan hij dat later weer krijgen. Dit komt doordat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen.

Advertentie
 • Het griepvirus zit in druppeltjes speeksel, slijm en snot.
 • Als je baby het virus heeft, kan hij anderen makkelijk besmetten:
  – als je baby hoest, niest kunnen anderen het griepvirus inademen
  – of als je baby met griep in iemands armen ligt, kan de ander het virus makkelijk krijgen. Bijvoorbeeld als je baby een beetje spuug op zijn handje heeft. Zit de ander daarna met zijn eigen hand aan zijn neus of mond? Dan kan hij het virus binnenkrijgen.
  – Het virus verspreidt zich daarna door het hele lichaam.

Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind

Symptomen griep

Heeft je kind last van de volgende klachten? Dan heeft hij waarschijnlijk griep:

 • Hoge koorts, binnen twaalf uur kan dit oplopen tot 39 graden
 • Koude rillingen
 • Hoofdpijn (dit is moeilijk te achterhalen bij een baby)
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Keelpijn en droge hoest

Je baby kan nog niet vertellen wat hij precies voelt. Waarschijnlijk zal hij vooral veel huilen en hangerig zijn.

Meer lezen: Wat als je baby (zorgwekkend) veel moet hoesten?

Koorts bij baby’s

Voelt je baby erg warm aan? De temperatuur van je baby kun je het beste via zijn anus opmeten. Dit is het meest betrouwbaar. Je weet dat je baby koorts heeft als de temperatuur 38 graden Celsius of hoger is. Bij 37,5 graden Celsius is er sprake van verhoging. 37 graden Celsius is de normale lichaamstemperatuur. Check hier wat de meest nauwkeurige thermometers zijn.

Advertentie

Als je baby koorts heeft, is het belangrijk dat hij goed drinkt. Leg je kind extra aan of geef hem extra opvolgmelk of water.

Meer weten? Dit kun je het beste doen (en laten) als je baby koorts heeft

Kinkhoest en pseudokroep

Baby’s kunnen soms last hebben van erge hoestbuien en benauwdheid. Als je twijfelt of er meer aan de hand is dan een ‘gewone hoest’, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Als je baby nog niet is ingeënt tegen kinkhoest, kan hij erg ziek worden van de kinkhoest-bacterie. Hij zal last hebben van het hoesten en de benauwdheid. Hoestaanvallen bij pseudokroep uiten zich vooral in benauwdheidsaanvallen. Bij kinkhoest heeft je kind last van uitputtende hoestbuien. Hier lees je alles over pseudokroep en hier vind je alle informatie over kinkhoest.

Is griep besmettelijk?

Het griepvirus is zeer besmettelijk. Het zit in speeksel, snot en slijm. Het virus kan daarom makkelijk van mens tot mens worden overgedragen of via voorwerpen die zijn aangeraakt door iemand die het virus bij zich draagt. Denk bijvoorbeeld aan het speelgoed waar je baby mee speelt.

De incubatietijd van griep is één tot twee dagen. Dat is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen. Ook als je baby geen symptomen van griep meer heeft, kan hij het virus nog overdragen. Je kind kan tien tot dertien dagen besmettelijk blijven voor anderen.

Wanneer de huisarts inschakelen?

Als je baby ouder is dan drie maanden en geen ernstige symptomen heeft, kun je bij koorts drie dagen afwachten voordat je met hem naar de huisarts gaat. Is je kind jonger dan drie maanden? Dan is het belangrijk dat je voorzichtiger bent, want zulke jonge baby’s kunnen sneller uitdrogen als ze ziek zijn. Ga bij de volgende symptomen met je baby langs bij de huisarts:

 • Baby’s die minder dan de helft drinken dan normaal en daarbij overgeven en/of diarree. Je baby heeft dan een grotere kans om uit te drogen.
 • Als je baby geen of weinig plasluiers heeft.
 • Als je baby suf is of moeilijk wakker te maken is. Dit kan een teken zijn dat je baby is uitgedroogd of een ernstige infectie heeft.
 • Als je baby steeds moet huilen en niet te troosten is.
 • Als je baby grauw ziet.
 • Als je baby niet wegdrukbare vlekjes op zijn huid heeft. Dit kan een teken van hersenvliesontsteking
 • Als je baby een erg zieke indruk maakt.
 • Als je baby koortsstuipen

Lees meer: Zo voorkom je uitdroging bij baby of kind

Wat kun je tegen griep doen?

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Om het aantal grieperige dagen te verkorten kun je:

 1. Je handen en die van je baby goed wassen. Dit houdt bacteriën op afstand en kan verdere besmetting helpen voorkomen.
 2. De verwarming niet te hoog zetten. In de (slaap)kamer is maximaal twintig graden goed.

Als je baby griep heeft, is het belangrijk dat hij goed blijft drinken. Als hij dat niet doet, kan hij uitdrogen. Als je kind genoeg drinkt en plast, tranen heeft als hij huilt en speeksel heeft, is hij niet uitgedroogd.

Als je baby koorts heeft, ligt hij misschien te rillen, maar dit betekent niet meteen dat je hij het koud heeft. Trek dus geen strakke, warme kleding aan, maar kies voor luchtige, losse kleding. Gebruik ook geen dikke dekens. Een laken is voldoende. Zo kan je baby zijn overtollige lichaamswarmte kwijt.

Goed om te weten: 10 tips om je baby gezond te houden tijdens het griepseizoen

Medicijnen bij griep

Als je baby griep heeft, kun je ervoor kiezen hem paracetamol te geven in de vorm van een zetpil. Je baby kan nog geen pil inslikken, daarom zijn er zetpillen: medicatie die je rectaal (via de anus) inbrengt. Het grote voordeel van zetpillen is dat je baby ze niet kan uitspugen en dat ze snel werken, omdat het darmslijmvlies de werkzame stoffen zeer goed opneemt. Plus: de lever en nieren worden niet onnodig belast, wat bij orale toediening van geneesmiddelen wel het geval is. Geef nooit zomaar een zetpil zonder dat je weet wat er aan de hand is. Lees ook altijd eerst goed de bijsluiter door.

Er zijn geen medicijnen die griep kunnen genezen. Antibiotica werken niet, omdat die alleen tegen bacteriën werken en niet tegen virussen zoals het griepvirus.

Symptomen verzachten

Als je baby een snotneus heeft, kun je zijn neus leeghalen met een speciaal neuspeertje. Je baby kan dan vrijer ademhalen en goed slapen. Tegen keelpijn en hoest zijn er speciale hoestdrankjes voor baby’s te koop. Als je denkt dat je baby spier- of hoofdpijn heeft, kun je hem een zetpil geven.

Mag je baby naar het kinderdagverblijf?

Waarschijnlijk voelt je kind met griep zich niet goed genoeg om naar het kinderdagverblijf of de gastouder te gaan. Is de koorts weg en voelt je kind zich weer beter? Dan kun je je kind weer wegbrengen.

Kun je vaker griep krijgen?

Er zijn verschillende soorten griepvirussen die steeds veranderen en daardoor kan je baby elke keer weer griep krijgen.

Valt griep binnen Rijksvaccinatieprogramma?

Er zijn allerlei vaccins om kinderziektes te voorkomen, maar er is geen vaccin om griep bij je baby te voorkomen.

Lees ook: Zo voorkom je de verspreiding van griep thuis

Griepprik

Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door griep. Ze kunnen daarom een griepprik halen bij de huisarts. Die prik is niet bedoeld voor baby’s of kinderen, maar voor mensen met:

 • een leeftijd van zestig jaar of ouder
 • een langdurige hart- of vaatziekte
 • een langdurige longziekte (astma of COPD)
 • suikerziekte (diabetes)
 • een nierziekte
 • weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling of medicijnen die de weerstand verlagen)

Zwangere vrouwen kunnen ook de griepprik krijgen. Die is veilig, ook voor het ongeboren kind.

Bronnen: Jeugd en Gezin Utrecht, Thuisarts.nl

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu