Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
moeder temperatuurt kind met oorthermometer, betrouwbaar of niet?

Oorthermometer voor je kind: hoe betrouwbaar is dit?

Denk je dat je kind koorts of verhoging heeft? Vanaf drie maanden oud kun je een oorthermometer gebruiken om zijn temperatuur te meten. Maar hoe betrouwbaar is een oorthermometer? En hoe werkt het?

Advertentie

Wil je weten of je kind verhoging of koorts heeft? Dan meet je zijn temperatuur op met een koortsthermometer. De beste manier van temperaturen bij kinderen is met een rectale staafthermometer, dus via de anus. Maar veel kinderen vinden dit vervelend. Ook ouders vinden het niet altijd handig om eerst de kleren en luier uit te moeten doen om de temperatuur van hun kind te weten. En misschien heb je ook geen zin om de strijd aan te gaan.

Een oorthermometer werkt snel, handig en is comfortabel. Sommige kinderen slapen gewoon door terwijl hun temperatuur in het oor wordt gemeten. Het nadeel van een oorthermometer? De metingen zijn minder betrouwbaar dan bij een rectale meting. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Meer lezen: Antwoord op de 11 meest gestelde vragen over verkoudheid

Hoe werkt een digitale oorthermometer?

Een oorthermometer meet de warmte in de gehoorgang. De meting gaat via infraroodstraling, net als bij een voorhoofdthermometer. Hoe meer infraroodstraling, hoe warmer het is. Het is belangrijk om de sensor precies op het trommelvlies te richten. Het trommelvlies geeft namelijk infrarood licht, oftewel warmtestraling af. Dat licht wordt opgepikt door de sensor van de oorthermometer. Binnen een paar seconden geeft de thermometer een pieptoon of lichtsignaal en kun je de temperatuur van je kind aflezen.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de populairste oorthermometers van dit moment

Hoe gebruik je een oorthermometer?

Om een betrouwbare meting te maken, is het belangrijk dat de sensor van de oorthermometer schoon is. De meeste oorthermometers gebruik je met een plastic beschermkapje. Plaats bij elke meting een nieuw beschermkapje. Ook de ingang van het oor moet zo schoon mogelijk zijn. Oorsmeer kan de meting minder betrouwbaar maken.

Richt de sensor recht op het trommelvlies. Dat lukt het beste wanneer je de oorschelp licht omhoog en naar achteren trekt. Is je kind jonger dan 1 jaar? Dan trek je zijn oor alleen zachtjes naar achteren. Houd de oorthermometer stil tot de piep of het lichtsignaal. Haal de thermometer uit het oor en bekijk het resultaat. Maak na gebruik de sensor schoon en/of vervang het beschermkapje of dopje.

Goed om te weten: een oorthermometer is niet geschikt voor baby’s jonger dan drie maanden. Hun gehoorgang is nog erg nauw, waardoor de sensor niet bij het trommelvlies komt en er dus geen betrouwbare meting kan worden gedaan.

Is een oorthermometer bij je kind betrouwbaar of niet?

Een oorthermometer is snel en betrekkelijk nauwkeurig, maar alleen als je de thermometer goed in het oor van je kind aanbrengt. Dan nog is de temperatuur meten via het oor altijd minder nauwkeurig dan via de anus. Dit komt onder andere door de natuurlijke kromming van de gehoorgang of door oorsmeer, dat je in een klein kinderoor moeilijk kunt zien zitten.

Advertentie

Meet je in het oor waar je kind net op heeft geslapen of gelegen? Dan is de temperatuur hoger door warmtestuwing. Volgens verschillende onderzoeken kan de meting van een oorthermometer tot een hele graad afwijken van de werkelijke lichaamstemperatuur.

Lees ook: Wil je je peuter of baby geen zetpil geven? Dit zijn alternatieven.

Voordelen en nadelen

De voordelen van een oorthermometer zijn:

 • Snel en comfortabel
 • Hygiënisch
 • Schoonmaken niet nodig bij vervanging beschermkapje of dopje

De nadelen van een oorthermometer zijn:

 • Minder nauwkeurig
 • Niet geschikt voor baby’s jonger dan 3 maanden
 • Prijzig in aanschaf
 • Je moet na elke meting het beschermkapje vervangen (en die moet je dus kopen)

Hoe kies je de beste oorthermometer voor je kind?

Welke oorthermometer is het beste voor je baby of kind? Er is veel keus, en het is maar net welke eigenschappen je belangrijk vindt. Hier kun je op letten:

 • Sommige oorthermometers kun je ook als voorhoofdthermometer gebruiken (zoals deze van Medisana). Zo kun je de temperatuur van je baby meten zonder hem wakker te maken.
 • Behalve met cijfers in een display, laten sommige oorthermometers ook met piepjes of gekleurd licht weten of je kind (hoge) koorts heeft.
 • Wil je de metingen terugzien? Koop dan een oorthermometer met geheugen. Er zijn ook oorthermometers met bluetooth, waardoor je de metingen kunt bijhouden in een app op je telefoon.
 • Sommige oorthermometers hebben een functie om ook de warmte van een oppervlak, voorwerp of kamer te meten. Zo weet je bijvoorbeeld of de fles niet te warm is.

De prijzen van een oorthermometer lopen nogal uiteen, van zo’n 15 tot 70 euro. Vergelijk prijzen online en lees ook de reviews even door. Of koop je thermometer bij de apotheek of drogist en laat je daar adviseren. Een populaire oorthermometer is de Braun Thermoscan. Deze meet de temperatuur in één seconde en slaat de metingen op, zodat je het koortsverloop kunt terugzien.

Lees ook: Griep bij kinderen, alles wat je moet weten

Waar kun je oorthermometers kopen?

Een oorthermometer kun je zowel in de winkel als online kopen, zowel van eigen merk als van bekende merken als Braun en Medisana. Je kunt voor een oorthermometer terecht bij de apotheek, maar ook bij Kruidvat, Etos, Trekpleister, Hema, Blokker of Mediamarkt. Ook online zijn er veel aanbieders van oorthermometers, zoals Coolblue en Bol.

Welke soorten zijn er nog meer?

Staafthermometer

De bekendste en goedkoopste is de digitale staafthermometer. Koorts meten kan via de anus, de mond en onder de oksel. Rectaal koorts meten (in de anus) geeft de nauwkeurigste meting.

Speenthermometers

Deze speen met thermometer moet je kind een aantal seconden tot een minuut in zijn mond houden, waarna de temperatuur op het display verschijnt.

Voorhoofdthermometers en slaapthermometers

Deze koortsthermometers plaats je op het voorhoofd of tegen de slaap van je kind.

Lees meer: Kies de beste thermometer voor je baby

Bron: zorgvannu.nl, ConsumentenbondBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier